Πυραυλική επίθεση των Χούθι στο αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ-Επέφερε καίριο πλήγμα;

945

Στις 31 Μαΐου 2024, οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν πυραυλική επίθεση κατά του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ισχυριζόμενοι ότι το έπληξαν με επιτυχία.

Την ανακοίνωση αυτή δεν έχουν ακόμη διαψεύσει ή επιβεβαιώσει οι Αμερικανοί, η οποία προκάλεσε όμως αναπόφευκτα ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της επίθεσης και τις δυνατότητες των πυραυλικών συστημάτων των Χούθι.

 

Τα αντιτορπιλικά και καταδρομικά που συνοδεύουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα είναι εξοπλισμένα με προηγμένα αμυντικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος AEGIS, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει και να καταστρέψει εχθρικούς πυραύλους με τα βλήματα RIM-161 SM-3 και RIM-174 ERAM (SM-6).

Επιπλέον, τα πλοία διαθέτουν το αυτόνομο αντιαεροπορικό Phalanx CIWS (Close-In Weapon System), το οποίο μπορεί να καταρρίψει πυραύλους και άλλα εχθρικά αντικείμενα σε κοντινές αποστάσεις με χρήση ταχύβολου πυροβόλου με καθοδήγηση ραντάρ, το σύστημα RIM-162 ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile), που παρέχει επιπλέον άμυνα σε μεσαία ύψη και εμβέλειες, καθώς και το RIM-116 RAM (Rolling Airframe Missile), ένα όπλο που αποτελέι συνδετικό κρίκο μεταξύ CIWS και ESSM.

Οι πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι συνήθως βασίζονται σε σμήνη από πυραύλους πλεύσης (cruise missiles) ή βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον πλοίων (AShBM) με πρώιμες όμως δυνατότητες αποφυγής ανίχνευσης και αλλαγής πορείας, καθώς το Ιράν δεν έχει προμηθεύσει τους αντάρτες με τις νέες κεφαλές που είδαμε σε χρήση εναντίον του Ισραήλ.

Το σύστημα αεράμυνας AEGIS είναι σχεδιασμένο να εντοπίζει και να καταστρέφει αυτού ακριβώς του είδους πυραυλικούς στόχους σε όλα τα υψόμετρα -ακόμη και στο διάστημα υπό συγκεκριμένες συνθήκες- και με αποστάσεις αναχαίτισης της τάξης των 250+ χιλιομέτρων.

Οι δικλείδες ασφαλείας που παρέχονται από τα συστήματα Phalanx CIWS και Rolling Airframe Missile είναι επίσης σημαντικές.

 

Το Phalanx CIWS μπορεί να καταρρίψει οποιονδήποτε πύραυλο έχει καταφέρει να διαπεράσει τα προηγούμενα επίπεδα άμυνας, ενώ τα RAM (Rolling Airframe Missile) είναι σχεδιασμένα για να αναχαιτίζουν εισερχόμενες απειλές με πολύ υψηλή ταχύτητα εμπλοκής για τα δεδομένα ενός πυραυλικού συστήματος SHORAD. 

 

Ο παράγοντας της «αποφυγής σύγχυσης στόχευσης» (target deconflicting)

Η έννοια του target deconflicting αναφέρεται στην διαδικασία αποφυγής σύγκρουσης και σύγχυσης στόχων κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Αυτό απαιτεί ακριβή συντονισμό και επικοινωνία μεταξύ των δυνάμεων, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί από μια ομάδα ανταρτών όπως οι Χούθι, οι οποίοι δεν διαθέτουν την ίδια τεχνολογική υποδομή και εκπαίδευση όπως οι αμερικανικές και βρετανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η πολυπλοκότητα της επίθεσης σε ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο περιλαμβάνει την ανάγκη ξεπεράσματος πολλαπλών επιπέδων άμυνας, τα οποία είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν συνδυαστικά για την αντιμετώπιση κάθε είδους απειλής.

Αυτή η πολυεπίπεδη άμυνα καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα των Χούθι να επιτύχουν το υποτιθέμενο «καίριο πλήγμα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας