Putin-Κοινός σφετεριστής της εξουσίας ο Zelensky, παράνομη η ηγεσία στην Ουκρανία

684
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν απέκλεισε τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της ουκρανικής κρίσης, με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν συμφωνίες που θα ικανοποιούν τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Μόσχας
Ως έναν κοινό σφετεριστή της εξουσίας χαρακτήρισε τον Volodymyr Zelensky ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin μιλώντας την Παρασκευή (7/6/2024) στην ολομέλεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF).
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν απέκλεισε τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της ουκρανικής κρίσης, με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν συμφωνίες που θα ικανοποιούν τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Ρωσίας.
Επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση με τις σημερινές αρχές του Κιέβου είναι αρκετά προβληματική λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης σε αυτές.
Όσον αφορά τη νομιμότητα, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε πως η εκτελεστική εξουσία της Ουκρανίας την έχει χάσει και υπάρχουν επιβεβαιώσεις αυτού στο σύνταγμα της χώρας.
Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Zelensky, ο Putin έκανε λόγο για κοινό σφετερισμό της εξουσίας.
Ωστόσο, σημείωσε με νόημα πως εάν το Κίεβο δείξει προθυμία να διαπραγματευτεί πάνω σε ρεαλιστική βάση, το ερώτημα «με ποιον» θα γίνει δευτερεύον.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20/5/2024 έληξε η συνταγματική θητεία του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, ο οποίος ήταν υποχρεωμένος να προκηρύξει εκλογές.

Τα αντίμετρα στη Δύση με τα ρωσικά όπλα στο εξωτερικό

Η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν προμηθεύει όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε χώρες που βρίσκονται υπό πίεση, αλλά επιφυλάσσεται αυτού του δικαιώματος, τόνισε ο Putin αναφερόμενος στα πιθανά ρωσικά αντίποινα στην παροχή όπλων της Δύσης στην Ουκρανία.
«Δεν προμηθεύουμε ακόμη όπλα σε εκείνα τα κράτη ή ακόμα και σε ορισμένες οργανώσεις που δέχονται ορισμένες πιέσεις —συμπεριλαμβανομένης των στρατιωτικών— από εκείνες τις χώρες που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία και τις προτρέπουν να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του ρωσικού εδάφους», διευκρίνισε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος διερωτήθηκε ωστόσο γιατί η Μόσχα δεν έχει το δικαίωμα να πράξει το ίδιο.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία επιφυλάσσεται αυτού του δικαιώματος, τονίζοντας πως δεν θα αρχίσει να προμηθεύει με όπλα μεγάλου βεληνεκούς χώρες στο εξωτερικό «αύριο».

Νίκη χωρίς πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία

Ο Ρώσος ηγέτης επανέλαβε ότι η Μόσχα ακολουθεί μία διαφορετική, συγκρατημένη και ακριβή προσέγγιση στην ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, η οποία δεν απαιτεί επιστράτευση.
Μόνο το 2024, σημείωσε, πάνω από 160.000 άνθρωποι υπέγραψαν συμβάσεις για στρατιωτική θητεία.
Υποστήριξε ότι ο χαρακτήρας των Ρώσων πολιτών επιτρέπει τη νίκη χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Όσον αφορά στην Ουκρανία τόνισε ότι η αναγκαστική επιστράτευση στη χώρα αυτή θα μπορούσε, στην καλύτερη περίπτωση, να αναπληρώσει μόνο τις πρόσφατες απώλειες, αντί να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων.

Η Ρωσία ίσως αλλάξει πυρηνικό δόγμα

Ο Putin στάθηκε στις συνέπειες των πυρηνικών χτυπημάτων, λέγοντας ότι εάν επρόκειτο να πραγματοποιηθούν, τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πολύ καλά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τέτοιες επιθέσεις.
Ωστόσο τόνισε ότι η ταχεία κλιμάκωση κατά μήκος της «πυρηνικής σκάλας» δεν θα μειώσει τον αριθμό των θυμάτων.
Πάντως ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κόσμος δεν θα φτάσει ποτέ στο στάδιο των πυρηνικών πυραύλων.
Ο Vladimir Putin δήλωσε επίσης ότι οι αποφάσεις του, όπως και των ομολόγων του, δεν επηρεάζονται από διακυμάνσεις. Όλες οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται σε ανάλυση της εξελισσόμενης κατάστασης, σημείωσε.
Η Ρωσία δεν επιδεικνύει τα πυρηνικά της όπλα, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η Μόσχα πιθανώς να τροποποιήσει το πυρηνικό της δόγμα.

Η Δύση χάνει 4 πολέμους σε έναν στην Ουκρανία

«Η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας (ξεπερνώντας τις δυτικές οικονομίες) είναι θεαματική και δείχνει ότι οι 15.000 κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση την έχουν ανατινάξει», δήλωσε στο Sputnik ο Βρετανός ακαδημαϊκός και συγγραφέας Rodney Atkinson, σχολιάζοντας τα αποσπάσματα από την ομιλία του Putin στην ολομέλεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
«Η Δύση χάνει τέσσερις πολέμους σε έναν: οικονομικό (στο εμπόριο και το χρέος), νομισματικό (αποδολαριοποίηση και διεθνή συστήματα πληρωμών), στρατιωτικό (στην Ουκρανία στη μάχη και σε σύγκριση οπλικών συστημάτων) και γεωπολιτικό με τεράστια απώλεια επιρροή σε όλο τον κόσμο», εξήγησε ο Atkinson.
«Ακόμη και πριν από την 20ετή επέκταση του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία και τον πόλεμο που υποκίνησε το 2014, οι ευρωπαϊκές αυτοκρατορικές φιλοδοξίες και η επιθετικότητα των νεοσυντηρητικών των ΗΠΑ δεν ήταν δημοφιλείς. Τώρα που ο Παγκόσμιος Νότος έγινε μάρτυρας των πρόσφατων γεγονότων και οι BRICS προσφέρουν μια εναλλακτική λύση και οι ΗΠΑ έχουν περιέλθει σε ρεκόρ χρέους και βιομηχανική αδυναμία, είναι πολύ δύσκολο για τη Δύση να ανακτήσει την επιρροή της. Μαστιζόμενες από γεωπολιτική άγνοια, οικονομικά ανεύθυνες πολιτικές και αδύναμη ηγεσία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορεί να μην επιβιώσουν καν ως ένας από τους πόλους του πολυπολικού κόσμου», προέβλεψε ο Βρετανός ακαδημαϊκός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας