Ψήφισμα ΟΗΕ για αποζημιώσεις στην Ουκρανία από Ρωσία-Medvedev προαναγγέλει τέλος οργανισμού

1217

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μετά το ψήφισμα για τις ρωσικές «αποζημιώσεις» στην Ουκρανία, θα πρέπει να ζητήσουν από τις ΗΠΑ να καταβάλουν αποζημίωση στην Κορέα, το Βιετνάμ, το Ιράκ, τη Γιουγκοσλαβία και άλλες χώρες που επλήγησαν από τους Αμερικανούς.
Αυτή τη γνώμη εξέφρασε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Dmitry Medvedev στο κανάλι του στο Telegram.
«Ας δεχτούν την ίδια σύσταση για καταβολή αποζημίωσης στην Κορέα, στο Βιετνάμ, στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία και άλλα θύματα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ», σχολίασε ο Medvedev.
Κατά τα άλλα, συνέχισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, «μοιάζει με την αρχή του τέλους του ΟΗΕ ως διεθνούς θεσμού για τη συμφιλίωση».
«Το τέλος θα είναι επώδυνο για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.
Θα ζήσουμε χωρίς μια τέτοια οργάνωση των “ενωμένων εθνών”» κατέληξε ο Μedvedev.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνέδεσε την έγκριση του αντιρωσικού ψηφίσματος με την επιθυμία της Δύσης να χρησιμοποιήσει τα παγωμένα κεφάλαια της Ρωσίας.
«Οι Αγγλοσάξονες προσπαθούν ξεκάθαρα να συνθέσουν μια νομική βάση για την κλοπή των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν παράνομα», έγραψε ο Medvedev.

ΟΗΕ: Η Ρωσία πρέπει να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις στην Ουκρανία

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τόνισε σήμερα πως η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για την εισβολή της στην Ουκρανία, υιοθετώντας ψήφισμα που αναγνωρίζει ότι η Μόσχα οφείλει να καταβάλει στο Κίεβο πολεμικές αποζημιώσεις.
Ειδικότερα, 94 από τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, που προβλέπει ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και πρέπει να υποστεί τις νομικές συνέπειες των παράνομων ενεργειών της, συμπεριλαμβανομένων αποζημιώσεων για τα θύματα και τις καταστροφές που προκάλεσε.
Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν πολιτική βαρύτητα.

Ποιος ψήφισε και πώς

Η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Ζιμπάμπουε, το Ιράν, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, η Κούβα, το Μάλι, η Νικαράγουα, η Συρία, η Κοινοπολιτεία των Μπαχάμες, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Ερυθραία και η Αιθιοπία καταψήφισαν το έγγραφο.
Από τις χώρες του μετασοβιετικού χώρου, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν απείχαν. Το ψήφισμα υποστήριξαν η Γεωργία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μολδαβία, η Ουκρανία και η Εσθονία.
Το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.
Μεταξύ άλλων κρατών, η Ουγγαρία και η Τουρκία μίλησαν υπέρ του ψηφίσματος. Η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία και η Σερβία απείχαν.
Από τις χώρες BRICS, εκτός από τις προαναφερθείσες Ρωσία και Κίνα, απείχαν η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική.

Ανάλυση

Η ειδική σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Ουκρανία συνεχίστηκε στις 14 Νοεμβρίου.
Στη συνεδρίαση υποβλήθηκε σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τον μηχανισμό επιβολής αποζημιώσεων από τη Ρωσία.
«Η Γενική Συνέλευση αναγνωρίζει την ανάγκη δημιουργίας, σε συνεργασία με την Ουκρανία, ενός διεθνούς μηχανισμού για την αποζημίωση για ζημιές, απώλειες ή ζημίες που προκαλούνται από τις παράνομες ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας από την άποψη του διεθνούς δικαίου.
Η Γενική Συνέλευση συνιστά τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν, σε συνεργασία με την Ουκρανία, ένα διεθνές μητρώο ζημιών, το οποίο θα χρησιμεύσει ως πηγή πληροφοριών σχετικά με αξιώσεις και την αιτιολόγησή τους σε σχέση με ζημία, απώλεια ή ζημιά για όλα τα ενδιαφερόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και για κράτος της Ουκρανίας», αναφέρει το κείμενο του εγγράφου, το οποίο είναι διαθέσιμο στο TASS.
Το ψήφισμα περιέχει επίσης μια άλλη έκκληση προς τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να αποσύρει τα στρατεύματα. Ετοιμάστηκε από δυτικές χώρες με τη συμμετοχή του Κιέβου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας