Προϋπολογισμός 2024: Οι 6 + 1 προκλητικές παραδοχες του Χατζηδάκη

1725

ΑΠΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

Τον κυβερνητικό κυνισμό σε όλο του το μεγαλείο αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης που, όπως φαίνεται, θεωρεί πως η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2024, που ξεκίνησε την Τετάρτη στην Βουλή και ολοκληρώνεται την Κυριακή, είναι η ευκαιρία για να δώσει το προσωπικό του στίγμα στην πολιτική αντιπαράθεση.

Έτσι, λοιπόν, στις παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του οικονομικού προγραμματισμού της χώρας για την επόμενη χρονιά υπήρξε …προκλητικά ειλικρινής για τις πραγματικές απόψεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Παρότι προσπάθησε να τηρήσει τα όρια της επικοινωνιακής τακτικής του Μεγάρου Μαξίμου αρκετές φορές «ξέφυγε» κάνοντας 6 + 1 πολύ ενδιαφέρουσες παραδοχές.

1. Παραδέχθηκε ευθέως ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις αντιλαϊκές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τέτοια προσήλωση ώστε να μην της βρίσκουν ούτε… ψεγάδι.

Μάλιστα, επικαλέστηκε τον πλέον κατάλληλο …μάρτυρα: Το Eurogroup. Υποστήριξε πως ο προϋπολογισμός του 2024 «πέρασε» από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης (γνωστούς για τις απόψεις τους από τη λεγόμενη «μνημονιακή» περίοδο) δίχως την παραμικρή διόρθωση. Παραδέχτηκε, ουσιαστικά, πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κατέβαλε ούτε για τα προσχήματα κάποια προσπάθεια «εξαίρεσης» από τους σκληρούς κανόνες που έχουν επανακάμψει στην ευρωζώνη. «Στην τελευταία συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα του Eurogroup ο ελληνικός προϋπολογισμός, αυτός που συζητάμε σήμερα και επικρίνεται τόσο σφοδρά από την αντιπολίτευση, ήταν ο προϋπολογισμός εκείνος μαζί με έξι ακόμα ευρωπαϊκές χώρες που πέρασε χωρίς καμία παρατήρηση, θεωρώντας το Eurogroup ότι είναι ένας προϋπολογισμός που ακολουθεί τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, σε ένα από τα πολλά διαγράμματα που παρουσίασε από το βήμα της Βουλής, αναφέρθηκε και στους μισθούς. Είπε πως «έχω δύο πίνακες που αφορούν τον κατώτατο μισθό, δηλαδή αυτόν που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι που χρειάζονται τη μεγαλύτερη στήριξη. Εδώ, λοιπόν, βλέπετε ότι χωρίς να λάβουμε υπόψιν την αγοραστική δύναμη, είμαστε στη δέκατη θέση στους είκοσι δύο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν τον κατώτατο μισθό. Αν λάβουμε υπόψιν -και πρέπει να τη λάβουμε υπόψιν- και την αγοραστική δύναμη, πηγαίνουμε στη δωδέκατη θέση. Πού ήμασταν; Στη δέκατη όγδοη. Είναι βελτίωση ή δεν είναι βελτίωση;». Στην πραγματικότητα ο υπουργός Οικονομικών μας δήλωσε πως πρέπει να αισιοδοξούμε επειδή η Ελλάδα έχει μεγαλύτερους ονομαστικούς μισθούς από χώρες όπως η Λετονία ή η Βουλγαρία, προσπερνώντας προφανώς τις τεράστιες απώλειες που έχει υποστεί το εισόδημα των εργαζομένων από το 2010 και μετά

3. Παραδέχθηκε (επιτέλους) πως ο πληθωρισμός είναι παράγοντας αύξησης των δημόσιων εσόδων.

4. Αποδέχθηκε και ότι υφίσταται πρόβλημα πληθωρισμού.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σε μία επίδειξη… μεγαλοθυμίας αναγνώρισε πως «όσον αφορά τον πληθωρισμό, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι είναι πρόβλημα, κανείς δεν υποβαθμίζει ιδιαίτερα το πρόβλημα ως προς τον πληθωρισμό τροφίμων, αλλά έχω εδώ τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή  που είναι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό και το 2023 και η πρόβλεψη αυτή είναι και για το 2024 από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης».

5. Το δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Η μόνιμη δικαιολογία των κυβερνήσεων την τελευταία 15ετία, προκειμένου να επιβάλουν πολιτικές σκληρής λιτότητας, δηλαδή το δημόσιο χρέος, θα  συνεχίσει να… είναι διαθέσιμο. Σαφέστατη η ομολογία του υπουργού Οικονομικών που δήλωσε πως «στο δημόσιο χρέος ξεκινάμε από πολύ ψηλά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Μεσολάβησε η περασμένη δεκαετία, δεν πρέπει να ωραιοποιούμε την κατάσταση, είναι πολύ υψηλό το δημόσιο χρέος». Σημείωσε πάντως πως «έχουμε πάντως την ταχύτερη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι και του χρόνου και του παραχρόνου και στη συνέχεια, με το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθούμε, θα έχουμε μια συνεχή επίσης αποκλιμάκωση». Παραδέχθηκε όμως πως αυτή σε σημαντικό βαθμό οφείλεται επίσης στο πληθωρισμό και στην αλλαγή του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, αφού όπως υποστήριξε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αυξάνεται. Αν και όταν σταματήσει να αυξάνεται το χρέος θα υφίσταται στους ίδιους απόλυτους αριθμούς με την τάση να …μεγαλώνει όπως κάθε χρέος.

6. Παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση παρέχει φορολογικές μειώσεις στα μεγάλα βαλάντια.

Όπως δήλωσε δίχως καμία δυσκολία ο Κωστής Χατζηδάκης υπήρξε «μείωση πράγματι κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών και του φόρου τόκων ομολόγων αφορά και αποταμιευτές που ψάχνουν εναλλακτικές επιλογές σε σχέση με τις τράπεζες. Εκτός αν δεν θέλετε και τους θέλετε απλώς να έχουν μια επιλογή, μόνο τις τράπεζες». Αναφέρθηκε θετικά και στην «μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων».

+1. Η κυβέρνηση έχει αυτή την συμπεριφορά λόγω του 41%.

Ο Κωστής Χατζηδάκης είχε ως πιο…πειστικό επιχείρημα το αποτέλεσμα των εκλογών. Έτσι,είπε αναφερόμενος στην κριτική που ασκήθηκε στον προϋπολογισμό του 2024: «Δεν θα σχολιάσω περαιτέρω την αντιπολίτευση, διότι τη σχολίασε καταλλήλως ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές και παρέλκουν τα δικά μου σχόλια». Ο υπουργός βέβαια… ξέχασε ότι τις 158 έδρες που διαθέτει η κυβέρνηση στην Βουλή τις απέκτησε λόγω της ενισχυμένης αναλογικής που νοθεύει τη λαϊκή ψήφο, όπως και από την τεράστια αποχη που επέτρεψε στην Ν.Δ να έχει αυτό το ποσοστό, με πολύ λιγότερες ψήφους από ότι άλλα κόμματα έφθαναν σε αυτά τα επίπεδα στο παρελθόν.

πηγη ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας