Πρώτη φορά τουρκικό κτύπημα βάθους 280χλμ στο Ιράκ!-Κούρδοι & Σιίτες συντονίζονται

557
Πρώτη φορά τουρκικό κτύπημα

Σε κινήσεις που δείχνουν πως θα υπάρξει διεύρυνση της τουρκικής επιχείρησης στο Βόρειο Ιράκ προχωρούν οι Τούρκοι καθώς στοχοποιούν την σιιτική πολιτοφυλακή PMF Hashd al-Shaab και το PKK.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως οι δύο οργανώσεις έχουν δημιουργήσει δίκτυο τούνελ που ξεκινούν από το Σιντζάρ και καταλήγουν ΒΑ Συρία με σκοπό την ενίσχυση των YPG/SDF.

Με τον τρόπο αυτό επαναφέρουν το αίτημα για νέα χερσαία επιχείρηση σε μεγάλο βάθος τόσο στο Β.Ιράκ όσο και στην ΒΑ Συρία.

Σήραγγα 12 χιλιομέτρων από το Sinjar προς τη Συρία

“Οι προηγούμενες συγκρούσεις μεταξύ των σιιτικών δυνάμεων PMF Hashd al-Shaabi και του PKK ήταν «σενάρια»”, ανέφερε αξιωματούχος του KDP λέγοντας ότι η οργάνωση PKK/YPG έσκαψε μια σήραγγα 12 χιλιομέτρων από το Sinjar προς τη Συρία και ότι η οργάνωση ετοιμάζεται να στείλει πολλούς μαχητές στη Συρία..

“Η οργάνωση του PKK παρείχε τη διέλευση όπλων, στρατιωτικών υλικών και εκρηκτικών, καθώς και “τρομοκρατών”, μέσω της σήραγγας που έσκαψε μεταξύ της συνοικίας Sinjar της ιρακινής πόλης Μοσούλης και της επαρχίας Haseke της Συρίας.

Ο Khalaf Halil, ένας από τους αρχηγούς του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) στο Sinjar, ο Haydar Shesho, Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος των Γιαζίντι στο Ιράκ και ο Αρχηγός των Δυνάμεων Ezidhan, μίλησαν  για τη σχέση μεταξύ Hashd al-Shaabi και ΡΚΚ.

“To PKK έχει οργανωθεί στη Σιντζάρ και στέλνει δυνάμεις στην Συρία”

Ο αξιωματούχος του KDP Χαλίλ είπε: “Το PKK έσκαψε μια σήραγγα μήκους 12 χιλιομέτρων μεταξύ της κοιλάδας της ορεινής περιοχής Bare του Sinjar, κοντά στο στρατόπεδο Hanesor, και της περιοχής Hol της επαρχίας Hasakah της Συρίας.

Τα μέλη του PKK μπορούν να ταξιδέψουν μέσα από αυτή τη σήραγγα πολύ εύκολα”.

Ο Χαλίλ επεσήμανε ότι η “οργάνωση παρέχει επίσης τη διέλευση όπλων, στρατιωτικών υλικών και εκρηκτικών μεταξύ Sinjar και Hol μέσω αυτής της σήραγγας”.

Ο Χαλίλ δήλωσε ότι η σήραγγα δημιουργήθηκε πριν από λίγα χρόνια και ότι τα μεταφορικά οχήματα μπορούν να ταξιδεύουν άνετα, σημειώνοντας ότι κατά την εκσκαφή της σήραγγας χρησιμοποιήθηκαν 300 χιλιάδες τσιμεντόλιθοι.

Ο αξιωματούχος του KDP είπε: “Το PKK οργανώνεται στο Σιντζάρ και ετοιμάζεται να στείλει μεγάλο αριθμό μαχητών στη Συρία. H Hashd al-Shaabi παρακολουθεί όλες τις δραστηριότητες του ΡΚΚ σε αυτήν την περιοχή και γνωρίζει ό,τι κάνουν, αλλά δεν παρεμβαίνει καθόλου».

“Hashd al-Shaabi και PKK είναι ενωμένοι”

Ο Χαλίλ τόνισε ότι όλες οι προηγούμενες συγκρούσεις μεταξύ Hashd al-Shaabi και ΡΚΚ ήταν «σενάρια» και είπε:

“Οι δυνάμεις Hashd al-Shaabi και το PKK είναι και οι δύο ενωμένοι εναντίον ενός κράτους στην περιοχή. Το PKK, μαζί με τους Hashd al-Shaabi, μάχονται ενάντια στα συμφέροντα της KRG στο Sinjar.

Και οι δύο οργανώσεις προσπαθούν να αποτρέψουν τη συμφωνία μεταξύ Ερμπίλ και Βαγδάτης (σχετικά με το Σιντζάρ). Το PKK, Στο Σιντζάρ, παίρνει τον μηνιαίο μισθό του και όλες τις άλλες στρατιωτικές και επισιτιστικές του ανάγκες από τον Hashd al-Shaabi.

Το PKK έχει απαγάγει εκατοντάδες νέους από το KRG τα τελευταία χρόνια και οι οικογένειές τους δεν γνωρίζουν τη μοίρα τους. Μεταξύ αυτών των νέων, όσοι συμμορφώνονται με τα αιτήματα του PKK αναγκάζονται να πολεμήσουν και όσοι εναντιώνονται εκτελούνται” καταλήγει.

“Σκάβουν σήραγγες στο Σιντζάρ”

Ο αξιωματικός των δυνάμεων Ezidhan Şeşo επεσήμανε επίσης ότι το PKK δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις συνοριακές πύλες Peşhabur και Rabia και γι αυτό βρήκε άλλα σημεία διέλευσης.

Δηλώνοντας ότι το PKK δεν μπορεί να ταξιδέψει από καμία περιοχή χωρίς τους Hashd al-Shaabi, ο Şeşo είπε:

“Το PKK, σε συμμαχία με τους Hashd al-Shaabi, χρησιμοποιεί τους δρόμους από το Sinjar στη Συρία. Μπορεί εύκολα να χρησιμοποιήσει τα 150 χιλιόμετρα σύνορα μεταξύ Rabia, Um al-Ziban και Hol και δεν συναντά κανένα εμπόδιο εδώ. Αυτά τα σύνορα είναι εντελώς ανοιχτά στο PKK.

Το PKK κατασκευάζει όλες τις σήραγγες με τη γνώση και την έγκριση του Hashd al-Shaabi. Πιστεύουμε ότι το PKK έχει σκάψει σήραγγες 300 έως 400 μέτρων στις ορεινές περιοχές του Sinjar».

Για πρώτη φορά επιχείρηση σε βάθος 280 χιλιομέτρων στο Ιράκ!

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν στόχο σε βάθος 280 χλμ εντός του Ιράκ, ένδειξη ότι στο μέλλον θα έχουμε διεύρυνση των τουρκικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, τουρκικό drone έπληξε όχημα που μετέφερε 4 μέλη του PKK στην περιοχή Kelar, 280 χιλιόμετρα νότια των τουρκικών συνόρων.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές:

“Στο βόρειο Ιράκ, ένα όχημα που μετέφερε μέλη του PKK χτυπήθηκε στην περιοχή Kelar, 280 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Όπως έγινε γνωστό, στο όχημα επέβαιναν 4 “τρομοκράτες”, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο αρχηγός. Όλοι οι άνθρωποι στο όχημα, το οποίο μετατράπηκε σε παλιοσίδερα , πέθαναν.

Η περιοχή επιχείρησης βρίσκεται νοτιότερα της γραμμής Κιρκούκ-Σουλεϊμανίγιε, κοντά στα ιρανικά σύνορα.

Μέχρι τώρα, τουρκικά drones και αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον πολλών σημείων στο τρίγωνο Erbil-Kirkuk-Süleymaniye, συμπεριλαμβανομένου του Στρατοπέδου Mahmur, και το βάθος αυτών των επιχειρήσεων δεν ξεπέρασε τα 200 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, η τελευταία επιχείρηση αποκάλυψε ότι ακόμη και το βόρειο τμήμα της Βαγδάτης δεν είναι ασφαλές για τους “τρομοκράτες” του PKK.

Επειδή το Kelar, που χτυπήθηκε , βρίσκεται μόλις 150 χιλιόμετρα βόρεια από την ιρακινή πρωτεύουσα, τη Βαγδάτη. Το Kelar είναι μια υποσυνοικία της Σουλεϊμανίγια” καταλήγουν τουρκικές πηγές.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας