Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος διατύπωσε το αίτημά του για ρωσική μεσολάβηση κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον ισχυρό άνδρα της Μόσχας τον Φεβρουάριο.
Επιπλέον, «το ζήτημα συζητήθηκε σε συνάντηση μεταξύ του Ρωσικού Υπουργού Εξωτερικών, Sergei Lavrov, και του Αμερικανικού Υπουργού Εξωτερικών, Marco Rubio, στο Riyadh λίγες ημέρες αργότερα», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να συζητήσουν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και για τη δραση των φιλοϊρανικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας τύπου της Ρωσικής προεδρίας, Dmitry Peskov, επεσήμανε ότι «η Ρωσία είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν μέσω διαπραγματεύσεων» και ότι η Μόσχα είναι «έτοιμη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου».
Advertisement
Ιράν: Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ
Ταυτόχρονα, το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι, «λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία αυτών των ζητημάτων», πολλές πλευρές μπορούν να επιδείξουν καλή θέληση και προθυμία να συμβάλλουν στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων.
Επιπλέον, επισήμανε ότι «φυσικά, τα κράτη θα παρουσιάσουν προσφορά βοήθειας, εάν κριθεί απαραίτητο».
Υπενθυμίζεται ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν νωρίτερα ότι οι διαπραγματεύσεις με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα συνεχιστούν και ακόμη και θα επιταχυνθούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ οι προετοιμασίες για τη συνάντηση μεταξύ του Vladimir Putin και του Donald Trump έχουν επίσης ενταθεί.
Προηγουμένως, ο Αμερικανός Πρόεδρος προέβαλε πρόταση ειρηνικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που θα επέτρεπε στην Ισλαμική Δημοκρατία να «αναπτυχθεί και να ευημερήσει ειρηνικά».