Προκλητικότατος Τσαβούσογλου: «Υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες με ασαφή κυριότητα»!

684

«Μπορεί να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις» τονίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί ασάφειας κυριότητας νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας πως όσο δεν λύνονται τα «προβλήματα» Ελλάδα και Τουρκία θα «τρώγονται».

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι TV100 ο Μελβούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις διαφορές των δύο χωρών ξεκινώντας από την Κρίση των Ιμίων. «Υπήρξε κρίση Ιμίων; Υπήρξε» είπε. «Τότε, οι κυβερνήσεις είπαν «ας ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες». Κι εμείς τις συνεχίσαμε. Επειδή ήταν ένα θετικό βήμα. Συζητάμε το πώς να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Ωστόσο, όπως προσέθεσε όταν η Ελλάδα «απαιτεί εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω από χωρικά ύδατα 6 μιλίων και το αεροσκάφος μας εισέρχεται σε αυτόν τον εναέριο χώρο, σε αυτά τα 4 μίλια, που διεκδικούν, αλλά δεν είναι δικά τους, αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Και τότε αρχίζουν και λένε «τον παραβιάσατε»» τόνισε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έθιξε και το ζήτημα των ελληνικών νησίδων που διεκδικεί η χώρα του. «Ομοίως, υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν είναι σαφής, μιλάω για τις συνθήκες της Λωζάνης το ’23 και των Παρισίων το ‘47, των οποίων η κυριαρχία δεν καθορίζεται με σαφήνεια από τις συμφωνίες. Εμείς λέμε δικαίως ότι «είναι δικές μας». Η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι «δικές μας» και τότε ξεσπάει ένταση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν που οι δύο ηγέτες είχαν γεύμα στις 14 Μαρτίου. «Μετά το γεύμα ο πρόεδρός μας είπε: «Ας ενισχύσουμε το διάλογο μεταξύ μας, ας μην εμπλέκουμε άλλες χώρες ανάμεσά μας», δηλαδή ας προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας σε διμερές επίπεδο, είτε να γίνει αυτό με διπλωματία, είτε με διαπραγματεύσεις, είτε μέσω δικαστηρίου. Μιλάω για πέρυσι. Αλλά όταν ο Μητσοτάκης πήγε στην Ουάσιγκτον και άσκησε πιέσεις κατά των F-16 μας, ο πρόεδρός μας -αναπόφευκτα- θύμωσε».

«Τώρα, με το σεισμό» επεσήμανε «έχουμε εισέλθει και πάλι σε μια περίοδο εξομάλυνσης. Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, τους είπαμε ότι μια εβδομάδα μετά από εμάς έχετε εκλογές. Αφού τελειώσουν οι εκλογές, ας συζητήσουμε πώς θα λύσουμε αυτά τα θέματα σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον. Με άλλα λόγια, καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Αλλά αύριο όλο και κάτι άλλο συμβαίνει, ξεσπά ένταση… Να σήμερα πάλι, λες και είναι δική τους δουλειά να ασχολούνται, και η πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Άμυνας έκαναν δηλώσεις για τη λεγόμενη «γενοκτονία». Ο υπουργός Άμυνάς τους επισκέφθηκε πρόσφατα την Τουρκία. Δηλαδή, μπορεί να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατέληξε πως «όσο δεν λύνονται αυτά τα προβλήματα με την Ελλάδα, άλλοτε θα τρωγόμαστε, όπως το θέτετε, σαν τους παπάδες και άλλοτε θα υπάρχει μια πιο θετική ατμόσφαιρα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας