Τη στιγμή που οι ίδιοι οι Ουκρανοί αποκαλύπτουν ότι κάθε δύο λεπτά ένας Ουκρανός στρατιώτης εγκαταλείπει τη θέση του και φεύγει από το στράτευμα – εκτιμάται ότι οι λιποταξίες έχουν ξεπεράσει τις 300.000, αν και δεν αποκλείεται ο αριθμός να είναι ακόμα υψηλότερος – οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να ρίξουν στη μάχη… τα χιλιάδες «λιοντάρια του Kim», τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ικανοί και σκληροί στο πεδίο των μαχών, ενώ δεν αποκλείεται τις ρωσικές δυνάμεις να συνδράμουν και στρατιώτες από την Κούβα.
Η χρήση ξένων δυνάμεων τόσο στο ουκρανικό όσο και στο ρωσικό έδαφος, προσδίδουν μια νέα αλλά και συνάμα επικίνδυνη δυναμική στην πορεία του πολέμου.
Είναι όμως σαφές ότι μέρα με την ημέρα οι Ρώσοι καταφέρνουν να ελέγχουν ολοένα και περισσότερο την κατάσταση στο μέτωπο, με τους Ουκρανούς να πιστεύουν από την πλευρά τους ολοένα και λιγότερο το σενάριο μιας στρατιωτικής νίκης…
Έτοιμοι χιλιάδες Βορειοκορεάτες
Ειδικές μονάδες Βορειοκορεατών ναρκοθηρευτών πρόκειται σύντομα να αρχίσουν εργασίες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων στην περιοχή του Kursk.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Andrey Rudenko δήλωσε ότι τέτοιες εργασίες θα ξεκινήσουν «μόλις δημιουργηθεί ευνοϊκή κατάσταση γι’ αυτό».
Αλλά και ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Sergey Shoigu αναφέρθηκε στη συμφωνία Μόσχας – Πιονγιάνγκ για την αποστολή 1.000 Βορειοκορεάτων πυροτεχνουργών και 5.000 στρατιωτικών για την αποκατάσταση της περιοχής του Kursk.
Nόμιμη αποστολή
Υπενθυμίζεται ότι στρατιώτες και αξιωματικοί του Λαϊκού Στρατού της Βόρειας Κορέας συμμετείχαν από τον Νοέμβριο του 2024 έως τον Απρίλιο του 2025 σε επιχειρήσεις απελευθέρωσης εδαφών της περιοχής του Kursk, τα οποία είχαν καταλάβει οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι οι Βορειοκορεάτες έδωσαν πολύ καλή εικόνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, στην επιχείρηση συμμετείχαν 15.000 στρατιώτες της Βόρειας Κορέας, αν και πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές μιλούν για μια δύναμη της τάξης των 10.000 με 12.000.
Η κύρια μάζα ήταν τακτικά χερσαία τμήματα, αλλά υπήρχαν και μερικές εκατοντάδες μαχητές ειδικών δυνάμεων, καθώς και ομάδες εκκένωσης.
Μάχονταν κυρίως στο νότιο μέρος της περιοχής Suzhansky.
600 απώλειες
Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό ανταποκριτή, Alexander Kots, ο οποίος ήρθε σε επαφή με μαχητές από τη Βόρεια Κορέα, οι Κορεάτες εκπαιδεύτηκαν στα πεδία βολής, στη συνέχεια δοκιμάστηκαν στη τρίτη και στη δεύτερη γραμμή, στην εδραίωση θέσεων, και μετά σε επιθετικές ενέργειες.
Οι μαχητές από τη Βόρεια Κορέα διακρίνονταν για τη σκληρή πειθαρχία, την αντοχή και το θάρρος τους.
Περίπου 600 από αυτούς σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης.
«Θα τιμούμε πάντα τους Κορεάτες ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για τη Ρωσία, για την κοινή μας ελευθερία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin.
Το Διμερές Σύμφωνο
Τα λόγια του αρχηγού του κράτους περί κοινού έργου στην προστασία της εθνικής κυριαρχίας δεν είναι απλώς … λόγια, αλλά νομικά υλοποιημένη πράξη.
Στις 19 Ιουνίου του 2024 ο Vladimir Putin και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un υπέγραψαν διμερές Σύμφωνο για ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση.
Το έγγραφο προβλέπει αμοιβαία στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση που ένας από τους δύο συμμετέχοντες δεχθεί επίθεση.
Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη στην περιοχή του Kursk.
Εκεί οι Ουκρανοί δέχθηκαν μια αξιοπρεπή αντίσταση από ρωσικά και βορειοκορεατικά στρατεύματα.
Οι Κορεάτες ορμούν στη μάχη
Μετά την επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος του Kursk, υπήρξε έξαρση πατριωτικών συναισθημάτων στη Βόρεια Κορέα.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας αναγνωρίζουν ότι έχει ήδη σχηματιστεί ουρά 100.000 Βορειοκορεατών εθελοντών που επιθυμούν να σταλούν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Οι Κορεάτες είναι καλοί στρατιώτες, και η Βόρεια Κορέα διαθέτει ισχυρό στρατό.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Global Firepower για το 2024, αυτή η μικρή χώρα καταλαμβάνει την 36η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των ενόπλων δυνάμεων.
Ο αριθμός του Λαϊκού Στρατού της Βόρειας Κορέας εκτιμάται σε 1,37 εκατομμύρια ανθρώπους, που αποτελεί την έκτη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο.
Που θα τους αξιοποιήσει η Ρωσία
Η Ρωσία πρέπει και θα χρησιμοποιήσει το δυναμικό του συμμάχου της για την επίλυση των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
υτή η χρήση είναι δυνατή σε αρκετούς τομείς.
Πρώτον, η ήδη αναφερθείσα και ανακοινωθείσα σε επίσημο επίπεδο συμμετοχή πυροτεχνουργών και στρατιωτικών στην εκκαθάριση ναρκοπεδίων και στην αποκατάσταση κατεστραμμένων κατασκευών.
Σε αυτό μπορούν να προστεθούν η πιθανή συμμετοχή εξειδικευμένων μονάδων της Βόρειας Κορέας στον μηχανικό εξοπλισμό περιοχών που βρίσκονται στη ζώνη επιχειρήσεων, στην εκτέλεση επιχειρήσεων εφοδιαστικής αλυσίδας, στην υποστήριξη στις πίσω γραμμές του μετώπου.
Αυτό θα πρέπει να συμβεί όχι μόνο στην περιοχή του Kursk, αλλά και σε απελευθερωμένα εδάφη της DPR, LPR, των περιοχών Zaporizhia και Kherson.
Αυτή η εργασία είναι τεράστια.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό επιτελείο της περιοχής του Kursk, μέχρι τον Απρίλιο του 2025 έχουν ανευρεθεί και καταστραφεί 185.135 νάρκες που είχαν τοποθετηθεί από Oυκρανούς στρατιώτες.
Και η δουλειά δεν έχει τελειωμό.
Προστασία συνόρων
Δεύτερος προφανής τομέας είναι η δημιουργία ομάδας για την κάλυψη των κρατικών συνόρων της Ρωσίας από την πλευρά των περιοχών Chernihiv και Sumy, όπου αυτή τη στιγμή δεν διεξάγονται ενεργές μάχες, αλλά οι Ρώσοι είναι αναγκασμένοι να διατηρούν μάχιμες μονάδες για την απόκρουση πιθανής επίθεσης.
Οι Κορεάτες στρατιώτες θα μπορούσαν να απελευθερώσουν ρωσικά στρατεύματα προκειμένου να μεταφερθούν σε «καυτά» σημεία του μετώπου.
Και εμπλοκή στην πρώτη γραμμή
Τέλος, το νέο σύμφωνο μεταξύ των δύο κρατών παρέχει νομικές βάσεις για τη χρήση τμημάτων και μονάδων της Βόρειας Κορέας σε άμεσες πολεμικές ενέργειες για την απελευθέρωση των προσωρινά κατεχόμενων από το καθεστώς του Κιέβου ρωσικών εδαφών, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που έχουν ενσωματωθεί στο Σύνταγμα ως Νέος Ρωσικός Χώρος.
«Αν υπάρχει κάτι με το οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε, σίγουρα θα το κάνουμε, θα το θεωρήσουμε αδελφικό χρέος» δήλωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un κατά τη συνάντησή του με τον Vladimir Putin στο Πεκίνο στις 3 Σεπτεμβρίου 2025.
Το μέτωπο του Zelensky κρέμεται από μια κλωστή
Η συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών της Βόρειας Κορέας στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να επιταχύνει την επίλυση όλων των στόχων που έχει θέσει η Ρωσία.
Το καθεστώς του Κιέβου ασφυκτιά από την έλλειψη προσωπικού στο στράτευμα και από τη γενικευμένη απροθυμία των Ουκρανών να πεθάνουν για τον Zelensky.
Οι θηριωδίες των στρατολόγων στους δρόμους των ουκρανικών πόλεων και χωριών δεν σώζουν την κατάσταση.
Οι λιποταξίες έχουν πάρει μαζικό χαρακτήρα.
«Κάθε δύο λεπτά κάποιος φεύγει από τον στρατό μας.
Μέχρι να διαβάσετε αυτή την ανάρτηση, άλλος ένας στρατιώτης θα έχει φύγει» προειδοποίησε τους Ουκρανούς στο Facebook ο πρώην Ουκρανός βουλευτής και νυν στρατιώτης Ιhor Lutsenko.
Συνολικά, τον Οκτώβριο, η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας άνοιξε 21.602 ποινικές υποθέσεις για λιποταξία και αυθαίρετη εγκατάλειψη μονάδας.
Έκρηξη λιποτακτών
Η απότομη αύξηση σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο: αν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 υπήρχαν 59.606 υποθέσεις για αυθαίρετη εγκατάλειψη μονάδας και 29.521 για λιποτάκτες, τότε μέσα σε 13 μήνες ο συνολικός αριθμός όσων εγκατέλειψαν τις μονάδες τους αυξήθηκε κατά πάνω από 220 χιλιάδες.
Τον Lutsenko επιβεβαιώνει και ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Roman Ponomarenko: «Καθημερινά οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μειώνονταν κατά 696 στρατιώτες.
Στις τρέχουσες συνθήκες, αυτό ισοδυναμεί με τη δύναμη ενός λόχου».
Ωστόσο, σύμφωνα με πρώην στρατιώτες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, είναι δύσκολο να βρεθούν σήμερα τόσο πλήρεις μονάδες – συχνά ένας λόχος μαζί με τη διοίκηση αριθμεί μόλις 100–150 άτομα.
Τα ουκρανικά ΜΜΕ, ωστόσο, σημειώνουν ότι ο αριθμός των ποινικών υποθέσεων δεν αντιστοιχεί πάντα στον πραγματικό αριθμό όσων έφυγαν.
«Δεν πρόκειται για 20.000 άτομα, αλλά για 20.000 φακέλους», — αναφέρει το BBC News Ουκρανία, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματικό του Γενικού Επιτελείου.
Κατά τον Lutsenko, όμως, «αυτά είναι μόνο τα επίσημα στοιχεία. Στην πραγματικότητα, πολλές περιπτώσεις λιποταξίας δεν καταγράφονται καν».

Αναποτελεσματικά μέτρα
Ήδη από τον Αύγουστο, η Ουκρανή βουλευτής Anna Skorokhod είχε δηλώσει ότι ο πραγματικός αριθμός των λιποτακτών μπορεί να φτάνει τους 400.000.
Ο στρατιωτικός νομικός Nazar Oleksyuk υποστηρίζει ότι πολλές μονάδες απλώς δεν στέλνουν τα αποτελέσματα των εσωτερικών ερευνών στο Κρατικό Γραφείο Ερευνών, με αποτέλεσμα περίπου οι μισοί λιποτάκτες να μην καταγράφονται επίσημα.
«Κάποιες φορές οι διοικητές δεν αναφέρουν τις περιπτώσεις λιποταξίας, επειδή οι ίδιοι αφήνουν τους στρατιώτες να πάνε σπίτι με αντάλλαγμα την τραπεζική τους κάρτα, στην οποία συνεχίζουν να μπαίνουν οι μισθοί.
Μερικοί προσθέτουν ακόμη και «νεκρές ψυχές» στις καταστάσεις μάχης για να παίρνουν πριμ» γράφει η Ukrainska Pravda, επικαλούμενη ανώνυμο διοικητή ταξιαρχίας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Ένας αξιωματικός, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είχε «βάλει σε τηλεργασία» περίπου είκοσι στρατιώτες, αποκομίζοντας γύρω στα 20 εκατομμύρια γρίβνες (περίπου 38 εκατομμύρια ρούβλια).
Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, οι ουκρανικές αρχές υιοθέτησαν νόμο που επιτρέπει στους στρατιώτες που εγκατέλειψαν τις μονάδες τους για πρώτη φορά να επιστρέψουν χωρίς ποινική δίωξη. Το μέτρο, ωστόσο, δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ποιοι φεύγουν;
Ο Lutsenko υποστηρίζει ότι το 95% των λιποτακτών ανήκουν σε δύο κατηγορίες: είτε είναι στρατιώτες που υπηρετούν πάρα πολύ καιρό, είτε νεοσύλλεκτοι που μόλις κινητοποιήθηκαν.
«Είναι άνθρωποι εξαντλημένοι, αλλά κανείς δεν αλλάζει την πολιτική κινητοποίησης.
Το κράτος δεν δημιουργεί εφεδρείες», λέει.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό βουλευτή και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας Fedor Venislavsky, κάθε μήνα οι Ουκρανοί καταφέρνουν να στρατολογούν μόλις 30.000 νέους στρατιώτες — όμως τα δύο τρίτα αυτών «εξαφανίζονται» λόγω λιποταξιών.
Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, μόνο την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου, οι απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων στο μέτωπο ξεπέρασαν τις 50 χιλιάδες.
Έτσι, παραμένει ασαφές πού θα βρει το Κίεβο τα εφεδρικά στρατεύματα που αναφέρει ο Lutsenko.
Ο Πολωνός στρατιωτικός αναλυτής Konrad Muzyka, μιλώντας στους Financial Times, προειδοποίησε:
«Η δύναμη του ουκρανικού στρατού δεν αυξάνεται αλλά μειώνεται.
Η πυκνότητα των ουκρανικών δυνάμεων είναι πλέον τόσο μικρή που ορισμένα τμήματα του μετώπου φυλάσσονται μόνο από drones».
Η Ουκρανή εθελόντρια και ιδρύτρια του «Κέντρου Υποστήριξης Αεροαναγνώρισης» Maria Berlinska συμπληρώνει ότι κάθε χιλιόμετρο μετώπου φυλάσσεται σήμερα μόλις από 4 έως 7 Ουκρανούς πεζικάριους.

Αναζητώντας λύση
Σύμφωνα με τον Lutsenko – και όπως παραδέχονται πολλοί Ουκρανοί αξιωματικοί – η βασική αιτία της μαζικής φυγής είναι η αδυναμία μετακίνησης των στρατιωτών σε άλλες μονάδες.
«Υπάρχουν μονάδες υπερ-αποτελεσματικές, που όμως δεν έχουν αρκετό προσωπικό, και άλλες που είναι «βάλτος», φαίνονται ισχυρές στα χαρτιά αλλά στην πράξη μόνο απορροφούν πόρους», εξηγεί.
Προτείνει, λοιπόν, να απλοποιηθεί η διαδικασία μεταφοράς στρατιωτών σε άλλες μονάδες.
Όμως αυτό θα δημιουργούσε νέα ανισορροπία — λίγες ισχυρές ταξιαρχίες και δεκάδες αποδυναμωμένες.
Η Berlinska, από την άλλη, προτείνει μια πιο πρωτότυπη λύση: τη δημιουργία ρομποτικών μονάδων εδάφους (НРК) με πύργους, κάμερες, μικρόφωνα και ανιχνευτές drones, οι οποίες θα μπορούν να αντικαταστήσουν το πεζικό
«Το πεζικό έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο για να αναπτύξουμε τακτικές και να στείλουμε ρομποτικά τμήματα στο μέτωπο.
Αν δεν το κάνουμε εγκαίρως, το μέτωπο θα καταρρεύσει», προειδοποιεί η Berlinska.
Φαίνεται πως το Κίεβο δεν έχει ακόμη έτοιμη λύση.
Και όσο πολιτικοί, στρατηγοί και εθελοντές προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο, το πρόβλημα επιδεινώνεται, φέρνοντας ολοένα και πιο κοντά την κρίση ολόκληρου του αμυντικού συστήματος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αντεπιθέσεις με … «νεκρές Ταξιαρχίες»
Είναι χαρακτηριστικό πως οι Ουκρανοί προσπαθούν να αντεπιτεθούν σε διάφορα σημεία του μετώπου… με «νεκρές ταξιαρχίες» — μονάδες που έχουν καιρό αποσυρθεί από την μάχη λόγω τεράστιων απωλειών.
Συγκεκριμένα, τα ΜΜΕ μετέδωσαν πρόσφατα ότι στην περιοχή Sumy επανήλθε για αναπλήρωση μάχιμης ικανότητας ο «ναζιστικός» επιθετικός λόχος «Arey» της 129ης ξεχωριστής βαριάς μηχανοποιημένης ταξιαρχίας.
Στην περιφέρεια Sumy, αντιλαμβανόμενοι την απειλή που δημιουργήθηκε από τη μεταφορά δυνάμεων προς Pokrovsk και Myrnohrad, οι Ουκρανοί αρχίζουν να συγκεντρώνουν υπομονάδες που μέχρι τότε δεν συμμετείχαν σε ενεργές μάχες.
Στόχος είναι να επιτύχουν μικρή νίκη και να προσπαθήσουν να καταλάβουν μερικά χωριά της περιοχής Sumy.
Αλλά και εδώ τον Zelensky τον περιμένει απογοήτευση λέει ο συγγραφέας του καναλιού «Bez retushi», κατά πάσα πιθανότητα μαχητής από την κατεύθυνση Sumy.
«Προηγουμένως ο Arey υπέστη μεγάλες απώλειες κατά τις προσπάθειες εισβολής στην περιοχή Kursk, μετά από τις οποίες αποσύρθηκε για αναπλήρωση.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις αιχμαλώτων, ο πυρήνας του λόχου “Arey” αποτελείται από καταδικασθέντες για βαριά αδικήματα πρώην κρατούμενους, ιδεολόγους εθνικιστές και ξένους μισθοφόρους.
Σε ένα 24ωρο στην κατεύθυνση Sumy στις περιοχές Andriivka και Oleksiivka ακυρώθηκαν δύο προσπάθειες προώθησης επιθετικών ομάδων της 158ης ξεχωριστής μηχανοποιημένης ταξιαρχίας και του 225ου ξεχωριστού επιθετικού συντάγματος των Ουκρανών» — αναφέρει το «Ukraina.ru».
Ο στόχος της Ρωσίας
Η δυναμική για το Κίεβο είναι απογοητευτική.
Δεν φαίνεται λύση στον ορίζοντα.
Αυτό που απομένει για τη Ρωσία είναι να πιέσει λίγο ακόμα… έτσι ώστε οι υπόλοιποι Ουκρανοί μαχητές … να πάρουν το δρόμο για τα σπίτια τους.
Σε αυτές τις συνθήκες για τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί το μέτωπο με νέους μαχητές.
Οι Κορεάτες ήδη βοήθησαν στο Kursk και δείχνουν πρόθεση για νέες επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης.
Η συνδρομή της Κούβας
Ρώσοι αναλυτές αναφέρουν ως καλό σημάδι την κύρωση από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας την 8η Οκτωβρίου της μεταξύ-κυβερνητικής συμφωνίας Ρωσίας και Κούβας για στρατιωτική συνεργασία, που υπογράφηκε στις 19 Μαρτίου 2025.
Η Κούβα δείχνει πολιτική κατανόηση των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, και η συμφωνία επιτρέπει στη Μόσχα (κατά συμφωνία με την Αβάνα) να τοποθετεί στην Κούβα οποιαδήποτε σύγχρονα επιθετικά όπλα.
Γιατί να αποκλειστεί η αντίστροφη υπηρεσία, δηλαδή η συμμετοχή Κουβανών στρατιωτών στην απελευθέρωση ρωσικών εδαφών διερωτώνται Ρώσοι ειδικοί.
Η Κούβα έχει πλούσια εμπειρία διεθνούς στρατιωτικής βοήθειας.
Οι Κουβανοί συμμετείχαν σε πολέμους για την ανεξαρτησία της Αλγερίας, της Γουινέας-Μπισάου, της Μοζαμβίκης, στον Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο της Ημέρας του Ψυχρού Πολέμου (Yom Kippur), σε εμφυλίους πολέμους στην Αιθιοπία, στην Αγκόλα, στο Κονγκό, στην Υεμένη, σε συγκρούσεις στη Νικαράγουα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γρενάδα.
25.000 Κουβανοί στον ρωσικό στρατό;
Πρόσφατα το Forbes αποκάλυψε τον πραγματικό τρόμο της Δύσης.
Επικαλούμενο έγγραφα του Κογκρέσο των ΗΠΑ, το δημοσίευμα αναφέρθηκε στη δυνατότητα 25.000 πολιτών της Κούβας να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό.
Γιατί όχι;
Η νομοθεσία της Ρωσίας επιτρέπει σε ξένους να συνάπτουν συμβάσεις για στρατιωτική υπηρεσία.
Όχι μόνο πολίτες της Βόρειας Κορέας και της Κούβας, αλλά και άλλων χωρών μπορούν να ενισχύσουν τις γραμμές των Ρώσων στρατιωτών στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθεί ο τεράστιος εσωτερικός πόρος, για τον οποίο μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών της Ρωσίας Alexander Bastrykin – οι λεγόμενοι νέοι πολίτες, μετανάστες που έλαβαν ρωσικά διαβατήρια.

Απόδειξε την πίστη σου στην Πατρίδα
«Έχουμε εντοπίσει ήδη 80.000 τέτοιους πολίτες της Ρωσίας, οι οποίοι όχι μόνο δεν θέλουν να πάνε στο μέτωπο — δεν θέλουν καν να πάνε στο στρατολογικό γραφείο», παρατήρησε ο Bastrykin στο Διεθνές Νομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης τον Μάιο του 2025.
Ρώσοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι απολύτως αναγκαίο να συνδεθεί η απόκτηση ρωσικού διαβατηρίου από μετανάστες άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας με την υποχρεωτική συμμετοχή στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση με το επιχείρημα… απόδειξε την πίστη στη νέα Πατρίδα όχι με λόγια, αλλά με έργα.
Θα προκύψει μια μορφή «συστοιχίας επιστράτευσης» χωρίς περιττές κοινωνικές εντάσεις.
Νέα μέτωπα
Η ένταξη στις γραμμές μερικών δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα και την Κούβα, καθώς και η μαζική στρατολόγηση μεταναστών, θα επιτρέψει το άνοιγμα νέων κατευθύνσεων — για παράδειγμα, προς Chernihiv.
Επίσης θα ενισχύσει σημαντικά δύο πολύ σημαντικές περιοχές του μετώπου – στην περιοχή Sumy και στο βόρειο μέρος της περιφέρειας Kharkiv.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να βρουν προσωπικό για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια απειλή.
Οι Ρώσοι, σε αυτήν την περίπτωση, θα έχουν κάνει πραγματικά μια κίνηση ματ…












































