Προειδοποίηση σοκ του ΔΝΤ προς Δύση-Μην τολμήσετε να πειράξετε ρωσικά assets

966
Το ΔΝΤ κάνει λόγο για κινδύνους λόγω των δυτικών σχεδίων…
Αυστηρή προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις των χωρών της Δύσης να μη διανοηθούν να υφαρπάξουν τα ρωσικά assets απηύθυνε η διευθύντρια επικοινωνίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Julie Κozack.
Ειδικότερα, όπως επεσήμανε, τα σχέδια των δυτικών χωρών να χρησιμοποιήσουν παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να στηρίξουν την Ουκρανία θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.
«Είναι σημαντικό για το ταμείο οποιεσδήποτε ενέργειες γίνονται να έχουν επαρκή νομική βάση και να μην υπονομεύουν τη λειτουργία του διεθνούς νομισματικού συστήματος», συμπλήρωσε απαντώντας σε ερώτηση ανταποκριτή του RIA Novosti σχετικά με την πρόθεση της Δύσης να χρησιμοποιήσει ακινητοποιημένα ρωσικά αποθεματικά.
Αξιολογώντας τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας για τα περιουσιακά στοιχεία στην σύνοδο της G7 στην Ιταλία, η Kozak τόνισε ότι αυτή η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τα αρμόδια δικαστήρια και δικαιοδοσίες.
Η κατάσταση με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η ΕΕ και οι χώρες της G7 πάγωσαν σχεδόν το ήμισυ των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων ύψους περίπου 300 δισ. ευρώ.
Περίπου 200 δισ. ευρώ βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως στους λογαριασμούς της βελγικής Euroclear, ενός από τα μεγαλύτερα συστήματα διακανονισμών και εκκαθάρισης στον κόσμο.
Μέχρι πρόσφατα, τα μέλη της κοινότητας συζητούσαν τρόπους χρήσης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων μόνο για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης της μετασοβιετικής δημοκρατίας.
Σημειώνεται πως και η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η προσέλκυση αυτών των κεφαλαίων για τη στήριξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων εγκυμονεί κινδύνους για τη φήμη για το ευρωπαϊκό νόμισμα μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα το γραφείο αντιπροσωπείας του Βελγίου, το οποίο ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ανέφερε ότι τα μέλη της ένωσης έχουν συμφωνήσει σε μέτρα για τη χρήση εσόδων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για στρατιωτική βοήθεια στο καθεστώς του Κιέβου.
Όπως δήλωσε το Κρεμλίνο, η υιοθέτηση τέτοιων αποφάσεων «θα είναι ένα ακόμη βήμα παραβίασης όλων των κανόνων και κανόνων του διεθνούς δικαίου».
Ο υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov ανέφερε ότι η Μόσχα μπορεί επίσης να μην επιστρέψει τα κεφάλαια που οι δυτικές χώρες κατείχαν στη Ρωσία και τα οποία δεσμεύτηκαν ως απάντηση στην κατάσχεση των ρωσικών κρατικών αποθεμάτων.

Διατηρήστε ανοιχτό το εμπόριο και συνεργαστείτε με την Κίνα

Παράλληλα, να διατηρήσουν τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα αντί να επιβάλουν νέους τιμωρητικούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, συστήνει στις ΗΠΑ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Julie Kozak, παρότρυνε τις δύο χώρες να συνεργαστούν για να επιλύσουν τις εμπορικές τους διαφωνίες, ενώ προειδοποίησε πως οι νέοι δασμοί που ανακοίνωσε ο Biden ενδέχεται να στρεβλώσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις, να κατακερματίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να πυροδοτήσουν αντίποινα.
«Ο κατακερματισμός αυτού του τύπου μπορεί να είναι πολύ δαπανηρός για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε, σε τακτική ενημέρωση Τύπου.
Σημείωσε ότι το ΔΝΤ εντόπισε περίπου 3.000 παγκόσμιους εμπορικούς περιορισμούς το 2023, από 1.000 το 2019, και στο χειρότερο σενάριο αυτό θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια οικονομική παραγωγή κατά περίπου 7%, που ισοδυναμεί με την κατάργηση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας και της Γερμανίας μαζί.
«Σε ό,τι αφορά τους δασμούς, η άποψή μας είναι ότι οι ΗΠΑ θα ωφεληθούν περισσότερο από τη διατήρηση πολιτικών ανοιχτού εμπορίου που ήταν ζωτικής σημασίας για την οικονομική τους απόδοση», είπε. «Ενθαρρύνουμε επίσης τις ΗΠΑ και την Κίνα να εργαστούν από κοινού για μια λύση που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες που έχουν επιδεινώσει τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας