Προειδοποίηση Jinping σε ΗΠΑ-Όχι στην οικοδόμηση εθνικής ασφάλειας σε βάρος άλλων

826
Προειδοποίηση Jinping σε ΗΠΑ

ρόταση για μια νέα παγκόσμια πρωτοβουλία ασφαλείας που θα υποστηρίζει την αρχή της «αδιαίρετης ασφάλειας», την οποία υποστηρίζει η Ρωσία, κατέθεσε ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, στέλνοντας ένα σαφές προειδοποιητικό μήνυμα προς τις ΗΠΑ με φόντο την Ταϊβάν.
Κατά τη διάρκεια βιντεοσκοπημένης ομιλίας του στο ετήσιο Φόρουμ της Ασίας που διεξάγεται στο κινεζικό νησί Hainan, ο Jinping ανέφερε ότι ο κόσμος πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, αλλά και τις «νόμιμες» ανησυχίες όλων των κρατών για την ασφάλεια.
«Θα πρέπει να υποστηρίξουμε την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας, να οικοδομήσουμε μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφάλειας και να αντιταχθούμε στην οικοδόμηση της εθνικής ασφάλειας στη βάση της ανασφάλειας άλλων κρατών» υποστήριξε ο πρόεδρος της Κίνας.
Η τοποθέτηση αυτή συμβαδίζει με την θέση που διατυπώνει η Ρωσία σχετικά με την Ουκρανία, ότι δηλαδή καμία χώρα δεν μπορεί να ενισχύσει τη δική της ασφάλεια σε βάρος άλλων.
Υπενθυμίζεται πως η Κίνα όχι μόνο δεν έχει καταδικάσει ακόμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά έχει κατηγορήσει το ΝΑΤΟ ότι φέρει ευθύνη για την ουκρανική κρίση λόγω της απόφασης του να επεκταθεί ανατολικά.

Από την ουκρανική κρίση… στην Ταϊβάν

Αναλυτές σημειώνουν πως αυτή είναι η πρώτη φορά που η Κίνα υποστηρίζει την «αδιαίρετη ασφάλεια» εκτός του πλαισίου της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στις ενέργειες των ΗΠΑ στην Ασία.
«Εάν η Κίνα κρίνει ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Ταϊβάν ή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας παραβλέπουν τις ανησυχίες της για την ασφάλεια, θα μπορούσε να επικαλεστεί την έννοια της «αδιαίρετης ασφάλειας» για να διεκδικήσει τα εδάφη» αναφέρει στο Reuters ο Li Mingjiang, αναπληρωτής καθηγητής στο το S. Rajaratnam School of International Studies στη Σιγκαπούρη.
Από την πλευρά του ο Wang Jiangyu, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Πόλης του Χονγκ Κονγκ, υποστηρίζει ότι με την επίκληση της έννοιας της «αδιαίρετης ασφάλειας», η Κίνα θα μπορούσε να ελπίζει ότι οι ενέργειες για την υπεράσπιση των βασικών της συμφερόντων θα φαίνονται πιο νόμιμες σε άλλες χώρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας