Προειδοποιεί το ΔΝΤ–Γκεοργκίεβα: Μέτρα κατά ακρίβειας αλλιώς ο κόσμος θα εξεγερθεί

1060
Προειδοποιεί το ΔΝΤ–Γκεοργκίεβα

Θα βγουν «άνθρωποι στο δρόμο» παγκοσμίως, εκτός εάν ληφθούν μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων από τον πληθωρισμό, προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Είναι σημαντικό να σκεφτούμε ότι αυτός ο σύνθετος αντίκτυπος πολλαπλών κρίσεων δοκιμάζει ήδη την υπομονή και την ανθεκτικότητα των ανθρώπων. Και αν δεν αναλάβετε δράση για να υποστηρίξετε τους πιο ευάλωτους, θα υπάρξουν συνέπειες», είπε στο CNN.

«Αν δεν μειώσουμε τον πληθωρισμό, αυτό θα βλάψει τους πιο ευάλωτους, γιατί η έκρηξη των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας για όσους βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση είναι ταλαιπωρία — για τους φτωχούς ανθρώπους, τραγωδία. Επομένως, σκεφτόμαστε πρώτα τους φτωχούς ανθρώπους όταν υποστηρίζουμε τη δυναμική επίθεση στον πληθωρισμό», είπε η Γκεοργκίεβα.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο δεν έχουν «καμία επιλογή» από το να αυξήσουν τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, πρόσθεσε.

«Η δημοσιονομική πολιτική, αν βοηθήσει γενναιόδωρα τους πάντες, θα είναι στην πραγματικότητα εμπόδιο στη νομισματική πολιτική, θα ήταν ο εχθρός της νομισματικής πολιτικής, επειδή αυξάνεις τη ζήτηση και αυτό ωθεί τις τιμές ξανά προς τα πάνω, και μετά πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αυστηροποίηση », συμπλήρωσε. «Το κρίσιμο ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι να αποκαταστήσουμε τις συνθήκες ανάπτυξης και η σταθερότητα των τιμών είναι μια κρίσιμη προϋπόθεση», πρόσθεσε.

«Φέτος είναι δύσκολα, του χρόνου δυσκολότερα. Γιατί; Εξαιτίας των σοκ επί σοκ. Σε λίγα μόλις τρία χρόνια: η πανδημία (δεν έχει ακόμα τελειώσει), ο πόλεμος, η εισβολή της Ρωσίας που ωθεί τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων προς τα πάνω και μετά το αποτέλεσμα είναι μια κρίση κόστους ζωής», είπε στο CNN.

Όταν ρωτήθηκε για την αύξηση της υποστήριξης σε ακροδεξιούς υποψηφίους όπως η Ιταλία και η Σουηδία, η Georgieva είπε ότι «δεν εκπλήσσεται που βλέπει ανθρώπους να θυμώνουν. Είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους μήνες και μήνες και μήνες. Βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν δραματικά. Και αυτός είναι ο λόγος που η έκκλησή μου προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι «να είστε προσεκτικοί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας