Πραξικόπημα στην Γερμανία-Μπορούν τα γερμανικά «γεράκια» να ανατρέψουν τον καγκελάριο Scholz;

1544
Πραξικόπημα στην Γερμανία

Στη θέση του πραγματιστή και επιφυλακτικού Scholz, στοχεύει ένα πραγματικό γεράκι – ο επικεφαλής του CDU, Friedrich Merz…

Η γερμανική εξωτερική πολιτική περνά δύσκολες στιγμές. Τα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι o καγκελάριος αντιμετωπίζει την παραίτηση λόγω «αναποφασιστικότητας» στη στήριξη της Ουκρανίας και την αντιμετώπιση της Ρωσίας. Ο αρχηγός του κράτους επικρίνεται από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων του στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Στη θέση του πραγματιστή και επιφυλακτικού Scholz, στοχεύει ένα πραγματικό γεράκι – ο επικεφαλής του CDU, Friedrich Merz.
Οι αντίπαλοι του αρχηγού του κράτους ενδέχεται να προτάξουν για μια ακόμη φορά το θέμα των παραδόσεων βαρέων όπλων στην Ουκρανία προκειμένου να τον υπονομεύσουν.
Σύμφωνα με το Spiegel, εμπνευστής θα είναι ο επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Friedrich Merz, και αυτό θα οδηγήσει στην ανάγκη επανεξέτασης της πολιτικής του Βερολίνου απέναντι στο Κίεβο. Όπως γράφει η εφημερίδα, πολλοί στη χώρα είναι δυσαρεστημένοι με την απροθυμία της Καγκελαρίου να εξοπλίσει την Ουκρανία.
Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Γερμανία συρρίκνωσε τη λίστα εξαγωγών για την Ουκρανία στο μισό, αφαιρώντας τα βαρέα όπλα. Επιπλέον, η Bild τονίζει ότι αυτό το έκαναν με πρωτοβουλία του Scholz, αν και το γερμανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα είναι έτοιμο να ικανοποιήσει το αίτημα του Κιέβου.
Η Γερμανία έχει σχεδόν εξαντλήσει ορισμένα αποθέματα πολεμικού υλικού για να τα μοιραστεί. Ο Scholz εξέφρασε αυτή την ιδέα σε συνομιλία με τους ηγέτες της G7, η οποία, εκτός από τη Γερμανία, περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τον Καναδά. 
Είναι αλήθεια ότι η απροθυμία να βοηθήσει τους Ουκρανούς δεν οφείλεται στο γεγονός ότι ο καγκελάριος επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της ρωσικής ειδικής επιχείρησης. Αντίθετα, ανησυχεί ότι η Μόσχα θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ και τότε οι Γερμανοί θα χρειαστούν όπλα, τα οποία τώρα προσφέρονται να μεταφερθούν στο Κίεβο.

Οι φόβοι για την οικονομία

Ο Scholz είναι ένας προσεκτικός πολιτικός. Για παράδειγμα, οι ριζοσπάστες απαιτούν την απαγόρευση όλων των προμηθειών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό, αλλά ο καγκελάριος προειδοποιεί ότι μετά από αυτό δεν θα βασιλέψει η ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά η χώρα του θα πέσει σε μια σοβαρή οικονομική κρίση. «Το θέμα είναι ότι θέλουμε να αποφύγουμε μια δραματική οικονομική κρίση, την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και τα εργοστάσια που δεν θα μπορέσουν ποτέ να ανοίξουν ξανά. Αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη χώρα μας, για όλη την Ευρώπη, και θα έβλαπτε πολύ την ικανότητα χρηματοδότησης της ανάκαμψης της Ουκρανίας», εξήγησε ο Scholz.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2022, η Γερμανία μπορεί να πληρώσει στη Ρωσία τρία δισεκ. ευρώ περισσότερα για πετρέλαιο από ότι το 2021, και διπλάσια για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με την Greenpeace. Συνολικά , ποσό ρεκόρ ύψους 33,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία (FTS) της Ρωσίας, το 2021 η Ρωσία πούλησε 19,2 εκατ. τόνους πετρελαίου στη Γερμανία για 9,3 δισεκ. δολάρια και φυσικό αέριο – 48,2 δισεκ. κυβικά μέτρα.
Ενώ τμήμα τμήμα της γερμανικής κοινωνίας ζητά την εγκατάλειψη των ρωσικών ενεργειακών πόρων, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ανησυχούν σοβαρά για αυτή την προοπτική. Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων προέβλεψε «πραγματική καταστροφή» σε περίπτωση εμπάργκο. Για τις «δραματικές συνέπειες» μιας τέτοιας απόφασης κάνει λόγο και ο πρόεδρος της Γερμανικής Κοινωνικής Ένωσης Αδόλφ Μπάουερ.

Πρασινίζοντας τη Γερμανία

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας κυβερνά τη χώρα όχι μόνο του, αλλά ως μέρος ενός συνασπισμού που περιλαμβάνει τους Πράσινους και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP). Το σωματείο τους ονομάστηκε αμέσως «φανάρι», αναφερόμενο στην ανομοιότητά τους μεταξύ τους. Ωστόσο, οι ηγέτες των κομμάτων είπαν ότι θα γεφυρώσουν τις διαφορές συνεργαζόμενοι σε σημαντικά ζητήματα. Η ουκρανική κρίση έχει γίνει δοκιμασία δύναμης. Στο πρόσωπο πολλών ο Scholz δεν είναι περιστέρι ειρήνης.
Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό με φόντο την εκπρόσωπο των Πρασίνων, Burbock, η οποία ηγείται του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ακόμη και πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, είπε ότι το Βερολίνο δεν θα είναι ενδιάμεσος μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης. Τώρα επιμένει στην προμήθεια βαρέων όπλων στην Ουκρανία και ζητά εντατικές προσπάθειες, αν και, ακολουθώντας τον Scholz, αναγκάζεται να παραδεχτεί την έλλειψη του απαραίτητου αποθέματος όπλων στις αποθήκες. Επιπλέον, η Burbock τάσσεται υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου έως το τέλος του 2022. Και όταν συμβεί αυτό, η Γερμανία, είπε, θα αρχίσει γρήγορα να καταργεί σταδιακά το ρωσικό φυσικό αέριο.
Επιπλέον, οι πολιτικοί ζητούν την οικοδόμηση ενός νέου συστήματος ασφαλείας με διαφορετικούς τρόπους: Scholz – μαζί με τη Ρωσία, Burbock – εναντίον της Ρωσίας. Και μιλάμε για μακροπρόθεσμο. Ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας: αν και είναι μέρος του ΝΑΤΟ, δεν μπορούν ακόμη να υπολογίζουν στην ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων της συμμαχίας σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.
Η Burbock έχει ήδη κερδίσει πολιτικούς πόντους με τέτοια ρητορική: έγινε η πιο δημοφιλής πολιτικός σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που διεξήχθη από το κοινωνιολογικό ινστιτούτο INSA. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ένας άλλος εκπρόσωπος των Πρασίνων, ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ. Και σχεδόν οι μισοί (49%) είναι δυσαρεστημένοι με το έργο του καγγελάριου. Σε γενικές γραμμές, μόνο το 35% εγκρίνει τις δραστηριότητες της κυβέρνησης, ενώ το 55% είναι κατά.

Πραξικόπημα στην Bundestag

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα του κοινωνιολογικού ινστιτούτου Infratest dimap υποστηρίζουν την προμήθεια βαρέων όπλων στην Ουκρανία. Με αυτήν την απόφαση συμφωνούν και οι περισσότεροι από τους συμμάχους του συνασπισμού του Scholz. Όσο πιο πρόθυμα, η αντιπολίτευση στο πρόσωπο του Φρίντριχ Μερτς εκμεταλλεύεται το θέμα της αναποφασιστικότητας του καγκελαρίου και σύμφωνα με τον Μερτς, οκαγκελάριος δίνει υπερβολική σημασία στις σχέσεις του SPD με τη Ρωσία. Αν και ο επικεφαλής του CDU δεν διευκρινίζει για τι ακριβώς πρόκειται.
Στη Γερμανία, όλες οι πολιτικές δυνάμεις καταδικάζουν την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η καθεμία έχει τους δικούς της λόγους για αυτό, εξηγεί ο Alexei Kuznetsov, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών στο IMEMO RAS. «Για παράδειγμα, η αριστερά καταδικάζει μόνο τις μεθόδους της Μόσχας, αλλά όχι την ουσία των πράξεών της, ενώ άλλοι αντιτίθενται όχι μόνο στην ειδική επιχείρηση, αλλά στην ύπαρξη της Ρωσίας γενικότερα ως τέτοια. Σε αυτή την παλέτα, ο Scholz μπορεί να ονομαστεί μετριοπαθής Γνωρίζει καλά ότι η προμήθεια βαρέων όπλων θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης, σε ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία και στη ροή των προσφύγων», λέει ο Κουζνέτσοφ.
Ο Scholz δεν είναι δημοφιλής, ο συνασπισμός του είναι όσο το δυνατόν πιο ετερόκλητος, αλλά ο καγκελάριος είναι σκληρό καρύδι, δεν έχει θεμελιώδεις διαφωνίες με τον αντικαγκελάριο Robert Habek (Πράσινοι) και τον υπουργό Οικονομικών Christian Lindner (FDP), επισημαίνουν αναλυτές. Ο καγκελάριος είναι αντίθετος με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση, επομένως δεν θέλει να προμηθεύσει το Κίεβο με όπλα, αλλά προσφέρεται να αγοράσει ότι χρειάζεται η Ουκρανία από τις γερμανικές εταιρείες. Ο Friedrich Merz, ο αντίπαλος του Scholz, αντίθετα «δεν είναι μόνο γεράκι, αλλά και υπερατλαντικός», τονίζουν αναλυτές. Υπό αυτή την έννοια, ο επικεφαλής του CDU διαφέρει από την Annalena Burbock.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας