Πορεία σύγκρουσης στο Αιγαίο-Τουρκία κάλεσε Έλληνα πρέσβη:«Τέρμα η στρατιωτικοποίηση των νησιών»

722
Πορεία σύγκρουσης στο Αιγαίο

Ακόμα περισσότερο κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο με την Τουρκία να διαμαρτύρεται επίσημα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο και τη Χίο.

Ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, με αίτημα να βάλει τέλος στις παραβιάσεις στα νησιά και να αποκαταστήσει το μη στρατιωτικό καθεστώς.

Επιπλέον, η Άγκυρα κοινοποίησε και στις ΗΠΑ σημείωμα διαμαρτυρίας με τίτλο «Νησιά του Αιγαίου» μέσω του οποίου απαιτεί από την Ουάσινγκτον να σεβαστεί το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και να λάβει μέτρα για την αποφυγή παραβίασης του συγκεκριμένου καθεστώτος.

Aυτή είναι η πρώτη κίνηση της Άγκυρας μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου του οποίου κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η Ελλάδα. Αναμφισβήτητα η Τουρκία κάτι ετοιμάζει στο Αιγαίο.

Η απάντηση από την Αθήνα, πάντως, δεν άργησε να έρθει με την ελληνική πλευρά να απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας πως η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Toυρκικό τελεσίγραφο

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, στο Υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα, καθώς “ζητήθηκε από την Ελλάδα να βάλει τέλος στις παραβιάσεις της στα νησιά“.

“Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε ενώπιον της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο και τη Χίο.

“Ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε να βάλει τέλος στις παραβιάσεις στα νησιά και να αποκαταστήσει το μη στρατιωτικό καθεστώς” τονίζει από πλευράς του και το CNN Turk.

Στη Hurriyet γίνεται λόγος για «σκανδαλώδη αποστολή» τεθωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων, που δώρησαν οι ΗΠΑ, στη Λέσβο και τη Σάμο, «τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK), που πραγματοποίησαν αποστολές στο Αιγαίο, αποκάλυψαν τα τεθωρακισμένα στα εν λόγω νησιά.

«Αυτά τα γεγονότα στις 18 Σεπτεμβρίου και 21 Σεπτεμβρίου αποτελούν την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά κοντά στην Τουρκία και να παραβιάζει το καθεστώς της GASA» τονίζει η Hurriyet.

Πιο συγκεκριμένα, οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι 23 άρματα μάχης αποβιβάστηκαν στη Λέσβο και 18 στη Σάμο και μάλιστα πως είναι ιδίου τύπου με τα άρματα που πριν λίγες εβδομάδες οι ΗΠΑ έφεραν στην Αλεξανδρούπολη.

Η απάντηση της Αθήνας: Απορρίπτει στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις

«Απαντώντας σε σχετικό διάβημα, στο οποίο προέβη νωρίτερα σήμερα η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο Πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία.

Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους».

«Οι Έλληνες άνοιξαν δεύτερο στρατόπεδο εκπαίδευσης Κούρδων τρομοκρατών στο Λαύριο»

Νωρίτερα, τα fake news των Τούρκων για την παρουσία στρατοπέδων στην Ελλάδα και δη στο Λαύριο, όπου φιλοξενούνται και εκπαιδεύονται τρομοκράτες συνεχίστηκαν.

Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά της εφημερίδας Daily Sabah να φιλοξενήσει θέμα, σύμφωνα με το οποίο «ένα δεύτερο στρατόπεδο που φιλοξενεί τρομοκράτες άνοιξε στην Ελλάδα δίπλα στο ήδη υπάρχον διαβόητο στρατόπεδο του Λαυρίου, ανέφεραν πηγές εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας».

Η Sabah φιλοξενεί δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου, σύμφωνα με τον οποίο «αν και η Αθήνα απέρριψε τους ισχυρισμούς πως το Λαύριο έχει μετατραπεί σε εκτροφείο τρομοκρατών, η Άγκυρα ανακάλυψε ότι ένα άλλο στρατόπεδο παρόμοιο με το Λαύριο είχε ανοίξει».

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ εύθραυστη διαδικασία», δήλωσε ο αξιωματούχος σχετικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Η εφημερίδα συνεχίζει, λέγοντας πως «η Ελλάδα κατηγορείται εδώ και καιρό ότι αποτελεί αγαπημένο κρησφύγετο τρομοκρατών του DHKP-C και του PKK. Αυτοί που διαφεύγουν από την Τουρκία έχουν βρει καταφύγιο σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Λαύριο κοντά στην Αθήνα με το πρόσχημα ότι είναι αιτούντες άσυλο, ιδίως τη δεκαετία του 1980. Παρά το κλείσιμο του Λαυρίου το 2013 υπό την πίεση της Τουρκίας, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο προορισμό για τους τρομοκράτες του DHKP-C.

Πλάνα από το στρατόπεδο δείχνουν ότι έχει μετατραπεί σε βάση για τους τρομοκράτες του PKK. Το στρατόπεδο που φαίνεται μοιάζει με βάση τρομοκρατών, με τρομοκρατικά σύμβολα και φωτογραφίες του φυλακισμένου Αμπντουλάχ Οτσαλάν να κοσμούν τους τοίχους του».

«Ο στόχος είναι ότι αυτές οι ομάδες που εκπαιδεύονται, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μια μέρα εναντίον της Τουρκίας», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Μια χώρα μέλος της ΕΕ στον 21ο αιώνα τροφοδοτεί ανοιχτά τρομοκράτες. Το PKK είναι τρομοκρατική ομάδα και έχει χαρακτηριστεί ως τέτοια τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ», εξήγησε ο αξιωματούχος στην τουρκική εφημερίδα.

«Η Αθήνα δεν είναι πλέον χώρα διέλευσης τρομοκρατών, αλλά η χώρα άμεσος στόχος για την παραμονή τους» αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, που συνεχίζει λέγοντας πως «η Αθήνα έχει επίσης απορρίψει τα αιτήματα έκδοσης της Άγκυρας για τρομοκράτες από ομάδες που υποστηρίζουν την ένοπλη εξέγερση κατά του κράτους και είχαν εμπλακεί σε ένοπλες επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και πολιτικών κομμάτων, εκτός από άλλους στόχους.

Τα απορριφθέντα αιτήματα έκδοσης περιλαμβάνουν μέλη της παράνομης τρομοκρατικής ομάδας ‘Η Επαναστατική Αριστερά (Dev-Sol)’, μέλη του DHKP-C, της τουρκικής (ή κουρδικής) Χεζμπολάχ, του παράνομου Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος (MLKP), του THKP-C, του PKK, του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας/Μαρξιστικού-Λενινιστικού (TKP-ML) και άλλες ομάδες.

Πρόσφατα, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε έναν τρομοκράτη του PKK, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί στο διαβόητο στρατόπεδο στην Ελλάδα και σχεδίαζε να πραγματοποιήσει ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις, είχε ανακοινώσει ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο τρομοκράτης, που αναγνωρίστηκε ως Hüsamettin Tanrıkulu, με την κωδική ονομασία “Delil”, συνελήφθη σε κοινή αντιτρομοκρατική επιχείρηση της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης και του Ντιγιάρμπακιρ.

Είχε εισέλθει στην Τουρκική Δημοκρατία με παράνομα μέσα, αφού είχε λάβει εκπαίδευση για σαμποτάζ στο στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα.

Η άδεια της Αθήνας να επιτρέψει την ύπαρξη ενός ακόμη στρατοπέδου που φιλοξενεί τρομοκράτες εντός των συνόρων της έρχεται καθώς οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας βρίσκονται σε νέο χαμηλό τους τελευταίους μήνες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας