Πόλεμος στη Γάζα:-Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την εκκένωση του Αλ Σίφα

668
FILE PHOTO: A makeshift operating theater area is seen inside Al Shifa hospital during Israel's ground operation around the hospital, in Gaza City November 12, 2023. Ahmed El Mokhallalati/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY./File Photo

Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν σήμερα το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, ενώ το υπουργείο Υγείας της Χαμάς διευκρίνισε ότι «120 τραυματίες» και πρόωρα βρέφη εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο διότι δεν ήταν δυνατή η απομάκρυνσή τους.

Υπεύθυνοι του αλ Σίφα είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι δεν είχε καταστεί δυνατό να απομακρυνθούν 450 ασθενείς και τραυματίες. Γιατροί παραμένουν στο αλ Σίφα για να φροντίζουν ασθενείς, διευκρίνισαν.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν έδωσε καμία εντολή εκκένωσης του νοσοκομείου, αλλά ότι «ανταποκρίθηκε σε αίτημα» του διευθυντή του νοσοκομείου.

«Η εκκένωση του Αλ Σίφα είναι έγκλημα»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την κατάληψη και την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα από τον ισραηλινό στρατό.

«Πρόκειται για φρικτές, πρωτοφανείς σκηνές»

«Η εκκένωση του Αλ Σίφα βαθαίνει την ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή που αντιμετωπίζει η Γάζα και αυξάνει τη μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της νότιας Λωρίδας της Γάζας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ενέργειες του Ισραήλ αντιπροσωπεύουν «άλλη μια αποτρόπαια πτυχή των εγκλημάτων εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας που διαπράττουν οι δυνάμεις κατοχής εναντίον των Παλαιστινίων», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Με ανάγκασαν να φύγω υπό την απειλή όπλου»

Ο Adnan al-Barsh, επικεφαλής της ορθοπεδικής κλινικής στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα νοσοκομείο ή ιατρική εγκατάσταση σε λειτουργία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».

«Το νοσοκομείο Baptist είναι πολιορκημένο, το νοσοκομείο της Ινδονησίας είναι ήδη εκτός λειτουργίας χωρίς να έχουν απομείνει πόροι ή ιατρικές προμήθειες. Εμείς ως γιατροί, κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να σώσουμε τα θύματα», είπε.

«Ήμασταν ανένδοτοι να μην φύγουμε χωρίς τους ασθενείς μας… αναγκαστήκαμε να φύγουμε υπό την απειλή όπλων», είπε, προσθέτοντας ότι Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται μέσα και γύρω από το νοσοκομείο.

«Φρικτό, πρωτοφανές, ταπεινωτικό»

Ο Munir al-Barsh, γιατρός στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, περιγράφει την εικόνα από την αναγκαστική εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα.

Ο ισραηλινός στρατός τηλεφώνησε περίπου στις 9 π.μ., προειδοποιώντας ότι όλοι όσοι αποχωρούσαν έπρεπε να κουνήσουν ένα λευκό μαντήλι και να περπατήσουν σε μια γραμμή.

«Τους εξευτέλιζαν οι στρατιώτες σε όλο το μήκος του δρόμου», δήλωσε ο al-Barsh.

Περίπου 450 ασθενείς απομακρύνθηκαν, ενώ περίπου 120 ασθενείς έμειναν πίσω επειδή δεν μπορούν να μετακινηθούν. Για να τους βοηθήσουν, παρέμειναν ο διευθυντής του νοσοκομείου, άλλοι τέσσερις γιατροί και μια μικρή ομάδα νοσηλευτών.

Τους υποσχέθηκαν ότι μια αντιπροσωπεία του ΟΗΕ θα φτάσει περίπου στις 11 το πρωί για να φροντίσει όσους έμειναν πίσω, εξήγησε ο αλ-Μπαρς.

«Πολλοί από τους ασθενείς τοποθετήθηκαν σε αναπηρικά καροτσάκια ή κυλιόμενα κρεβάτια. Τα μέλη των οικογενειών αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τα τραυματισμένα παιδιά τους ή τους γονείς τους οι ίδιοι.

«Πρόκειται για φρικτές, πρωτοφανείς σκηνές», είπε ο γιατρός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας