«Πόλεμος» Γαλλίας και Γερμανίας για την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό ουράνιο

1181

Ένας σοβαρός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, με θέμα την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό ουράνιο, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό για τη λειτουργία της πυρηνικής βιομηχανίας στην Ευρώπη.

«Πόλεμος», ο οποίος σχετίζεται και με την περιβόητη «πράσινη μετάβαση» και «πράσινη ενέργεια» που προωθούν διακαώς τα γερμανικά λόμπι, ενώ την ίδια ώρα η πυρηνικά αναπτυγμένη Γαλλία, φαίνεται να αντιδρά στην προοπτική επιβολής κυρώσεων στο ουράνιο εκ Ρωσίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανέφερε: «Οι Ουκρανοί θέλουν να επιβληθούν κυρώσεις και στο ουράνιο από τη Ρωσία» εξήγησε ο Χάμπεκ σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk. «To ρωσικό κράτος κερδίζει πολλά χρήματα από την επιχείρηση ουρανίου» τόνισε ο Χάμπεκ, αλλά παραδέχθηκε ότι «δεν είναι δυνατή η άμεση απαγόρευση των εισαγωγών, «δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αμέσως, όπως και με το πετρέλαιο και τον άνθρακα, αλλά θα χρειαστεί μια περίοδος τουλάχιστον εννιά μηνών». Η γερμανική κυβέρνηση πιέζει να περιληφθεί το ουράνιο και ο τερματισμός των συμφωνιών με την πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας, στο επόμενο, ενδέκατο, πακέτο κυρώσεων της ΕΕ.

Από την άλλη, ο Μάικλ Σνάιντερ, ειδικός στην πυρηνική πολιτική βλέπει αντίσταση στα γερμανικά σχέδια κυρώσεων, όχι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και στη Γαλλία, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ναυτεμπορική.

«Η Γαλλία έχει πολλούς λόγους να είναι κατά των κυρώσεων κατά της Ρωσίας». Τον Δεκέμβριο του 2021, η Framatome, θυγατρική της γαλλικής EDF, του μεγαλύτερου φορέα εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών στον κόσμο, υπέγραψε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική συμφωνία με τη ρωσική Rosatom.

Λίγο αργότερα, στις αρχές του 2022, ο Πρόεδρος Μακρόν πρόσφερε στη Rosatom μερίδιο 20% στην εταιρεία που κατασκευάζει ειδικές τουρμπίνες για πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία. Τόσο στενές επιχειρηματικές επαφές – εάν έμπαιναν στη λίστα κυρώσεων, το αποτέλεσμα θα ήταν «ότι η Γαλλία πρακτικά θα έχανε τη μοναδική αγορά για να πουλήσει τους τουρμπίνες της». Μάλιστα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γαλλία σκοπεύει να εγκαταλείψει τις πυρηνικές συμφωνίες με τη Ρωσία.

Επιπρόσθετα, πέντε χώρες της ΕΕ διαθέτουν πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που χρονολογούνται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Σλοβενία ​​εξαρτώνται από τη συνεργασία με τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom. Στις πέντε αυτές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υπάρχουν 15 πυρηνικοί σταθμοί για τους οποίους η Ρωσία είναι ο μόνος κατασκευαστής στοιχείων καυσίμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας