Πολεμικό συμβούλιο ΗΠΑ-Iσραήλ-Σ.Αραβίας: Θα κτυπήσουν το Ιράν-Ρωσία καλεί Χαμάς

473
Πολεμικό συμβούλιο ΗΠΑ-Iσραήλ-Σ.Αραβίας

Αρένα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών θα γίνει για ακόμη μία φορά η Μέση Ανατολή το προσεχές χρονικό διάστημα. Το Ισραήλ εντείνει τις πολεμικές προετοιμασίες με συμμαχικές χώρες και φαίνεται ότι προετοιμάζεται εντατικά σε κάθε επίπεδο.

Στην Ουάσινγκτον έλαβε χώρα πολεμικό συμβούλιο ΗΠΑ-Ισραήλ-Σ.Αραβίας. Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι συζητήθηκε το Σχέδιο Β’ , δηλαδή στρατιωτικό πλήγμα κατά Ιράν. Το ίδιο είπε και ο ισραηλινός ΥΠΑΜ.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα μεταβεί στην Μόσχα ο ίδιος ο ηγέτης της Χαμάς, Ι. Χανίγια. Η Μόσχα με την συνδρομή Ιράν και Τουρκίας έχει μεγαλεπήβολα σχέδια όπως θα δούμε στην συνέχεια.

Πολεμικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Ισραήλ-Σ.Αραβίας

Οι ΗΠΑ κάλεσαν στην Ουάσινγκτον υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες τόσο του Ισραήλ όσο και της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να συντονιστούν οι κινήσεις των τριών χωρών με στόχο το Ιράν.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, συνοδευόταν από τον Πρέσβη του Ισραήλ στις ΗΠΑ Michael Herzog, τον διευθυντή του Πολιτικού-Στρατιωτικού Γραφείου του Υπουργείου Άμυνας, Ταξίαρχο Dror Shalom,τον Αρχηγό του Επιτελείου του Υπουργού Maayan Israeli και τον στρατιωτικό γραμματέα του υπουργού Άμυνας, Yaki Dolf.

Ταυτόχρονα έγινε γνωστό πως είχε αφιχθεί στην Ουάσινγκτον και υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες πως οι δύο αντιπροσωπείας, Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, έμειναν στο ίδιο ξενοδοχείο.

Κατόπιν οδηγιών του διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, μετέβη στην Ουάσινγκτον ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Σ.Αραβίας, Khalid bin Salman.

Μαζί του ήταν η Πριγκίπισσα Reema Bandar Al Saud, ο Σαουδάραβας Πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες, Mohammed Al Jaber, ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, Υποστράτηγος alal bin Abdullah Al-Otaibi, ο στρατιωτικός σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας, και ο Hisham bin Abdulaziz bin Saif, διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργός Άμυνας.

Από την πλευρά των ΗΠΑ συμμετείχε στη συνάντηση ο Brett McGurk, Συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ο ΣΕΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν καθώς και άλλοι.

“Προετοιμασία για οποιοδήποτε μελλοντικό σενάριο”

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ συναντήθηκε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν την απειλή που συνιστά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την πρόοδο της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η επίσκεψη του Gantz πραγματοποιήθηκε καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ιράν και των δυτικών δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Κατά τη συνάντηση με τον Sullivan, ο Gantz «συζήτησε την πρόοδο του Ιράν στο πυρηνικό του πρόγραμμα παράλληλα με τις αποσταθεροποιητικές περιφερειακές δραστηριότητές του και τόνισε την ανάγκη στενής συνεργασίας και προετοιμασίας για οποιοδήποτε μελλοντικό σενάριο», ανέφερε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Gantz.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Gantz «ευχαρίστησε τον Sullivan και την αμερικανική κυβέρνηση και τη δέσμευση του Προέδρου Biden στη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των αντίστοιχων αμυντικών δομών», η οποία «διεξάγεται στο πλαίσιο της εξαιρετικής αμυντικής συνεργασίας του Ισραήλ με τις ΗΠΑ και των αυξανόμενων δεσμών με περιφερειακούς εταίρους”

Μιλώντας για «μια εξαιρετική συνάντηση στον Λευκό Οίκο», ο Σάλιβαν είπε ότι οι δύο πλευρές «συζήτησαν για την υποστήριξη για την ασφάλεια του Ισραήλ, τρόπους αντιμετώπισης της ιρανικής επιθετικότητας, προσπάθειες μείωσης των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και υποστήριξη για την Ουκρανία».

Ο Gantz βρίσκεται στην Ουάσιγκτον ενώ ο νέος επικεφαλής της CENTCOM, στρατηγός Erik Kurilla, επισκέφτηκε το Ισραήλ για πρώτη φορά και συμμετείχε στην άσκηση Chariots of Fire του IDF, η οποία θα προσομοιώσει χτύπημα κατά Ιράν.

Ζήτησαν στρατιωτική λύση με Σχέδιο Β’ – Για “συνασπισμό υπό ηγεσία των ΗΠΑ” μίλησε ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ

Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας δεν πιστεύει ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία. Για το λόγο αυτό σχεδιάζουν πολλές στρατιωτικές επιλογές σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών.

Ο ισραηλινός στρατός πιστεύει ότι εκτός από τις κυρώσεις, οι Αμερικανοί πρέπει να βάλουν στο τραπέζι μια στρατιωτική επιλογή.

Ενώ βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, ο Gantz συναντήθηκε επίσης με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin, και τον ευχαρίστησε για την υποστήριξή του για την πρόσφατη έγκριση του πακέτου ασφαλείας των 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης με τον Όστιν, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πεντάγωνο, οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης τις αμοιβαίες προκλήσεις ασφάλειας.

Αυτά περιλάμβαναν το Σχέδιο Β’ του Ισραήλ κατά του Ιράν σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, καθώς και πρόσθετες κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Ο Γκαντς τόνισε τις ιστορικές αλλαγές στην περιοχή παράλληλα με την αυξανόμενη απειλή που συνιστά η επιθετικότητα του Ιράν και η υποστήριξη της τρομοκρατίας», αναφέρεται σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του μετά τη συνάντηση.

«Υπό το πρίσμα της μεταβαλλόμενης περιφερειακής αρχιτεκτονικής, τόνισε την κρίσιμη ανάγκη για έναν πρακτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, μαζί με περιφερειακούς εταίρους στην αντιμετώπιση του Ιράν».

 

Στη Μόσχα ο ηγέτης της Χαμάς, Ι. Χανίγια

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα η Μόσχα ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να υποδεχθεί τον επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Είναι αρκετά περίεργο και προκαλεί εντύπωση γιατί ο ίδιος ο ηγέτης της Χαμάς θέλει να μεταβεί στην Μόσχα. Υπενθυμίζουμε ότι προ ημερών όπως είχε αποκαλύψει το WarNews247, είχε μεταβεί στην Ρωσία υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Χαμάς

Μεταξύ της αντιπροσωπείας ήταν ο αντιπρόεδρος της Χαμάς, Μούσα Μοχάμαντ Αμπού Μαρζούκ, και δύο άλλοι ηγέτες, ο Φάθι Χαμάντ και ο Χουσάμ Μπαντράν.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Έρχεται θύελλα στη Μ. Ανατολή: Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Μόσχα- Ρωσικά όπλα κατά Ισραήλ

Τώρα ανακοινώθηκε ότι θα μεταβεί και ο ηγέτης της Χαμάς, Ι. Χανίγια.

“Η Μόσχα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τον Ισμαήλ Χανίγια, τον ηγέτη του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς.

Η ημερομηνία της επίσκεψης είναι υπό επεξεργασία” δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Αυτό το θέμα συζητήθηκε όσο ο Musa Abu-Marzouk ήταν εδώ. Είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχτούμε με την αντιπροσωπεία του, αλλά ο χρόνος δεν έχει ακόμη αποφασιστεί», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, υπήρχαν πληροφορίες ότι ο Ι. Χανίγια θα επισκεφθεί τη Μόσχα τον επόμενο μήνα.

Καλεί όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις στην Μόσχα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει την διεξαγωγή μιας δια-παλαιστινιακής συνάντησης. Η Ρωσία θα καλέσει και τους ηγέτες του κινήματος Φατάχ, Xαμάς και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Μούσα Αμπού-Μαρζούκ, σε σχόλιο σε παλαιστινιακό πρακτορείο, προέβλεψε ότι οι συνομιλίες στη Μόσχα θα μπορούσαν να ενώσουν τις παλαιστινιακές φατρίες.

Η Μόσχα προσπαθεί να πετάξει εκτός κάδρου τις ΗΠΑ και να γίνει η προστάτιδα δύναμη των παλαιστινίων με βοήθεια από Ιράν-Τουρκία… Έτσι εξηγούνται και οι πρόσφατες επιθέσεις στο Ισραήλ με αφορμή το ουκρανικό.

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας