Πληθωρισμός-σοκ 11,6% στη Γερμανία τον Οκτώβριο 2022-Ραγδαία επιδείνωση στα ομόλογα

655

Επιδείνωση καταγράφουν τα ομόλογα της Ευρωζώνης, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, καθώς ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 11,6% τον Οκτώβριο, σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, από το 10,9% του Σεπτεμβρίου.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 1,1%.
Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,4% ετησίως και στο 0,9% μηνιαίως.
Επιδείνωση καταγράφουν τα ομόλογα της Ευρωζώνης, στον απόηχο των στοιχείων.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με το εντυπωσιακό ποσοστό 4% στην Ιταλία τον Οκτώβριο, μια σημαντική επιτάχυνση από την άνοδο 1,4% του Σεπτεμβρίου, η οποία ανέβασε τον ετήσιο ρυθμό στο 12,8% σύμφωνα με την εναρμονισμένη μεθοδολογία της ΕΕ.
Ο πληθωρισμός ξεπέρασε επίσης τις προσδοκίες στη Γαλλία, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά το διπλάσιο του αναμενόμενου 0,5%, εν μέρει λόγω της παρατεταμένης απεργίας στα διυλιστήρια της χώρας, η οποία ανέβασε τις τιμές των πετρελαιοειδών.

germany_11.JPG

Ενεργειακό κόστος

Για άλλη μια φορά, ο βασικός υπαίτιος ήταν οι τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8,5% από τον Σεπτέμβριο στο κρατίδιο αναφοράς της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Μόνο στην Ισπανία υπήρξε θετική έκπληξη, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά ένα μέτριο 0,1%.
Οι αριθμοί επιβεβαίωσαν την προειδοποίηση της προέδρου της ΕΚΤ Christine Lagarde την Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να έχει ακόμη περαιτέρω άνοδο στην Ευρωζώνη, καθώς οι επιπτώσεις της καλοκαιρινής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος διαπερνούν την οικονομία.
Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές, αυξήθηκαν απότομα ως αντίδραση στα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Οποιαδήποτε υπόνοια επικείμενου τέλους της σύσφιξης υποβαθμίστηκε την Παρασκευή από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας Gediminas Simkus, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg ότι απαιτείται άλλη μια “σημαντική” αύξηση στην επόμενη συνεδρίαση.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο ενισχύεται στο 2,144%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ιταλικού στο 4,214%.
Η απόδοση του γερμανικού 2ετούς ομολόγου σημείωνε άνοδοστο 1,944%, ενώ η αντίστοιχη του ιταλικού ομολόγου σημείωνε άνοδο 15 μονάδων βάσης στο 2,62%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας