Πιέσεις στην Τουρκία να ανοίξει τα στενά-Βρετανία-ΝΑΤΟ-Προετοιμάζουν εισβολή στην Ρωσία;

2874

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες αποστολής βρετανικών δυνάμεων(και όχι μόνο) στην Δυτική Ουκρανία αμέσως μετά τις δηλώσεις του βρετανού Υπουργού Άμυνας, Γκραντ Σαπς, και παρά την διάψευση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρ.Σουνάκ.

Βρετανικά Eurofighter Typhoon θα προσγειωθούν στην Πολωνία ενώ ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις στην Τουρκία για να επιτρέψει την είσοδο βρετανικών και άλλων ΝΑΤΟϊκών πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα.

Αυτό εξηγεί και το γεγονός γιατί οι Ουκρανοί κτυπούν τελευταία συνεχώς ρωσικούς ναυτικούς στόχους στην Κριμαία. Προσπαθούν να αποδυναμώσουν το ρωσικό Ναυτικό πριν την είσοδο βρετανικών ναυτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα. Έπληξαν πχ το Αρχηγείο του Ναυτικού Στόλου, ένα υποβρύχιο κλάσης Kilo, ένα αποβατικό, την αεράμυνα του Στόλου κτλ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των Βρετανών και των Αμερικανών είναι να εισέλθουν ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στην Δυτική Ουκρανία ως “ειρηνευτική δύναμη” προκειμένου να σταματήσουν την ρωσική προέλαση.

Με άλλα λόγια, Βρετανία και ΝΑΤΟ προσπαθούν να εκβιάσουν την Ρωσία με επέκταση του πολέμου προκειμένου να …. συνθηκολογήσει.

Αξίζει να σημειωθεί το “timing” της πρότασης αυτής: Έγινε αμέσως μετά την συνάντηση του Βρετανού ΥΠΑΜ με τον Γάλλο ομόλογο του και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ στο Κίεβο…

«Βρετανικά στρατεύματα στην Δυτική Ουκρανία»

Ο Γκραντ Σαπς, νέος υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην The Telegraph ότι συζητά ένα σχέδιο κινητοποίησης βρετανικών στρατευμάτων με τους στρατιωτικούς του αρχηγούς.

Μετά από μια ενημέρωση με τον στρατηγό Sir Patrick Sanders, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, και άλλα ανώτερα στελέχη στο Salisbury Plain, ο Shapps είπε: «Σήμερα μιλούσα για το ότι τελικά η εκπαίδευση θα έρθει πιο κοντά και στην πραγματικότητα και στην Ουκρανία.

Ιδιαίτερα στα δυτικά της χώρας, νομίζω ότι υπάρχει τώρα η ευκαιρία να φέρουμε περισσότερα πράγματα “in-country” (…) Έτσι νομίζω ότι θα υπάρξει μια κίνηση για επέκταση της εκπαίδευσης και της παραγωγής στη χώρα».

Το σχέδιο, όπως αναφέρθηκε, σηματοδοτεί μια δραματική αλλαγή από την προηγούμενη αποφυγή του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων συμμάχων να εφαρμόσουν επίσημη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή για να αποφευχθεί η άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης για τον στρατό της Ουκρανίας, που υποστηρίζεται από άλλα 10 δυτικά έθνη, έχει διδάξει δεξιότητες σε περισσότερους από 26.500 νεοσυλλέκτους και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 30.000 στρατιώτες μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκτός από την προσφορά εκπαίδευσης στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Shapps είπε ότι βρετανικές αμυντικές εταιρείες όπως η BAE Systems θα μεταφέρουν την παραγωγή στη χώρα. Είναι κάτι που ελπίζει να δει να κάνουν και περισσότερες βρετανικές εταιρείες.

«Είμαι πρόθυμος να δω και άλλες βρετανικές εταιρείες να κάνουν το ίδιο καλά κάνοντας το ίδιο πράγμα», είπε ο Σαπς, σύμφωνα με την The Telegraph.

«Οπότε πιστεύω ότι θα υπάρξει μια κίνηση για περισσότερη εκπαίδευση και παραγωγή (σ.σ. όπλων) εντός Ουκρανίας».

Αυτό που περιέγραψε ο Βρετανός ΥΠΑΜ είναι μια ολοκληρωτική εγκατάσταση του ΝΑΤΟ στην Δυτική Ουκρανία…

Αποστολή βρετανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα

Η Μεγάλη Βρετανία δεν αποκλείει να στείλει τα πολεμικά της πλοία στη Μαύρη Θάλασσα για να «προστατεύσει» τα ουκρανικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά από ρωσικά πλοία αναφέρει η Telegraph.

Σε συνέντευξή του στην Sunday Telegraph, ο Σαπς αποκάλυψε επίσης ότι μίλησε με τον Ζελένσκι για το πώς το βρετανικό ναυτικό θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμυνα των εμπορικών πλοίων από τις ρωσικές επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό εξετάζει επιλογές για την αποστολή πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, όπου θα μπορούσαν να συνοδεύσουν τα εμπορικά ουκρανικά πλοία με σιτηρά, «διώχνοντας» μακριά τα ρωσικά πλοία.

Όπως τόνισε ο Σαπς , “η Μεγάλη Βρετανία είναι μια «μεγάλη ναυτική δύναμη», η Μαύρη Θάλασσα είναι διεθνής, επομένως τα βρετανικά πλοία έχουν κάθε δικαίωμα να βρίσκονται εκεί.

Η Βρετανία είναι ναυτική δύναμη, επομένως μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβουλεύσουμε, ειδικά καθώς τα ύδατα είναι διεθνή” είπε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

Προφανώς, η Βρετανία και το ΝΑΤΟ βλέπουν πως το Κίεβο θα χάσει κάθε πρόσβαση στην Μαύρη Θάλασσα. Σε προηγούμενη ενημέρωση η ΜΙ6 τόνισε πως η Ουκρανία θα χάσει ακόμη πέντε περιοχές με τις Νικολάεφ και Οδησσό να είναι στο στόχαστρο του ρωσικού Στρατού.

Προς το παρόν, οποιαδήποτε πολεμικά πλοία χωρών που δεν περιλαμβάνονται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας δεν μπορούν να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία έκλεισε τα στενά σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ.

Ωστόσο, η Δύση ασκεί έντονη πίεση στην Άγκυρα, απαιτώντας να ανοίξουν τα Στενά για τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προκειμένου να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Βρετανία στέλνει μαχητικά Typhoon στην Πολωνία

Η Βρετανία θα στείλει  μαχητικά αεροσκάφη Typhoon στην Πολωνία για να αμυνθεί κατά της Ρωσίας, αναφέρει το BBC.

«Σε απάντηση στα αιτήματα των Πολωνών φίλων μας, τα Typhoon της Πολεμικής Αεροπορίας μας θα σταθμεύσουν στην Πολωνία για να υποστηρίξουν τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ ενάντια στην αυξανόμενη απειλή της ρωσικής παρέμβασης», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

Λογικά τα μαχητικά θα παράσχουν αεροπορική υποστήριξη στις βρετανικές δυνάμεις στην Δυτική Ουκρανία.

Ο Σαπς χαρακτήρισε επίσης την κίνηση ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Πολωνία ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Βρετανία υποστηρίζει την ελευθερία και τη δημοκρατία μεταξύ των συμμάχων της.

Προσπάθησε να τα μαζέψει ο Σουνάκ

Αργότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Σουνάκ προσπάθησε να μαζέψει τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Σαπς για αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

“Αυτό που εννοούσε ο υπουργός Άμυνας ήταν ότι μια μέρα στο μέλλον είναι πολύ πιθανό να διεξάγουμε μέρος αυτής της εκπαίδευσης στην Ουκρανία. Αλλά αυτό θα γίνει μακροπρόθεσμα, όχι εδώ και τώρα – δεν θα σταλούν Βρετανοί στρατιώτες να πολεμήσουν στην τρέχουσα σύγκρουση” είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός χωρίς όμως να πείθει…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας