Πέφτει το Chasiv Yar -Αφανισμένη η Ουκρανική αεράμυνα-Έρχεται δεύτερη μεγάλη ρωσική επίθεση

1402

Η ουκρανική άμυνα καταρρέει και οι ρώσοι προελαύνουν σε όλες τις κατευθύνσεις.
Σφυροκοπούν με μεγάλη ένταση το βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου μεγάλος στόχος παραμένει το Kharkiv.
Οι ρώσοι προελαύνουν προς το Kharkiv και το Σάββατο (11/5/2024) κατέλαβαν πέντε οικισμούς.
Στο Donetsk θέμα χρόνου θεωρείται η κατάληψη του πολύ σημαντικού Chasiv Yar.
Ο ρωσικός στρατός ήδη εισήλθε και επιχειρεί μέσα στην πόλη.
Την ίδια στιγμή συνεχίζει να καταστρέφει τα όπλα που παρείχε το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, όπως τα συστήματα αεράμυνας FrankenSAM.

Πέφτει το Chasiv Yar – Ο ρωσικός στρατός εισήλθε και επιχειρεί μέσα στην πόλη

Ο ρωσικός στρατός εισήλθε και επιχειρεί μέσα στο Chasiv Yar, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk Denis Pushilin.

Οι ρώσοι στρατιώτες πλήττουν τους ουκρανούς εντός της πόλης δήλωσε ο Pushilin στο Ria Novosti το Σάββατο (11/5/2024).
Εξέφρασε την άποψη ότι πολύ σύντομα η πόλη θα καταληφθεί.
Σύμφωνα με τον Pushilin τις επόμενες ώρες αναμένονται σημαντικές εξελίξεις.
Το Chasiv Yar έχει σημαντική επιχειρησιακή και στρατηγική σημασία.
Η κατάληψή του ανοίγει τον δρόμο για την κατεύθυνση Slavyansk-Kramatorsk που παραμένει υπό τον έλεγχο των ουκρανών, καθώς και προς την Konstantinovka.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν πέντε οικισμούς στο Kharkiv

Σαρωτικό είναι το πέρασμα των ρωσικών δυνάμεων από τη Βορειοανατολική Ουκρανία.
Η βόρεια ρωσική ομάδα μάχης κατέλαβε πέντε οικισμούς στο Kharkiv με τους ουκρανούς να υποχωρούν συνεχώς.
Με μεγάλης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις οι ρώσοι κατέλαβαν τους οικισμούς Borisovka, Ogurtsovo, Pletenevka, Pylynaya και Strelchya.
Η ρωσική ομάδα μάχης επικράτησε σε σφοδρές μάχες με τέσσερις ουκρανικές ταξιαρχίες και την συνοριακή φρουρά στις περιοχές Volchansk, Vesely, Glubokoe, Neskuchny και Krasny.
«Οι απώλειες του εχθρού ανήλθαν σε 170 στρατιωτικούς, τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και τέσσερα αυτοκίνητα», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Μεταξύ άλλων οι Ρώσοι κατέστρεψαν ένα Vampire MLRS τσεχικής κατασκευής και ένα γαλλικό αυτοκινούμενο πυροβόλο όπλο Caesar 155 χιλιοστών.
Επίσης οι Ρώσοι συνέλαβαν 34 Ουκρανούς στρατιώτες.

Ritter (πρώην CIA): Έρχεται δεύτερη μεγάλη ρωσική επίθεση – Με αφανισμένη την άμυνα, οι Ουκρανοί θα συρθούν σε συνθηκολόγηση

Με τη Ρωσία να απελευθερώνει το ένα χωριό μετά το άλλο και την Ουκρανία φαινομενικά ανίκανη να εξασφαλίσει και κρατήσει μια αμυντική γραμμή πριν από την τελική επίθεση, ο πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ και αξιωματικός πληροφοριών της CIA Scott Ritter βλέπει την σύγκρουση να τελειώνει αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθόρισε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας στην αρχή του 2024.
Την Παρασκευή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία απελευθέρωσε το Novokalinovo στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk και το Kiselevka και το Kotlyarovka στην περιοχή Kharkiv, το τελευταίο σε μια σειρά χωριών που έπεσαν.
Aυτή η ταχεία υποβάθμιση της πρώτης γραμμής ήταν το αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας των ρωσικών δυνάμεων να συντρίψουν τους Ουκρανούς έως ότου δεν θα έχουν καμία εφεδρεία για να σταθεροποιήσουν την πρώτη γραμμή.
«Την ώρα που μιλάμε, το μοντέλο του πολέμου φθοράς κάνει την Ουκρανία να χάνει περίπου 1.500 στρατιώτες την ημέρα.
Αυτός ο αριθμός αυξάνεται τώρα επειδή η Ρωσία επέκτεινε τις δραστηριότητές της στην περιοχή του Kharkiv.
Έτσι, μπορείτε να περιμένετε ότι αυτός ο αριθμός να ξεπεράσει εύκολα τις 2.000 την ημέρα», είπε ο Ritter στο Sputnik.
«Αυτό που έπρεπε να κάνουν οι Ουκρανοί είναι να τραβήξουν εφεδρείες και να πάρουν δυνάμεις από άλλα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του μετώπου του Kharkiv και του μετώπου της Οδησσού, για να έρθουν στο πεδίο της μάχης όπου έχουν εξαλειφθεί ή έχουν φθαρεί και εκεί δεν υπάρχουν αντικαταστάτες… αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι ότι η Ουκρανία θα αναγκαστεί να αποσύρει αποθέματα από την περιοχή του Κιέβου και από την Οδησσό, να πάει στο Kharkiv για να καλύψει αυτό το κενό.

Η δεύτερη επίθεση των Ρώσων

Ενώ το κάνουν αυτό, οι Ρώσοι θα εξαπολύσουν μια δεύτερη μεγάλη επίθεση κάπου στην περιοχή Zaporizhia, και οι Ουκρανοί θα αντιμετωπίσουν στα κλασικά ένα συντριπτικό δίλημμα:
– αν πάνε βόρεια χάνουν,
– αν πάνε νότια θα χάσουν,
– αν παραμείνουν στη μέση χάνουν… δεν υπάρχει καμία καλή επιλογή για αυτούς», εξήγησε ο Ritter, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια θα δούμε «την ολοκληρωτική κατάρρευση του ουκρανικού στρατού» και την «ταχεία απόσυρση πέρα από τον ποταμό Dnepr» για την προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας αμυντικής γραμμής, κάτι που δεν πιστεύει ότι θα καταφέρουν οι Ουκρανοί.
Τελικά, ο Ritter προβλέπει, «Οι Ουκρανοί στρατηγοί που αντιμετωπίζουν την αναπόφευκτη σφαγή του συνόλου των δυνάμεών τους θα κάνουν έκκληση για ειρήνη».

Δραματικές αλλαγές έρχονται εντός του Μαΐου

Σημειώνει επίσης, ότι πηγές του αποκάλυψαν από τον Ιανουάριο ακόμη ότι «δραματικές αλλαγές» στον χάρτη του πεδίου μάχης έρχονται τον Μάιο.
Ο Ritter προβλέπει ότι η Ρωσία θα καταλάβει σημαντικά εδάφη στο Kharkiv και το Donbass αυτόν τον μήνα, με την τελική συνθηκολόγηση της Ουκρανίας λίγους μήνες αργότερα.
Λένε ότι η ικανότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει τη συνεκτική αντίσταση θα καταρρεύσει αυτό το καλοκαίρι – αυτή είναι η ρωσική εκτίμηση και συμφωνώ μαζί της», είπε ο Ritter, σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις της Ρωσίας δεν καθοδηγούνται από «ημερολόγια» και έχουν ήδη διαθέσει τους πόρους για να συνεχίσουν τη σύγκρουση μέχρι το 2027 εάν χρειαστεί.
Η απόφαση για το τι θα συμβεί στην Ουκρανία βρίσκεται τώρα αποκλειστικά στα χέρια της Ρωσίας, υποστήριξε ο Ritter, σημειώνοντας ότι είχαν «πολύ ευνοϊκούς όρους στο τραπέζι» τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022.
«Κανείς δεν έχει λόγο σε αυτό εκτός από τη Ρωσία, και η Ρωσία το έχει καταστήσει σαφές… αυτή είναι μια αποφασιστική ήττα του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Είναι τόσο αποφασιστικό όσο μπορείτε χωρίς να εμπλέκονται άμεσα και δεν μπορούν να εμπλακούν άμεσα γιατί αυτό είναι ένα χάπι αυτοκτονίας».
Ο Ritter πρόσθεσε ότι το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που υπογράφηκε πρόσφατα σε νόμο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden είχε και θα έχει «μηδενικό αντίκτυπο» στο πεδίο της μάχης.
«Αυτό που είδαμε, για παράδειγμα, οι απελπιστικά απαραίτητες οβίδες πυροβολικού των 155 χιλιοστών εισήχθησαν από τη Ρουμανία σε ένα πλοίο, εκφορτώθηκαν στην Οδησσό σε μια αποθήκη και χτυπήθηκαν από δύο πυραύλους Iskander. Μπουμ, πάνε κάνα δυο δισεκατομμύρια δολάρια ακριβώς εκεί».
Αλλά το μεγαλύτερο ζήτημα για την Ουκρανία παραμένει το ανθρώπινο δυναμικό, όχι τα πυρομαχικά, εξήγησε ο Ritter.
«Σήμερα, δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό για να πολεμήσει και δεν υπάρχει κανένας εκπαιδευμένος.
Δεν υπάρχει τίποτα εκεί.
Έτσι, όποιος πεθαίνει απλώς βάζει την Ουκρανία πιο βαθιά σε μια τρύπα… θα μπορούσατε να δώσετε τα καλύτερα επιχρυσωμένα πυρομαχικά στον κόσμο, αλλά δεν έχει σημασία αν δεν έχετε κανέναν να τα χρησιμοποιήσει».

Business Insider: Ο ηλεκτρονικός πόλεμος της Ρωσίας δημιουργεί προβλήματα στα όπλα ακριβείας των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος της Ρωσίας έχει δημιουργήσει προβλήματα για τα αμερικανικά όπλα ακριβείας στην Ουκρανία, καθώς μειώνει την αποτελεσματικότητα όπλων όπως τα συστήματα καθοδηγούμενης πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων που εκτοξεύονται από HIMARS και τα πυρομαχικά κοινής άμεσης επίθεσης που εκτοξεύονται από αέρος, όπως ανέφερε το Business Insider.
Τα συστήματα ακριβείας (Excalibur και GMLRS) βλέπουν “σοκαριστικά μειωμένη ακρίβεια λόγω εμπλοκής”, ανέφερε η έκθεση.

Belyaev (Ρώσος πρέσβης): Οι Ουκρανοί με βρετανικά όπλα χτυπούν ρωσικές περιοχές, λέει ο διπλωμάτης

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιούν ενεργά όπλα που παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο για επιθέσεις εναντίον ρωσικών περιοχών, δήλωσε ο διευθυντής του δεύτερου ευρωπαϊκού τμήματος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Sergei Belayev σε συνέντευξή του στο TASS.
Τόνισε ότι η Βρετανία παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς δωρητές στο καθεστώς του Κιέβου, καθώς ασκεί πιέσεις για προμήθειες όπλων στο Κίεβο από άλλες χώρες.
“Σύμφωνα με τους ίδιους τους Άγγλους, από το 2022, το Λονδίνο έχει ήδη δωρίσει περίπου 7,1 δισ. λίρες για τους αμυντικούς σκοπούς της Ουκρανίας.
Ταυτόχρονα, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ενεργά όπλα που προμήθευσαν οι Βρετανοί για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές και αμάχους στο Donbass. και άλλες ρωσικές περιοχές», είπε ο διπλωμάτης.
Σύμφωνα με τον Belyaev, η απόφαση να στείλει άλλα 500 εκατομμύρια λίρες (617 εκατομμύρια δολάρια) στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο που ανακοινώθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak στις 23 Απριλίου έρχεται καθώς το Λονδίνο επιδιώκει να επιδείξει την επιθυμία του να ηγηθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη.
«Οι Άγγλοι ενήργησαν με παρόμοιο τρόπο όταν κινήθηκαν για να παραδώσουν πυραύλους κρουζ Storm Shadow και άρματα μάχης Challenger II στην Ουκρανία», κατέληξε.

Τhe Hill: Δυσαρεστημένος ο Zelensky που ακούει για βοήθεια αλλά δεν την βλέπει

«Δεν αρκεί να ανακοινώνονται νέα πακέτα βοήθειας από τη Δύση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στο κοινωνικό δίκτυο X.
«Ένα πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία είναι πραγματικά χρήσιμο όταν παραδίδεται, όταν η βοήθεια παρέχεται», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος, στοχεύοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια απελπισμένη απαίτηση για την Ουκρανία.
Δημοσιογράφοι της αμερικανικής έκδοσης του The Hill σημείωσαν ότι ο πρόεδρος Zelensky είναι βαθιά δυσαρεστημένος με τις ανακοινώσεις, σημειώνοντας την έλλειψη ενθουσιασμού για το νέο πακέτο βοήθειας.

Αποκάλυψη – βόμβα αναλυτή της CIA, ξεσκεπάζει τον ρόλο των ΗΠΑ και τους εμπνευστές στην απόπειρα δολοφονίας Zelensky

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ξεκίνησαν την υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας της SBU κατά του Volodymyr Zelensky, αλλά βοήθησαν τους εχθρούς του εντός της Ουκρανίας», παραδέχεται ο πρώην αναλυτής της CIA Larry Johnson σε συνέντευξή του στο κανάλι YouTube Redacted.
«Δεν νομίζω ότι οι Αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών είναι οι κύριοι εμπνευστές, της παρολίγον απόπειρας εναντίον του προέδρου Zelensky, αλλά μπορώ να πω ότι βοήθησαν».
«Ο Zelensky έχει αρκετούς εχθρούς στον στρατό και σε αυτούς προστίθενται όσοι Ουκρανοί θέλουν να τερματίσουν αυτή τη σύγκρουση», είπε ο πρώην αξιωματικός των πληροφοριών.
Μεταξύ των πιθανών εγκεφάλων της φερόμενης δολοφονίας, ο Johnson κατονόμασε νεοναζιστικές ομάδες, τον στρατό που είναι πιστός στον πρώην γενικό διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhnoy και τον δήμαρχο του Κιέβου Vitaly Klitschko, ο οποίος βρίσκεται ήδη ενεργά σε επαφή με την Ουάσιγκτον ως πιθανός διάδοχος του Zelensky.
Νωρίτερα την Τρίτη, η SBU ανακοίνωσε την κράτηση δύο συνταγματαρχών του Υπουργείου Προστασίας του Κράτους της Ουκρανίας (UGO), που φέρεται να προετοίμαζαν μια απόπειρα κατά του Volodymyr Zelensky και τον παρακολουθούσαν μαζί με τον επικεφαλής της SBU Vasily Maliuk και ο επικεφαλής του Κύριου Τμήματος Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Kirill Budanov.
Σύμφωνα με το τμήμα, οι πράκτορες έπρεπε να καταφέρουν ένα πυραυλικό χτύπημα και, εάν χρειαζόταν, να χρησιμοποιήσουν UAV-kamikaze.

Antonov (Ρώσος πρέσβης): Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις επιτυχίες της Ρωσίας στο ουκρανικό μέτωπο γι’αυτό στέλνουν νέα όπλα

Το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, που ανακοινώθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, είναι μια αντίδραση στην επιτυχία των ρωσικών δυνάμεων στην πρώτη γραμμή, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Anatoly Antonov.
“Η αποστολή όπλων στο καθεστώς Zelensky είναι μια αντίδραση στην επιτυχία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην πρώτη γραμμή.
Οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί μας συνεχίζουν να απελευθερώνουν τη ρωσική γη με τις ηρωικές προσπάθειές τους.
Η Αμερική αναγνωρίζει αυτό το γεγονός”, είπε ο απεσταλμένος στο το σχόλιό του, που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram της ρωσικής πρεσβείας.
Ο Antonov κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση επειδή απεκδύεται της ευθύνης για τις ουκρανικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ρωσία με τη χρήση όπλων που προμηθεύονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η κυβέρνηση [των ΗΠΑ] δεν ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι τα αμερικανικά όπλα σκοτώνουν πολίτες στο ρωσικό έδαφος», είπε ο διπλωμάτης σε σχόλια που αναρτήθηκαν στο κανάλι Telegram της ρωσικής πρεσβείας.
«Ο Λευκός Οίκος αρνείται υποκριτικά την ευθύνη για αυτές τις επιθέσεις», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Antonov, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών των ΗΠΑ σιωπά για το πώς οι νεοναζί χρησιμοποιούν τα θανατηφόρα όπλα που λαμβάνουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Εν τω μεταξύ, πύραυλοι πέφτουν σε κτίρια κατοικιών και σχολεία στο Donbass, στην Κριμαία, στην περιοχή Belgorod.
Παιδιά και γυναίκες πεθαίνουν», είπε, ενώ το καθεστώς του Κιέβου δεν νοιάζεται για τις υποσχέσεις που δόθηκαν στους δυτικούς χορηγούς του να μην χρησιμοποιήσουν τα πυρομαχικά τους εναντίον στόχων στη Ρωσία.

Frank Cohn (Βετεράνος του αμερικανικού στρατού): Η ζωή δεν θα είναι ποτέ η ίδια σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης Ρωσίας – Δύσης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν την ευθύνη για την αποτροπή ενός άλλου παγκόσμιου πολέμου, δήλωσε στο TASS ο Frank Cohn, βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου των ΗΠΑ που συμμετείχε στη συνάντηση των σοβιετικών και των αμερικανικών στρατευμάτων στον ποταμό Έλβα τον Απρίλιο του 1945.
“Αλλά σίγουρα, η Ρωσία και οι Αμερικανοί έχουν την υποχρέωση να διαβεβαιώσουν ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα συμβεί.
Γιατί αν συμβεί εξαφανίζουμε την ανθρωπότητα”, δήλωσε ο απόστρατος συνταγματάρχης Cohn.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζωή δεν θα είναι ποτέ η ίδια μετά από ακόμη μία παγκόσμια στρατιωτική σύγκρουση.
“Θα ήταν μια πραγματική καταστροφή.
Η ανθρωπότητα είναι πιθανό να πεθάνει με αυτά τα όπλα που έχουμε”, κατέληξε ο 98χρονος.

Με απελπισμένη επιστράτευση η Ουκρανία κάνει τον πόλεμο… μακάβριο reality: Επιλέξτε πώς θα πεθάνετε σε μία περιπέτεια με τη Ρωσία

Τις απελπισμένες προσπάθειες του ουκρανικού καθεστώτος να στρατολογήσει όσους περισσότερους πολίτες μπορεί, φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι Financial Times.
Για τον λόγο αυτό «επιτρέπει» στους Ουκρανούς, που στρατολογούνται να επιλέξουν οι ίδιοι πού θέλουν να υπηρετήσουν στον στρατό.
«Επιλέξτε τη δική σας περιπέτεια», τιτλοφορείται η νέα καμπάνια της αδίστακτης ουκρανικής ηγεσίας.
«Ο στρατός της Ουκρανίας, απαξιωμένος και ηττημένος από τις ρωσικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης, χρειάζεται επειγόντως νέους πολεμιστές, καθώς αναμένεται να φτάσει περισσότερη δυτική στρατιωτική βοήθεια τις επόμενες εβδομάδες.
Αλλά οι ουρές των πατριωτών εθελοντών που παρατάχθηκαν έξω από κέντρα στρατολόγησης στην αρχή της σύγκρουσης έχουν εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό», γράφουν οι Financial Times.
Η βρετανική εφημερίδα επεσήμανε ότι η νέα στρατηγική στρατολόγησης είναι μια προσπάθεια να κάνει τη στρατιωτική θητεία «να ακούγεται πιο συναρπαστική», καθώς επιτρέπει στους «άντρες να επιλέξουν τη δική τους μονάδα και ακόμη και τον ακριβή ρόλο τους».
Αυτή η στρατηγική στρατολόγησης επιβλήθηκε, λόγω της κοινής γνώσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο στρατός από τη διαφθορά και την έλλειψη πυρομαχικών έως τους ανίκανους διοικητές, την έλλειψη εκπαίδευσης και την αδυναμία των στρατιωτών της πρώτης γραμμής να φύγουν με άδεια.
ukraine_pinakida.jpg

Oι εξελίξεις στο μέτωπο…

Σφοδρές μάχες της νότιας ρωσικής στρατιάς με πέντε ουκρανικές ταξιαρχίες στο Donetsk

Στρατιώτες της ρωσικής ομάδας μάχης «Νότος» επικράτησαν σε μάχες με πέντε ουκρανικές ταξιαρχίες ενώ απέκρουσαν τέσσερις αντεπιθέσεις.
Οι ουκρανικές απώλειες ανέρχονται συνολικά σε 550 στρατιώτες (νεκροί, τραυματίες), ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο (11/5/2024).
«Οι μονάδες της Ομάδας Δυνάμεων Νότος βελτίωσαν τη θέση τους κατά μήκος της πρώτης γραμμής και προκάλεσαν μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό της 81ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας, της 92ης, της 28ης, της 93ης μηχανοκίνητης και της 115ης ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας στις περιοχές της οικισμούς Kleshcheyevka, Andreyevka, Kurdyumovka και το χωριό Krasnoye της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk», ανέφερε η Μόσχα.
Η νότια ομάδα μάχης κατέστρεψε επίσης 4 ουκρανικά άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 3 Leopards, και ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού M113, ενώ η στρατιά «Κέντρο» κατέλαβε τον οικισμό Keramik στο Donetsk.
O πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ Scott Ritter προέβλεψε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει αυτό το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ritter, η Ουκρανία θα χάνει περίπου 2.000 στρατιώτες την ημέρα καθώς η Ρωσία επεκτείνει την επιχείρησή της στην περιοχή του Kharkiv.

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε δύο από τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας «FrankenSAM» και ένα οβιδοβόλο Μ777

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε δύο από τα λεγόμενα συστήματα αεράμυνας FrankenSAM της Ουκρανίας που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το πρώτο σύστημα καταστράφηκε με πυρομαχικά Lancet loitering προς την κατεύθυνση του Kharkiv, ενώ το δεύτερο καταστράφηκε μαζί με το όχημα φόρτωσης και μια κρύπτη πυραύλων σε τακτικό βαλλιστικό πύραυλο Iskander σε χτύπημα προς την κατεύθυνση Zaporizhye.
Η ανάπτυξη του FrankenSAM, το οποίο βασίζεται στο σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς Buk-M1 της Σοβιετικής περιόδου, ξεκίνησε πέρυσι για να αντισταθμίσει την εξαντλημένη αεράμυνα της Ουκρανίας.
Το αυτοσχέδιο σύστημα φέρεται να χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους αμερικανικής κατασκευής, τους ημιενεργούς πυραύλους RIM-7 Sea Sparrow που κατευθύνονται με ραντάρ, τους ενεργούς πυραύλους Patriot κατευθυνόμενους με ραντάρ και τους τροποποιημένους πυραύλους αέρος-αέρος AIM-9 Sidewinder κατευθυνόμενους με υπέρυθρες.
Τα δύο συστήματα που καταστράφηκαν από τον ρωσικό στρατό στο Kharkiv και στη Zaporizhye ήταν και τα δύο οπλισμένα με πυραύλους RIM-7 Sea Sparrow.
Η Ουκρανία κληρονόμησε περίπου 70 συστήματα Buk-M1 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Πολλά από αυτά τα συστήματα έχουν ήδη καταστραφεί ή καταστραφεί από τον ρωσικό στρατό, πράγμα που σημαίνει ότι οι δυνάμεις του Κιέβου δεν θα μπορούν να παράγουν πολλά FrankenSAM.
Τους τελευταίους μήνες, ο ρωσικός στρατός ενέτεινε την καταστολή των εχθρικών επιχειρήσεων αεράμυνας, καταστρέφοντας ή καταστρέφοντας δεκάδες εναπομείναντα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων τύπων δυτικής κατασκευής.

Η καταστροφή του οβιδοβόλου M777

Το πλήρωμα που επάνδρωνε το αυτοκινούμενο πυροβολικό Msta-SM2 από την 1η Στρατιά Αρμάτων Φρουράς της Ρωσικής Μάχης Ομάδας Δύσης κατέστρεψαν ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα, ένα οβιδοφόρο M777 και ανθρώπινο δυναμικό, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Ενώ βρισκόταν σε αποστολή πυρός, ένα πλήρωμα πυροβολικού Msta-SM2 από την 1η Guard Tank Army της Battlegroup West κατέστρεψε εχθρικά τεθωρακισμένα οχήματα, ένα πυροβολικό πεδίου M777 που προμήθευσαν οι ΗΠΑ και ανθρώπινο δυναμικό», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 21 πυραύλους Vampire, εννέα drones πάνω από την περιοχή Belgorod της Ρωσίας

Το βράδυ της Παρασκευής 10/5 η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 21 πυραύλους Vampire, εννέα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) ή drones πάνω από την περιοχή Belgorod της Ρωσίας
Επίσης, επτά UAV αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν πάνω από τις περιοχές Kursk και Volgograd, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, πολλές απόπειρες του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας το σύστημα πολλαπλών πυραύλων RM-70 Vampire και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου αεροσκάφους, ματαιώθηκαν», ανέφερε το υπουργείο.
«Οι δυνάμεις αεράμυνας σε υπηρεσία κατέστρεψαν 21 βλήματα και εννέα UAV πάνω από την περιοχή Belgorod, και επτά UAV αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν πάνω από τις περιοχές Kursk και Volgograd», διευκρίνισε.

Τα ουκρανικά στρατεύματα βομβάρδισαν τo Donetsk 14 φορές μέσα σε 24 ώρες, σκοτώνοντας δύο πολίτες

Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR) 14 φορές τις τελευταίες 24 ώρες, σκοτώνοντας δύο πολίτες, ανέφερε η αποστολή της DPR στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού Θεμάτων που σχετίζονται με Εγκλήματα Πολέμου της Ουκρανίας (JCCC) στο Telegram.
“Δεκατέσσερα γεγονότα ένοπλων επιθέσεων από ουκρανικούς ένοπλους σχηματισμούς καταγράφηκαν από την αποστολή DPR στο JCCC τις τελευταίες 24 ώρες.
Λήφθηκαν αναφορές για δύο νεκρούς και δύο τραυματίες.
Δεκαεπτά κτίρια κατοικιών, δύο μηχανοκίνητα οχήματα, ένα απορριμματοφόρο και ένα αστική υποδομή υπέστησαν ζημιές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
01_41.JPG
02_34.JPG

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας