Patriot Άνοιξη στην Ουκρανία-Ελλάδα θέλει να στείλει S300-Ισραήλ όχι σε IronDome

2776

Τελικά… ο χειμώνας ήρθε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όχι ακόμη στην Ελλάδα… και οι ανησυχίες εντείνονται…
Ήδη η Γερμανία ανησυχεί ότι εξαρτάται από το Qatar – ναι αυτό που εμπλέκεται στο ευρωκοινοβούλιο με τις δωροδοκίες –
Οι Γερμανοί θέλουν να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο και στο τέλος θα καταλήξουν να εξαρτώνται από το φυσικό αέριο του Qatar…
Ήδη η γερμανική εφημερίδα Welt επισημαίνει το θέμα και διατυπώνει επιφυλάξεις… η Γερμανία ήδη προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο… από το Qatar και για το σκάνδαλο διαφθοράς στο ευρωκοινοβούλιο με εμπλοκή του Qatar… δεν μπορεί να πει πολλά…

Εν τω μεταξύ ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Patriot – ένα σύστημα αεράμυνας έχει συμφωνηθεί να δοθεί στην Ουκρανία – δεν θα είναι έτοιμο για χρήση πριν την Άνοιξη του 2023…
Και ενώ οι Αμερικανοί έστειλαν ένα Patriot… η μικρή Ελλάδα το σκέφτεται να στείλει τους S300 που βρίσκονταν στην Κρήτη στην Ουκρανία… προκαλώντας την Ρωσία… το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει δεν θα στείλει το Iron Dome το Ισραηλινό σύστημα αεράμυνας… στην Ουκρανία…
Προσέξτε ο Zelensky ο εβραϊκής καταγωγής παρακαλάει να του στείλουν οι ισραηλινοί Iron Dome και οι Ισραηλινοί αρνούνται… η μικρή Ελλάδα που έχει άγνοια κινδύνου… θέλει να στείλει S-300…
To ζήτημα εδώ δεν είναι οι S300 αλλά η εχθρική πράξη προς την Ρωσία…

Welt: Η Γερμανία κινδυνεύει να εξαρτηθεί από το Qatar αφού αποφάσισε να απεξαρτηθεί από την Ρωσία…

Η Γερμανία, που επιδιώκει να εγκαταλείψει τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, μπορεί να εξαρτηθεί από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Qatar ανέφερε η Γερμανική εφημερίδα Die Welt.
«Η Γερμανία αναζητά νέους εταίρους σε όλο τον κόσμο για να απαλλαγεί από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο», σημειώνει η εφημερίδα.
«Ωστόσο, σε όλες τις ηπείρους, οι ενεργειακοί πόροι χρησιμοποιούνται ως μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει την δυναμική και την μόχλευση στα κράτη του Περσικού Κόλπου.
Είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές πετρελαίου στον κόσμο, ιδίως η Σαουδική Αραβία, ενώ το Qatar είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Αυτός είναι ο λόγος που οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν κάνει πολλά ταξίδια στον Περσικό Κόλπο φέτος για να εξασφαλίσουν νέες συμβάσεις προμήθειας ώστε να μειώσουν την εξάρτηση τους από τη Ρωσία.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η Welt η Γερμανία έφυγε από το ένα πρόβλημα… για να βρεθεί αντιμέτωπη με άλλο πρόβλημα.

Το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) συνδέεται με το Qatar.
Αρκετοί εκπρόσωποι του Qatar θεωρούνται ύποπτοι για δωροδοκία ευρωβουλευτών λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Μάλιστα πολλά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότειναν να παγώσουν οι σχέσεις μέχρι το τέλος της διαδικασίας.
Ωστόσο εκπρόσωποι του Qatar δήλωσαν ότι αυτό το βήμα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχει συνέπειες για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.

Την ίδια ώρα, γερμανικές εταιρείες μόλις υπέγραψαν συμβόλαια με το Qatar, επισημαίνει η Die Welt.
Προβλέπουν την προμήθεια 2 εκατομμυρίων τόνων LNG στη Γερμανία, που αντιστοιχεί περίπου στο 3% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών της.
«Ως εκ τούτου, θα πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός η γερμανική κυβέρνηση θα το σκεφτεί δύο φορές πριν κάνει δηλώσεις ή λάβει αποφάσεις που θα μπορούσαν να εξοργίσουν τους σεΐχηδες», σημειώνει η Die Welt

Οι Patriot στην Ουκρανία τέλος Άνοιξης 2023

Ο ουκρανικός στρατός θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα συστήματα αεράμυνας Patriot το νωρίτερο στα τέλη της άνοιξης του 2023, όπως ανέφερε το Ινστιτούτο Cato, στο Newsweek
«Πιστεύουμε ότι θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να αποσταλεί και να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί σε αυτό το σύστημα και λόγω περιορισμένων προμηθειών και κόστους, δεν είμαστε σίγουροι ότι τα συστήματα Patriot θα χρησιμοποιηθούν, τουλάχιστον με επιτυχία, μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2023».

Από την πλευρά του ο απόστρατος στρατηγός Mark Hertling, σε συνέντευξή του στο CNN, επεσήμανε ότι το πεδίο εφαρμογής του Patriot είναι πολύ περιορισμένο και δεν υπάρχει τρόπος να μετακινηθούν γρήγορα αυτά τα συγκροτήματα στο πεδίο της μάχης.
«Τα τοποθετείτε για να προστατεύσετε τις πιο στρατηγικής σημασίας υποδομές, για παράδειγμα, μια πόλη όπως το Κίεβο».
«Αν κάποιος πιστεύει ότι ένα τέτοιο σύστημα θα καλύψει τα 500 μίλια σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, τότε απλά δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργεί».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα παρέχουν στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει σύστημα Patriot για πρώτη φορά.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην μεταφέρουν τέτοια όπλα στην Ουκρανία.
Για τους ρώσους το Patriot θα γίνει νόμιμος στόχος των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων εάν παραδοθούν στην Ουκρανία.
Τα κινητά συστήματα αεράμυνας Patriot Army (SAM) άρχισαν να τίθενται σε υπηρεσία με τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1980.
Κατασκευάζονται από την Raytheon Corporation, είναι ικανά να πλήξουν αεροσκάφη, drones, πυραύλους κρουζ, βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς. Ένα σύστημα Patriot περιλαμβάνει πέντε έως οκτώ κινητές μονάδες.
Η πλατφόρμα μπορεί να φιλοξενήσει συστήματα εκτόξευσης για 4 ή 16 πυραύλους, ανάλογα με την τροποποίηση.
Σύμφωνα με ειδικούς του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, το Patriot θα είναι «το πιο ακριβό οπλικό σύστημα που στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία».
Κάθε σύστημα αεράμυνας κοστίζει περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια: 400 εκατομμύρια δολάρια για εκτοξευτές, μονάδα διοίκησης και σταθμό ραντάρ, περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια για πυραύλους αναχαίτισης.
Ένας πύραυλος τελευταίας τεχνολογίας κοστίζει στο Πεντάγωνο 4,1 εκατομμύρια δολάρια.

Το Ισραήλ δεν θα θέλει να προμηθεύσει στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας Iron Dome

Το Ισραήλ δεν θα θέλει να προμηθεύσει τα συστήματα αεράμυνας Iron Dome στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων λόγω των φόβων για σκληρή αντίδραση από τη Ρωσία.
Την άποψη αυτή εξέφρασε στο αμερικανικό περιοδικό The National Interest, ο πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Yaakov Nagel.

«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την άρνηση του Ισραήλ.
Πρώτον, και το πιο σημαντικό, το Ισραήλ έχει εύλογους φόβους ότι εάν κάποιο από τα συστήματά του αναπτυχθεί στην Ουκρανία, θα μπορούσαν οι ρώσοι να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό το σύστημα στην διάρκεια μιας μάχης.
Σε μια τέτοια εξέλιξη είναι «σχεδόν σίγουρα ότι το οπλικό σύστημα Iron Dome σταλεί για μελέτη στο Ιράν».
Η απερχόμενη κυβέρνηση του Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι έτοιμη να αναλάβει τέτοιο ρίσκο.
Η νέα κυβέρνηση είναι πιθανό να πει το ίδιο πράγμα» ανέφερε ο πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Yaakov Nagel.

Επιπλέον, το Ισραήλ δεν θα θέλει να στείλει αυτά τα οπλικά συστήματα πουθενά αλλού στον κόσμο αφού «χρειάζεται επειγόντως να αποκτήσει περισσότερα συστήματα και πυραύλους αναχαίτισης για τη δική της άμυνα».
«Η παραγωγή του απαιτούμενου αριθμού συστημάτων και πυραύλων αναχαίτισης θα πάρει χρόνο και οι εξαγωγές στην Ουκρανία θα μπορούσαν να πλήξουν την αεράμυνα του Ισραήλ».

Επιπλέον, όπως είναι πεπεισμένος ο πρώην επικεφαλής του Ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, λόγω του γεγονότος ότι η προετοιμασία του ουκρανικού στρατού για τη χρήση αυτών των συστημάτων θα ήταν μακρά, οι παραδόσεις τους «δεν θα βοηθούσαν την Ουκρανία βραχυπρόθεσμα».
Σύμφωνα με τον Nagel, «το Ισραήλ δεν θέλει να προκαλέσει την Ρωσία, η οποία διατηρεί σημαντική παρουσία στη Συρία».
«Είτε το Ισραήλ το θέλει είτε όχι, η ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία θα είναι μακροπρόθεσμη και το Ισραήλ πρέπει να το σταθμίσει»

Δυνατότητα παροχής συστημάτων

Πρόσφατα σε ένα άρθρο για το Bloomberg, ο πρώην Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης, απόστρατος ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Τζέιμς Σταυρίδης, τόνισε ότι οι ηγέτες των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ δεν ήταν αρνητικοί να προμηθεύσουν την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, καθώς και πιο σύγχρονα Αμερικανικά F-16.
Σύμφωνα με τον Τζέιμς Σταυρίδης η Ουκρανία μπορεί να λάβει, μεταξύ άλλων, το σύστημα αεράμυνας Iron Dome και το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky έχει αναφέρει ότι οι δυτικές χώρες προμηθεύουν την Ουκρανία συστήματα αεράμυνας και μόνο το Ισραήλ αρνείται να το πράξει…
Τον Οκτώβριο 2023 το Axios ανέφερε ότι οι ουκρανικές αρχές έστειλαν επίσημο αίτημα στο Ισραήλ για την αγορά συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων συστημάτων λέιζερ Iron Beam, αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Barak-8, αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome, καθώς και τα συστήματα David’s Sling και Arrow.
Η υπηρεσία Τύπου του ισραηλινού στρατιωτικού τμήματος ανέφερε ότι οι υπουργοί Άμυνας του Ισραήλ και της Ουκρανίας, Benny Gantz και Alexei Reznikov, είχαν τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία ο Ισραηλινός υπουργός επιβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν ήταν έτοιμη να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία.

Στις 21 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού ηγέτη Biden, επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον, συναντήθηκε με τον αρχηγό του κράτους, την ηγεσία του Κογκρέσου και εκφώνησε ομιλία στο Κογκρέσο.
Οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν το πρώτο σύστημα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία προσεχώς…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας