Παρέμβαση Κίσινγκερ: Ιδανικό «κράτος-γέφυρα» για Ρωσία και Ευρώπη μια ουδέτερη Ουκρανία

1244
Παρέμβαση Κίσινγκερ: Ιδανικό

Δηλώσεις που θα συζητηθούν έκανε ξανά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και κορυφαίος διπλωμάτης, Χένρι Κίσινγκερ, στη διάρκεια ομιλίας του, μέσω βιντεοκλήσης, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ο Κίσινγκερ, που στις 27 Μαΐου κλείνει τα 99, μίλησε για την κατάσταση στην Ουκρανία και ποια θα ήταν, γι’ αυτόν, η ιδανική κατάληξη της πολεμικής σύρραξης την οποία έχει ξεκινήσει από τα τέλη Φεβρουαρίου η Ρωσία, ενώ υπερτόνισε ξανά τη σημασία των καλών σχέσεων που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με αφορμή την κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν.

Σχολιάζοντας το ουκρανικό, ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε πως το ιδανικό αποτέλεσμα στην τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι η επίτευξη ενός ουδέτερου καθεστώτος της χώρας, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης.

«Το ιδανικό αποτέλεσμα θα ήταν να πάρει η Ουκρανία τη θέση ενός ουδέτερου κράτους ως γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης», είπε ο Κίσινγκερ σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προέτρεψε, ακόμη, την αμερικανική κυβέρνηση να αποφύγει τις συγκρούσεις με την Κίνα για την Ταϊβάν.

«Η άμεση αντιπαράθεση (ΗΠΑ και Κίνας) για την Ταϊβάν θα πρέπει να αποφευχθεί. Η Ταϊβάν δεν μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών» είπε ο Κίσινγκερ, επισημαίνοντας πως το ζήτημα της Ταϊβάν δεν θα εξαφανιστεί, ενώ προειδοποίησε κατά της οικοδόμησης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου μόνο στη βάση του συγκεκριμένου ζητήματος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα πρέπει να καταλήξουν τα επόμενα χρόνια σε μια συνεννόηση για το πώς θα οικοδομήσουν μια μακροπρόθεσμη σχέση», πρόσθεσε.

«Για τον πυρήνα των διαπραγματεύσεων, είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα να συζητήσουν πάνω σε αρχές, οι οποίες προκαλούν την αντιπαλότητά τους, ώστε να δημιουργηθούν περιθώρια για συνεργατικές προσπάθειες.

Είναι σημαντικό για τη συνολική ειρήνη στον κόσμο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα να μετριάσουν την αντιπαλότητα της σχέσης τους» συμπλήρωσε.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε από το Τόκιο ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν, αν το Πεκίνο εισβάλει στο νησί. Η Κίνα απάντησε, ζητώντας από τον Αμερικανό πρόεδρο «να μην υποτιμά» τη «σθεναρή αποφασιστικότητά της» να «προστατεύσει την κυριαρχία της».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας