Παραμένει για 4η-μέρα χάος στο Σουδάν-270 νεκροί-Κατέρρευσε πριν αρχίσει η εκεχειρία

8707
Έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, εγκλωβισμένοι εκατομμύρια κάτοικοι – Καταρρέουν τα νοσοκομεία
(upd) Παραμένει για 4η συνεχόμενη ημέρα το χάος στο Σουδάν, καθώς η 24ωρη κατάπαυση πυρός για την οποία είχαν πιέσει οι ΗΠΑ προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις πιο επικίνδυνες περιοχέςκατέρρευσε πριν καν προλάβει να αρχίσει, με τις εχθροπραξίες να μαίνονται μεταξύ των παραστρατιωτικών ομάδων του στρατηγού Mohamed Hamdan Dagalo, γνωστού και ως Hemedti και των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν υπό τον στρατηγό Abdel Fattah al-Burhan, ο οποίος έχει αναλάβει και την εξουσία στην χώρα μετά το πραξικόπημα του 2021.
Η κατάσταση παραμένει εκρηκτική στην πρωτεύουσα Χαρτούμ αλλά και στο πολύπαθο Νταρφούρ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ήδη για περίπου 200 νεκρούς.
Οι αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την ευθύνη για την κατάρρευση της εκεχειρίας, τη στιγμή που παραμένει άγνωστο ποιος ελέγχει τι όχι μόνο στο Χαρτούμ αλλά και σε όλες τις περιοχές που γίνονται μάχες.

Ανθρωπιστική καταστροφή

Οι εικόνες που μεταφέρονται από το Σουδάν είναι συγκλονιστικές με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή, και για επερχόμενη κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί σε πολλά σημεία τόσο στο Χαρτούμ όσο και στο Νταρφούρ σε περιοχές όπου μαίνονται σφοδρότατες μάχες, τη στιγμή που αρχίζουν να εξαφανίζονται τα τελευταία τρόφιμα (ένας στους τρεις κατοίκους υποφέρει από την πείνα) τα φάρμακα, ενώ προβλήματα αναφέρονται σχετικά με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.
Ήδη τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν υποστεί τεράστια πλήγματα λόγω των εχθροπραξιών, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως 16 νοσοκομεία σε όλο το Σουδάν έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Ο ΠΟΥ κατηγορεί τους δύο στρατούς για λεηλασία των δομών υγείας και για τη χρησιμοποίηση τους για στρατιωτικούς σκοπούς.

Βοήθεια τέλος

Λόγω των σφοδρών εχθροπραξιών που έχουν πάρει τη μορφή εμφυλίου πολέμου, χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με κατεύθυνση προς τις νότιες περιοχές όπου δεν υπάρχουν συγκρούσεις.
Πάντως, οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί, όπως οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ανακοίνωσαν πως έχουν αναστείλει κάθε δραστηριότητα και δεν είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια.
Πολλές διεθνείς υπηρεσίες και οργανώσεις καταγγέλλουν επιθέσεις σε βάρος των ομάδων και των εργαζόμενων τους, ενώ τρεις εργαζόμενοι στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Από την πλευρά του ο ΠΟΥ έκανε γνωστό πως είναι αδύνατο να οργανωθούν άλλες παραδόσεις υλικών στις δομές υγείας, υποστηρίζοντας πως τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν πλέον ούτε τα απολύτως απαραίτητα εφόδια για να περιθάλψουν τραυματίες.

Χιλιάδες νεκροί και τραυματίες

Επισήμως – και σύμφωνα με τον ΠΟΥ – γίνεται λόγος για 270 νεκρούς και τουλάχιστον 2.600 τραυματίες, αριθμοί πάντως που θεωρείται πως είναι κατά πολύ υψηλότεροι, μια και η πρόσβαση στις εμπόλεμες περιοχές είναι αδύνατη.
Επίθεση υπήρξε σε ένα αεροσκάφος των Ηνωμένων Εθνών στο Χαρτούμ, αμερικανικό κομβόι χτυπήθηκε παρά το γεγονός ότι έφερε διπλωματικά διακριτικά ενώ ένας Ευρωπαίος πρέσβης δέχθηκε επίθεση στο σπίτι του.

Χάος

Οι συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των παραστρατιωτικών άρχισαν λόγω της αδυναμίας συμφωνίας μεταξύ των δύο στρατηγών Dagalo και al-Burhan για την ένταξη των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης στις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν, και κυρίως για το ποιος θα ηγούνταν της νέας στρατιωτικής δύναμης.
Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο παιχνίδι εξουσίας που έχει βυθίσει την χώρα στη δίνη του εμφύλιου πολέμου και που απειλεί να αποσταθεροποιήσει το Σουδάν αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αφρικής με την εμπλοκή όλων των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων.
Αυτό το παιχνίδι εξουσίας έχει τις ρίζες του πίσω στο 2019, όταν κατόπιν εξέγερσης, ανετράπη ο δικτάτορας Omar al Bashir, ο οποίος είχε δημιουργήσει τις τρομερές αυτές δυνάμεις ασφαλείας που εσκεμμένα είχε θέσει τη μια απέναντι στην άλλη (σημειώνεται πως οι παραστρατιωτικές δυνάμεις γνωστές ως Δυνάμεις Ταχείας Στήριξης είχαν επιχειρήσει στην περιοχή του Νταρφούρ κατά των επανασταστών και είχαν κατηγορηθεί για εκκαθαρίσεις ενώ κατηγορούνται επίσης και για τη μαζική σφαγή 120 πολιτών στις διαδηλώσεις του 2019).
Όταν απέτυχαν οι προσπάθειες για τη μετάβαση σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, θεωρούνταν σχεδόν αναπόφευκτη, αυτή η αναμέτρηση των στρατηγών.

Πραξικόπημα ή αγώνας για ελευθερία;

Μέχρι στιγμής είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ποιος ελέγχει τι, μια και οι δύο πλευρές δίνουν αντικρουόμενες πληροφορίες για το ποιος ελέγχει τις πιο κρίσιμες περιοχές και υποδομές της χώρας.
Ο στρατός καταγγέλλει «πραξικόπημα» από πλευράς «ανταρτών υποστηριζόμενων από το εξωτερικό», ενώ ο επικεφαλής των παραστρατιωτικών δυνάμεων κάνει λόγο για αγώνα για «λευτεριά, δικαιοσύνη και δημοκρατία».
Χρησιμοποιεί δηλαδή το σύνθημα της «επανάστασης» του 2019, που ακουγόταν ως πολύ πρόσφατα στις διαδηλώσεις του δημοκρατικού κινήματος, που θέλει η χώρα να τελειώνει με τις στρατιωτικές χούντες, οι οποίες άσκησαν την εξουσία το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης ιστορίας του μετά την ανεξαρτησία το 1956.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας