Πάνω από 20.000 στο Βερολίνο- Σταματήστε τις παραδόσεις όπλων! Όχι στους πολέμους

1100

Διαμορφώστε το μέλλον ειρηνικά και δίκαια

Κάτω από αυτό το σύνθημα, 130 προσωπικότητες από το συνδικαλιστικό κίνημα, ακτιβιστές από το κίνημα της ειρήνης και μέλη του κοινοβουλίου κάλεσαν σε συγκέντρωση στις 25 Νοεμβρίου ενάντια στη γερμανική κυβέρνηση και την πολιτική του «ανεμπόδιστου επανεξοπλισμού». Τα 85,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτικές δαπάνες για το 2024 είναι τα μεγαλύτερα στην ιστορία της Γερμανίας και συνοδεύονται από δραματικές περικοπές στη χρηματοδότηση για την υγεία, τις υποδομές κ.λπ., τον πληθωρισμό και τις πραγματικές απώλειες μισθών…

Περισσότερα από 20.000 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Ήταν ένα συλλαλητήριο αντίστασης ενάντια στις φιλοπόλεμες και κοινωνικά καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης Scholz. Ο θυμός και η αγανάκτηση εκφράστηκαν επίσης πολύ εντυπωσιακά με τις κραυγές και τα χειροκροτήματα κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου.

Το κεντρικό αίτημα όλων των ομιλητών και σε πολλά πανό ήταν:

«Άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή», «Άρση του αποκλεισμού της Γάζας». Άλλα πανό ή αφίσες έγραφαν: “Όχι δισεκατομμύρια για επανεξοπλισμό – 100 δις για σχολεία, νοσοκομεία, το κλίμα», «Σταματήστε τον κοινωνικό πόλεμο εναντίον του λαού».

Οι συνδικαλιστές συνάδελφοι από διάφορες περιοχές της Γερμανίας προέρχονταν από τα συνδικάτα  ver.di, GEW, IG Metall, β…με σημαίες και πανό όπως: «Όχι στον πόλεμο – ναι στο κοινωνικό κράτος». Οι συνάδελφοι επέκριναν έντονα το γεγονός ότι οι ηγέτες των συνδικάτων αρνήθηκαν να καλέσουν τη συγκέντρωση.

Στην αρχή της πορείας, ο Ράινερ Μπράουν κατέστησε σαφές ότι ο πόλεμος και ο επανεξοπλισμός ακολουθούνται από κοινωνικό πόλεμο:

«Αυτός ο κοινωνικός πόλεμος εναντίον του λαού πρέπει να τερματιστεί».

Η Sahra Wagenknecht τηλεφώνησε επίσης και μίλησε στην αρχή. Άσκησε δριμεία κριτική στην πολεμική πολιτική της κυβέρνησης Scholz. Ο υπουργός Άμυνας απαιτεί η Γερμανία να γίνει ξανά κατάλληλη για πόλεμο: «Η Γερμανία θέλει να κυριαρχήσει ξανά  στην τέχνη του πολέμου!».

Μετά από την ανατροπή των σκιωδών προϋπολογισμών από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, επανήλθε η συζήτηση για αποταμίευση, αποταμίευση για τα «φτωχά παιδιά, τους ανέργους, τους συνταξιούχους». 90 δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς θα παραδοθούν σε κατασκευαστές όπλων, «ενώ σε αυτή τη χώρα υπάρχει έλλειψη από χιλιάδες δασκάλους, νοσοκομεία κλείνουν και οι υποδομές σαπίζουν.” Αυτά τα 90 δισεκατομμύρια, “μπορείς να τα σώσεις.”

Μια μέρα πριν την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, της Γερμανίας, οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία διπλασιάστηκαν, αλλά ο λαός της Ουκρανίας δεν έχει ανάγκη περισσότερα όπλα, αλλά ειρήνη.

Η Sahra Wagenknecht πήρε ξεκάθαρη στάση ενάντια στις πολιτικές της γερμανικής κυβέρνησης στο πλευρό της κυβέρνησης Netanyahu. Συγκλονίστηκε από τις θηριωδίες της Χαμάς στο Ισραήλ«Τίποτα, καμία αδικία σε αυτόν τον κόσμο, δεν δικαιολογεί τέτοια εγκλήματα». «Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στον «απερίσκεπτο πόλεμο» του ΙσραήλΘα έπρεπε να είμαστε εξίσου συγκλονισμένοι από τον ανελέητο βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας.» «Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει».

«Εμείς οι Γερμανοί ειδικά έχουμε μια ιδιαίτερη ευθύνη για την εβραϊκή ζωή … Και έχουμε ευθύνη να υπερασπιστούμε το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ χωρίς αν και αλλά. Αλλά αυτή η ευθύνη δεν μας υποχρεώνει να ξεπλύνουμε και να υποστηρίξουμε τον απερίσκεπτο πόλεμο της κυβέρνησης Νετανιάχου ως αυτοάμυνα». «Αυτή η κλιμάκωση του πολέμου δεν προστατεύει, αλλά θέτει σε κίνδυνο τις εβραϊκές ζωές.” Αυτά οι βόμβες ενισχύουν την ισλαμική τρομοκρατία, ό τρόμο. “Αυτό είναι το λογικό». «Αυτό είναι και το μάθημα των πολέμων σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Η Iris Hefets της Ένωσης «Εβραϊκή Φωνή» εξήγησε ότι έφυγε από το Ισραήλ πριν από 21 χρόνια εξ αιτίας των μιλιταριστικών πολιτικών του. Καταδικάζει έντονα τη δυσφήμιση στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να καταπνίξουν κάθε φωνή κατά του πολέμου: «Όποιος υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός, κατηγορείται ως συμπαθών τον Πούτιν ή τη Χαμάς». Η κυβερνητική εκστρατεία δυσφήμισης, η οποία δαιμονοποιεί κάθε κριτική της κυβέρνησης Νετανιάχου ως «αντισημιτισμό», προκαλεί κλίμα εκφοβισμού. Η Iris Hefets, για παράδειγμα, επισημαίνει ότι ο ιστορικός Ilan Pappé και ο πολιτικός επιστήμονας Norman Finkelstein του Ιδρύματος Rosa Luxemburg είναι ανεπιθύμητοι ως «αντισημίτες» λόγω της έντονης κριτικής τους για την ισραηλινή πολιτική.

Η Nadija Samour, μια Παλαιστίνια δικηγόρος, απηύθυνε μια πικρή κατηγορία εναντίον της κυβέρνησης Scholz. «Ζούμε σε μια Γερμανία στην οποία η άνευ όρων  αλληλεγγύη με τα εγκλήματα πολέμου και τη γενοκτονία είναι κρατικό δίκαιο ». Επεσήμανε τις μαζικές επιθέσεις κατά της ελευθερίας της έκφρασης και της διαδήλωσης. «Μόνο στο Βερολίνο απαγορεύτηκαν όλες οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων με γενικό νόμο τον Οκτώβριο». Υπάρχουν νομικές κατηγορίες έναντι 1000 ατόμων γιατί «ήθελαν να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα συνάθροισης…. Ήταν η καθημερινές αδάμαστες συγκεντρώσεις στο Sonnenallee που τελικά κατάφεραν να σπάσουν την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Ήταν η αλληλεγγύη 10.000 Βερολινέζων και διεθνιστών που αγωνίστηκαν για το δικαίωμα ύπαρξης των Παλαιστινίων. Ακόμη και σήμερα, εδώ σε αυτή τη διαδήλωση, είναι σημαντικό να απαιτήσουμε δυνατή και ξεκάθαρη αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό».

Διεθνής απόηχος της διαδήλωσης.

Η οργανωτική επιτροπή της ειρηνευτικής διαδήλωσης έλαβε πολυάριθμα χαιρετιστήρια μηνύματα όχι μόνο από όλη τη Γερμανία – ειδικά από τη συνδικαλιστική βάση, αλλά και από πολλές χώρες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ασία και την Αφρική, συμπεριλαμβανομένων των Τζέρεμι Κόρμπιν και Νόαμ Τσόμσκι. Στη Μεγάλη Βρετανία, Βουλγαρία, Κροατία, Σερβία, Ισπανία (συμπεριλαμβανομένων Μπιλμπάο, Βαλένθια και Βαρκελώνη), Γαλλία, Νορβηγία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Ρουμανία, δράσεις αλληλεγγύης με τη διαδήλωση μας πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο. Άλλοι χαιρετισμοί προέρχονται από την Πολωνία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Δανία, τις Φιλιππίνες, τη Νότια Αφρική, τη Ρωσία, Νορβηγία και Αυστρία.

Αυτοί ήταν οι ομιλητές στην ειρηνευτική διαδήλωση.

Reiner Braun (για τους εμπνευστές της διαδήλωσης), Petra Erler (πρώην επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπςή για τις «Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία»), Ates Gürpinar Πρόεδρος Die Linke, Ίρις Χέφετς (Εβραϊκή φωνή για μια Δίκαιη Ειρήνη στη Μέση Ανατολή), Nadija Samour (Γερμανοπαλαιστίνια δικηγόρος), Καθ. Dr. Gabriele Krone-Schmalz (συγγραφέας, δημοσιογράφος), Michael Müller (πρώην Υφυπουργός στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, πρώην MdB, Πρόεδρος Nature Friends), Dr. Michael von der Schulenburg (διπλωμάτης, Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Γραμματέα του ΟΗΕ), Δρ. Sahra Wagenknecht (MdB, BSW). Οι Jutta KauschHenken και Wiebke Diehl συντόνισαν την κινητοποίηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας