Έτσι, η Δύση εσπευσμένα και παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, όπως καταγράφηκαν και στο Ramstein της Γερμανίας, στέλνει και γερμανικά τανκς Leopard και αμερικανικά Abrams.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα δώσει την έγκρισή της στην Πολωνία η Γερμανία, ώστε να επανεξαγάγει τα επανεξάγει τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Ως γνωστόν, η Πολωνία ζήτησε επίσημα την άδεια νωρίτερα την Τρίτη και η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί με το απαραίτητο επείγον.
Η γερμανική νομοθεσία απαιτεί έγκριση για την επανεξαγωγή του στρατιωτικού της εξοπλισμού, πράγμα που σημαίνει ότι τα εκατοντάδες άρματα μάχης Leopard που βρίσκονται στην Ευρώπη μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία μόνο με τη συγκατάθεση του Βερολίνου.
Η πίεση που ασκείται στον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz, όπως αναφέρει το Bloomberg για να επιτρέψει στους συμμάχους να μοιραστούν τα αποθέματα των Leopards.
Η Πολωνία έχει καλέσει τη Γερμανία εδώ και εβδομάδες να εγκαταλείψει την επιφυλακτική προσέγγιση και ο Πολωνός πρωθυπουργός Μoraviecki δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει «άμεση» έγκριση από το Βερολίνο.
Καθώς η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της προετοιμάζονται για μια πιθανή κλιμάκωση των μαχών την άνοιξη, η συζήτηση για την αποστολή αρμάτων μάχης για την υποστήριξη του στρατού του Κιέβου και την πιθανή ανακατάληψη εδαφών έχει γίνει σημείο ανάφλεξης μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αγανακτήσει με την αργή λήψη αποφάσεων του Scholz, λέγοντας ότι ο Γερμανός ηγέτης θα έπρεπε να είναι πιο δυναμικός, ακολουθώντας την υποσχεθείσα “Zeitenwende”, ή ιστορική καμπή για την ασφάλεια.
Ο Scholz επέμεινε ότι η Γερμανία δεν ενεργεί μόνη της στην αποστολή νέων κατηγοριών βαρέων όπλων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση με τη Μόσχα. Έχει θέσει ως προτεραιότητα να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
«Ποτέ δεν πάμε μόνοι μας», δήλωσε ο Scholz σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στο Bloomberg.
Αλλαγή στάσης από ΗΠΑ
Tην ίδια στιγμή, προς την παράδοση σημαντικού αριθμού τανκ Abrams M1 στην Ουκρανία τείνουν οι επιτελείς των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Όπως τόνισαν, η ανακοίνωση μπορεί να γίνει ακόμα και αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η ανακοίνωση θα εντάσσεται σε μια ευρύτερη διπλωματική συνεννόηση με τη Γερμανία, στην οποία το Βερολίνο θα συμφωνήσει να στείλει έναν μικρότερο αριθμό αρμάτων μάχης Leopard 2 και θα εγκρίνει παράλληλα την αποστολή περισσότερων γερμανικών τανκς από την Πολωνία και άλλες χώρες.
Τη στροφή των ΗΠΑ όσον αφορά την αποστολή αρμάτων μάχης Abrams (που έως τώρα οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να στείλουν υποστηρίζοντας ότι θα είναι δύσκολο για τους Ουκρανούς να τα συντηρήσουν) επιβεβαίωσαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters.
Σημειώνεται πως η Μεγάλη Βρετανία θα προσφέρει 14 βαρέα άρματα μάχης Challenger 2.
H βρετανική κυβέρνηση έλαβε αυτή την απόφαση «διότι αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται ισχυρές ικανότητες άμυνας στα ανατολικά και τα νότια», περιοχές τις οποίες η Ρωσία προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της μετά την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από 11 μήνες.
«Αν ο Putin πίστευε για μία στιγμή ότι ο κόσμος θα εγκατέλειπε την Ουκρανία (…), τότε έκανε για ακόμη μία φορά ένα κολοσσιαίο λάθος κρίσης», κατέληξε.
Η Rheinmetall μπορεί να στείλει 139 άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία… εν καιρώ…
Η γερμανική αμυντική εταιρεία Rheinmetall δήλωσε ότι ενδέχεται να στείλει έως και 139 άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία.
Έχουμε 22 άρματα μάχης τύπου Leopard 2A4 που θα μπορούσαμε να ετοιμάσουμε για αποστολή στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος της εταιρείας Rheinmetall.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επισκευή αυτών των τεθωρακισμένων θα διαρκέσει έως και ένα χρόνο, επομένως τυχόν προμήθειες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στα τέλη του 2023 – αρχές του 2024.
Και υπάρχουν άλλα 29 άρματα μάχης Leopard 2A4 που θα είναι έτοιμα για αποστολή τον Απρίλιο-Μάιο του 2023.
«Θα μπορούσαμε επίσης να διαθέσουμε 88 άρματα μάχης Leopard 1».
Συνολικό άθροισμα 139 άρματα μάχης Leopard 1 και Leopard 2A4…
Τα 88 άρματα μάχης Leopard 1 ωστόσο θεωρούνται πολύ παλιάς τεχνολογίας και μάλλον θα καταλήξουν παλιοσίδερα…
Πανικός επικρατεί στο ΝΑΤΟ
Δεδομένης της ανησυχίας της Δύσης αλλά και της αδυναμίας της Rheinmetal να παραγάγει άρματα, εύλογα θα πιεστούν για παράδοση Leopard οι έχοντες.
Η Ελλάδα, αφ’ ης στιγμής, διανύει στιγμές έντασης με τη γείτον θα πρέπει να είναι προσεκτική…
Εύλογος είναι και ο προβληματισμός που γεννά το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση, ως τώρα, παρουσιάζεται ως βασιλικότερη του βασιλέως σε ό,τι αφορά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
Παρά το γεγονός όμως πως η ένταση με τη γείτων είναι στο κόκκινο… και το ότι η σχέση Ελλάδος – Τούρκιας έχει στρατηγικό βάθος… η κυβέρνηση να αποστέλλει στρατιωτικό υλικό υπέρ του Κιέβου.
Από τις πιο χαρακτηριστικές παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών είναι του πρώην αρχηγού ΓΕΝ αντιναύαρχου ε.α. Αντώνη Αντωνιάδη ο οποίος χαρακτήρισε «επιβλαβή, περριτή και ανόητη» την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία εκ μέρους της Ελλάδα κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι είναι «βασιλικότερη του Βασιλέως» μέσα στο ΝΑΤΟ.
Ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ είχε δηλώσει:
«Η αποστολή στρατιωτικού υλικού, ειδικά τα καλάσνικοφ που στείλαμε, ήταν από περιττή μέχρι ανόητη αφού ούτε τίποτα δώσαμε στους Ουκρανούς, ούτε κερδίσαμε τίποτα ως εθνικό όφελος, και το μόνο που πετύχαμε ήταν να πάρουμε την καταδίκη από τη Zakharova και τη Ρωσία και να μας στοχοποιήσει ανάμεσα σε όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Καταλαβαίνω γιατί στοχοποιεί ειδικά την Ελλάδα.
Γιατί δεν το περιμένανε από εμάς.
Δεν περίμεναν να υπερθεματίζουμε σε αντιρωσικές κινήσεις.
Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, η Ελλάδα ήταν στα μετόπισθεν των διαθέσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας ποτέ δε θεωρήσαμε ότι μας απειλεί, και ειδικά η Ρωσία».
Ένα ακόμη εύλογο ερώτημα έχει να κάνει με τους Έλληνες της Ουκρανίας…
Οι Έλληνες της Ουκρανίας είναι η ελληνική εθνική μειονότητα που κατοικεί στην Ουκρανία, αναγνωρισμένη επίσημα από το ουκρανικό κράτος.
Η πλειονότητά τους είναι συγκεντρωμένοι γύρω από την πόλη της Μαριούπολης.
Σύμφωνα με την Ουκρανική απογραφή του 2001 στην Ουκρανία κατοικούν 91.548 Έλληνες, οι οποίοι αποτελούν το 0,02% του πληθυσμού της χώρας.
Δεδομένου ότι η Ρωσία έχει κατισχύσει σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας που κατοικούν Έλληνες, με ποιον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση προστατεύει τους εκεί ομογενείς, αφού είναι ανοιχτά εχθρική απέναντι στη Ρωσία;
Επίσης, αν η Ελλάδα αποστείλει και βαρύ οπλισμό, όπως έχει ήδη κάνει, με τι εχέγγυα εξασφαλίζει τη μη επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία, σημειωτέον, έχει συνάψει σύμφωνο αμυντικό με την Ουκρανία και έχει φρεγάτες που χτίζονται στην Ουκρανία;
Από την άλλη πλευρά, έχει και S400 και ανοιχτό δίαυλο συνομιλίας με τη Ρωσία, με τον Stoltenberg να κάνει… τα στραβά μάτια.
Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να ερωτηθεί κανείς πού πηγαίνει η Ελλάδα και ποιος την οδηγεί;
www.bankingnews.gr