Παγκόσμιος αποτροπιασμός για την Ισραηλινή κτηνωδία να χτυπήσει πεινασμένους άμαχους στη Γάζα

1011

Παγκόσμιο αποτροπιασμό και κατακραυγή έχει προκαλέσει η δολοφονική επίθεση του Ισραήλ σε ανθρώπους που λιμοκτονούσαν και περίμεναν βοήθεια με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο πάνω από 100 άμαχων και τον τραυματισμό εκατοντάδων, σε μια ακόμα αποκρουστική εγκληματική ενέργεια στη συντελούμενη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης.

Το Ισραήλ από την πλευρά του προσπάθησε για άλλη μια φορά να κάνει το μαύρο άσπρο, επιχειρώντας να συγκαλύψει το έγκλημα.

Ο κατοχικός ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι τα θύματα ποδοπατήθηκαν κατά τη διάρκεια «βίαιου συνωστισμού» γύρω από τα φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια. Ο δε Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Avi Hyman ισχυρίστηκε ότι Παλαιστίνιοι οδηγοί των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια έπεσαν πάνω στους συμπατριώτες τους, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν…

Καθώς βέβαια τα βίντεο που επιβεβαιώνουν τον καταιγισμό πυρών που δέχθηκαν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι έκαναν ήδη τον γύρο του κόσμου, ο ισραηλινός στρατός ομολόγησε ταυτόχρονα ότι ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ κατά των Παλαιστινίων αμάχων, με το πρόσχημα ότι αυτοί κινήθηκαν προς το μέρος τους και… ένιωσαν ότι απειλούνταν…

Αργότερα χτες βράδυ, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντ. Χαγκαρι, «διευκρίνισε» ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστινίων που πήγαν να πάρουν ανθρωπιστική βοήθεια…

Η δικαιολογία αυτή δεν φαίνεται να έπεισε ορισμένους Ισραηλινούς που συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα σφαγή αμάχων και απαιτώντας εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων.

Η Κίνα «είναι συγκλονισμένη από αυτό το περιστατικό και το καταδικάζει έντονα», δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, εκφράζοντας «θλίψη» για τα θύματα και «συμπαράσταση» στους τραυματίες.

Η απροκάλυπτη βαρβαρότητα του κράτους δολοφόνου αναγκάζει ακόμη και τους θερμότερους υποστηρικτές του να εκφράζουν την καταδίκη τους, έστω και αν αυτή η καταδίκη βρίθει υποκρισίας.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι τα γεγονότα στη βόρεια Γάζα, είναι «εξαιρετικά ανησυχητικά» και ότι το περιστατικό «πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά», ενώ το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από το Ισραήλ να δώσει «απαντήσεις». Στην πράξη βέβαια, οι ΗΠΑ στήριξαν για μία ακόμη φορά την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ, μπλοκάροντας μια δήλωση που υπέβαλε η Αλγερία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καταδίκαζε την ισραηλινή θηριωδία, με το πρόσχημα το περιστατικό «πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την «πιο σθεναρή καταδίκη» του και απαίτησε «αλήθεια, δικαιοσύνη και τήρηση του διεθνούς δικαίου», ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε το «νέο μακελειό» και μίλησε για «εντελώς απαράδεκτους» θανάτους.

Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες είπε ότι «είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται στη Γάζα, με δεκάδες παλαιστίνιους άμαχους νεκρούς καθώς περίμεναν τρόφιμα, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο ΥΠΕΞ της Ισπανίας μέσω X (του πρώην Twitter).

Η Τουρκία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε «άλλο ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και ότι καταδίκασε τους Παλαιστίνιους στη Γάζα σε «πείνα», ενώ Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και Αίγυπτος είναι μεταξύ των χωρών που καταδίκασαν το Ισραήλ για την επίθεση.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε ένα σχολείο που στεγάζει εκτοπισμένους

Την ίδια ώρα, μια ισραηλινή επίθεση σε ένα σχολείο που στεγάζει εκτοπισμένους στην πόλη Hamad, ένα συγκρότημα κατοικιών στο Khan Younis, σκότωσε τουλάχιστον τρία άτομα και τραυμάτισε 10.

Τα θύματα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μαρτύρων Al-Aqsa στην Ντέιρ ελ Μπάλαχ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Σφοδρές συγκρούσεις αναφέρονται επίσης μεταξύ παλαιστινιακών ομάδων και του ισραηλινού στρατού γύρω από την πόλη αλ Καράρα, βόρεια της Χαν Γιουνίς.

Ο ΟΗΕ ακόμη περιμένει αποδείξεις από το Ισραήλ για την UNRWA

Στο μεταξύ, έναν μήνα αφότου άρχισε η έρευνα για τις κατηγορίες του Ισραήλ πως μέλη του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ενέχονται στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ ανέφερε χθες Πέμπτη πως ακόμη αναμένει πειστήρια από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο εκπρόσωπος του Στεφάν Ντουζαρίκ ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη χθες πως η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων (Office of Internal Oversight, OIOS) επιδιώκει να συγκεντρώσει επιπρόσθετα στοιχεία και να «τα συγκρίνει με το υλικό που συγκέντρωσαν και κρατούν οι ισραηλινές αρχές», το οποίο «αναμένει να λάβει σύντομα».

Οι ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν 12 από τους περίπου 13.000 εργαζομένους στη Λωρίδα της Γάζας (και 30.000 συνολικά) της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες πως ενέχονταν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας πάνω από 1.160 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με απολογισμό βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Παρότι «μέχρι σήμερα, το Ισραήλ δεν έχει προσκομίσει καμιά απόδειξη» στην υπηρεσία για τη φερόμενη εμπλοκή των εργαζομένων της στην επίθεση, 16 χώρες ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους, που αθροιστικά ανέρχεται σε 450 εκατομμύρια δολάρια, τόνιζε πρόσφατα ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, προειδοποιώντας πως εξαιτίας αυτού, οι δραστηριότητές της σε όλη την περιοχή θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα «από τον Μάρτιο».

Ο ΟΗΕ απέπεμψε αμέσως τους υπαλλήλους του που κατηγορήθηκαν και άρχισε να διενεργεί εσωτερική έρευνα. Ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες παράλληλα ανέθεσε σε ανεξάρτητη ομάδα υπό την προεδρία της πρώην ΥΠΕΞ της Γαλλίας Κατρίν Κολονά αποστολή αξιολόγησης της UNRWA και της «ουδετερότητάς» της. Ο κ. Γκουτέρες έχει πει πως θεωρεί τις ισραηλινές κατηγορίες εξαιρετικά σοβαρές και βάσιμες.

ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας