Ούτε για λάμπα-Παραδοχή ΡΑΕ-«Αν μας κόψει Ρωσία αέριο, μας κόβεται ρεύμα»!

887

Την αδυναμία κάλυψης των αναγκών ηλεκτροδότησης, ταυτόχρονα, της χώρας μας και των γειτονικών της κρατών, που σήμερα εφοδιάζονται με φυσικό αέριο από τον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, διαπιστώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αν η ρωσική Gazprom κλείσει τη στρόφιγγα του αγωγού Turk Stream προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Έτσι με την πολιτική της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη που θέλησε με “ξαφνικό θάνατο” να κλείσει την ελληνική ενεργειακή αυτονομία που άκουγε στο όνομα λιγνίτης, την σύνταξη του στο πλευρό της Δύσης σε κυρώσεις σχεδόν τυφλά (καμία πρόνοια για την ενεργειακή ασφάλεια) αλλά και την αποστολή όπλων στο Κίεβο, πλέον η Αρμόδια Αρχή μας λέει ότι αν μας κλείσει το φυσικό αέριο η Ρωσία δεν θα έχουμε ούτε λάμπα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασκήσεις προσομοίωσης που κάνει ο Ρυθμιστής μαζί με τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση κινδύνων στον τομέα ηλεκτρισμού δείχνουν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εξαγωγές ρεύματος και αερίου από την εγχώρια αγορά θα πρέπει να διακοπούν.

Και πάλι όμως, αναφέρουν τα σενάρια της ομάδας διαχείρισης κινδύνων, η κατάσταση στην ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών θα είναι οριακή. Βέβαια, όλα εξαρτώνται από το μέγεθος της μείωσης της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου καθώς και τη χρονική διάρκεια.

Η πλέον ακραία περίπτωση που θα σημάνει την κήρυξη συναγερμού «επιπέδου 3» στην ελληνική αγορά ενέργειας έχει μελετηθεί από τη ΡΑΕ αν η Ρωσία διακόψει το αέριο τη φετινή χειμερινή περίοδο 2022-2023 και για διάστημα τριών μηνών.

Για τον κίνδυνο διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από την Gazprom η ΡΑΕ έλαβε υπόψη τόσο το ενδεχόμενο να είναι εντός λειτουργίας η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα V) όσο και να είναι σβηστή.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ρυθμιστή, το σενάριο εξετάστηκε συνδυαστικά με σειρά από παραδοχές και εμφανίζονται επιπτώσεις τόσο σε εθνικό επίπεδο (προβλήματα επάρκειας, κυκλικές περικοπές φορτίου) όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο, καθώς εμφανίζεται αυξημένη πιθανότητα επιπτώσεων στο ισοζύγιο συναλλαγών με δεδομένο ότι οι συνθήκες κρίσης ισχύουν για όλη την Ευρώπη.

Εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση

Σύμφωνα με το Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων στον τομέα Ηλεκτρισμού, ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου σε ένα από τα παραπάνω απρόβλεπτα γεγονότα να αποφύγει την κατάρρευση και καταστροφή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προχωρά σε σειρά ενεργειών.

Το σύστημα τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προβλέπεται ακόμη και η χειροκίνητη, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, περικοπή φορτίων. Η διαδικασία αυτή ξεκινά π.χ. από τη διακοπή λειτουργίας των υδραντλητικών μονάδων, τη διακοπή εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, την ενεργοποίηση εφεδρειών, την εφαρμογή του μηχανισμού κατανάλωσης σε μειωμένες ώρες κατανάλωσης και ως τελευταίο μέτρο λαμβάνεται η διακοπή ηλεκτροδότησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σε αυτό το σενάριο προτείνεται η εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση των καταναλωτών. Οι ελληνικές Αρχές σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν προχωρήσει στη λήψη μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Οι εναλλακτικές

Ετσι, στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα είναι σε θέση να λειτουργήσει η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V» ισχύος 660 Μεγαβάτ, η οποία θα προστεθεί στις υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες.

Η απόφαση να διακοπεί η λειτουργία τους μέχρι το 2028 αναστέλλεται προκειμένου να υπάρχουν οι απαραίτητες εφεδρείες στο σύστημα. Επιπλέον έχει αυξηθεί και η εξόρυξη λιγνίτη για τη διάθεση των αναγκαίων αποθεμάτων.

Προς εξέταση επίσης είναι και η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου σε υπόγεια αποθήκη της Ιταλίας. Αν και κάτι τέτοιο τεχνικώς δεν είναι εφικτό, εντούτοις Αθήνα και Ρώμη συνεχίζουν τις επαφές τους.

Προσώρας μικρές ποσότητες αερίου έχει αποθηκεύσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στην υπόγεια αποθήκη της Βουλγαρίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εντός του Ιουλίου θα δέσει στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας και το πλωτό δεξαμενόπλοιο που θα αυξήσει τη δυνατότητα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τέλος έτοιμο είναι και το σχέδιο για τη λειτουργία μονάδων φυσικού αερίου της ΔΕΗ και της εταιρείας ΗΡΩΝ συνολικής ισχύος 1 Γιγαβάτ με πετρέλαιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας