Ουραγός η Ελλάδα σε θέσεις εργασίας τεχνολογικής αιχμής

702

Στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα στη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης, με την Teneo μάλιστα να εκτιμά ότι το κενό όχι μόνο δεν πρόκειται να καλυφθεί την επόμενη δεκαετία, αλλά θα διευρυνθεί, καθώς οι περισσότερες χώρες προχωρούν γοργά στην ψηφιακή τους μετάβαση.

Ειδικότερα, όπως αναλύει η Teneo, οι δομές απασχόλησης έχουν πολωθεί σε πολλές προηγμένες οικονομίες τις τελευταίες δεκαετίες. Ενώ οι θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης έχουν επεκταθεί στις περισσότερες χώρες, οι θέσεις εργασίας της εργατικής τάξης με χαμηλή ειδίκευση –ειδικά στον βιομηχανικό τομέα– έχουν συρρικνωθεί παντού.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και τις βιοεπιστήμες υποδηλώνουν ότι η αλλαγή στις επαγγελματικές δομές θα μπορούσε να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο. Οι προβλέψεις για την επέκταση των επαγγελμάτων υψηλής τεχνολογίας δείχνουν ότι ο ρυθμός αυτών των μετασχηματισμών ποικίλλει σημαντικά μεταξύ γεωγραφικών περιοχών.

Οι σκανδιναβικές οικονομίες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, με έναν ήδη ισχυρό τομέα νέων επιχειρήσεων έντασης γνώσης, θα συνεχίσουν να βλέπουν τον τομέα υψηλής τεχνολογίας να αναπτύσσεται, μαζί με ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όπως η Σλοβενία, η Εσθονία και η Τσεχία.

Ψηφιακή μετάβαση

Πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ, αναφορικά με την ψηφιακή μετάβαση, σημειώνει ότι η χώρα καθυστέρησε σημαντικά την έναρξη την ψηφιοποίησης με αποτέλεσμα να χάσει γρήγορα έδαφος σε σχέση με τους εταίρους της.

Ως αποτέλεσμα, το κενό που καλείται να καλύψει είναι τόσο μεγάλο που παρά τις σημαντικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ψηφιακής μετάβασης, η οποία ξεκίνησε με σημαντική καθυστέρηση, και «χάρη» στην πανδημία, δεν φαίνεται να πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσο γρήγορα θα ήταν επιθυμητό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας