Ουκρανοί έχασαν σε 72-ώρες μεγάλα εδαφικά κέρδη–Ρώσοι τους συνέτριψαν σε Ζαπορίζια-Ν.Ντονέτσκ

1404

Σε πανωλεθρία για τον ουκρανικό Στρατό εξελίσσεται η ρωσική αντεπίθεση σε Ζαπορίζια και Νότιο Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με τους Ρώσους η αντεπίθεση κρίνεται μέχρι στιγμής απόλυτα επιτυχημένη καθώς οι Ουκρανοί έχασαν μέσα σε 72 ώρες θέσεις για τις οποίες πάλευαν να κερδίσουν επί ένα μήνα.

Αμερικανοί και Βρετανοί παραδέχονται ότι η “ελαστική άμυνα” των Ρώσων έχει συντρίψει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Μόλις ο ουκρανικός Στρατός έχασε την ορμή του και έχοντας ήδη “απλωθεί” οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν  αμυντικές αντεπιθέσεις στα αδύνατα σημεία του, με στόχο να προκαλέσουν φθορά ή να τον οδηγήσουν πίσω στην αρχική του θέση εκκίνησης.

Υποχώρηση ουκρανικών δυνάμεων στην Ζαπορίζια

Η δήλωση του επικεφαλής του κέντρου τύπου της ομάδας Dnepr αναφέρει ότι «στην κατεύθυνση της Ζαπορίζια, μονάδες της ρωσικής ομάδας δυνάμεων, σε συνεργασία με το στρατό και την αεροπορία, νίκησαν το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό της 47ης, 65ης, 117ης και 118ης Ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις περιοχές των οικισμών Ραμποτίνο, Malaya Tokmachka, Novodanilovka και Βέρμποβο, στην περιοχή Ζαπορίζια.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν χάνουν μόνο τους καλύτερους μαχητές τους, αλλά και θέσεις που κατέλαβαν κατά τη διάρκεια των «μετωπικών επιθέσεων».

Κοντά στο Ραμποτίνο, ο ρωσικός στρατός ανακατέλαβε σε μια μέρα θέσεις για τις οποίες οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρειάστηκαν 4 εβδομάδες».

Το βρετανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ελέγχουν οχυρώσεις και υπόγειες σήραγγες που πριν λίγο έλεγχαν οι Ουκρανοί.

Η επιχειρησιακή περίληψη του ISW αναφέρει ευθέως:

«Την 1η Οκτωβρίου, τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν περιορισμένες αντεπιθέσεις στο δυτικό τμήμα της περιοχής Ζαπορίζια και προχώρησαν στην περιοχή Ραμποτίνο.

Πρόσθετο βίντεο με γεωγραφική τοποθεσία που κυκλοφόρησε στις 29 Σεπτεμβρίου δείχνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει επίσης βορειοδυτικά του Βέρμποβο».

Οι εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου πιστεύουν ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έπρεπε να εγκαταλείψουν μια σειρά από προηγουμένως χαρακώματα».

Προσθέτουμε ότι διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του ήδη αναφερθέντος ISW, αναφέρουν ότι «τα ρωσικά στρατεύματα διεξάγουν τακτικές αντεπιθέσεις στην περιοχή Ραμποτίνο ως μέρος της ελαστικής τους άμυνας ενάντια στις συνεχιζόμενες ουκρανικές επιθετικές επιχειρήσεις στο δυτικό τμήμα της περιοχής Ζαπορίζια».

Σε γενικές γραμμές, η ισορροπία των δυνάμεων στο Orekhovsky χαρακτηρίζεται από το αμερικανικό Πεντάγωνο ως «ασταθής», με σημαντικές οχυρώσεις να αλλάζουν χέρια.

Αυτό σημαίνει ότι οι Ουκρανοί έχασαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και την ορμή της αντεπίθεσης.

Συγκεκριμένα, πλάνα γεωεντοπισμού από τις 30 Σεπτεμβρίου δείχνουν τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να βομβαρδίζουν ρωσικές δυνάμεις που διεισδύουν στο σύστημα τάφρων περίπου 1 χλμ νοτιοδυτικά του Ραμποτίνο, όχι μακριά από τον δρόμο T0408 Orekhov-Tokmak.

Το ISW, επικαλούμενο ανεξάρτητο αξιωματικό, γράφει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες ανακατέλαβαν το οχυρό σημείο σε ένα διασυνδεδεμένο σύστημα χαρακωμάτων, εγκαταστάσεων βολής και ορυγμάτων.

Οι ελεύθερα διαθέσιμες εμπορικές δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα απώθησαν τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Αναφορές για τη συνεχιζόμενη παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα δυτικά και κεντρικά χαρακώματα δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν επιτυχημένες τακτικές αντεπιθέσεις νότια του Ραμποτίνο», αναφέρουν οι ειδικοί Angelica Evans, George Barros και άλλοι από το ISW.

Ο Αρχηγός του Επιτελείου του Βρετανικού Στρατού Τόνι Ραντάκιν παραδέχτηκε ότι η επίθεση του ουκρανικού Στρατού δεν προχώρησε πραγματικά και κόλλησε σε μια γκρίζα ζώνη, χωρίς να φθάσει ποτέ στη «Γραμμή Σουροβικίν». Αυτό είναι αξιοσημείωτο γιατί ήταν ο πρώτος που παραδέχτηκε ότι η «επίθεση» προετοιμάστηκε και σχεδιάστηκε από το ΝΑΤΟ.

Υποχώρηση των Ουκρανών και στην περιοχή Priyutnoye στο Νότιο Ντονέτσκ!

Παράλληλα, τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να εκδιώξουν τον ουκρανικό Στρατό από πολλά ισχυρά σημεία στην κατεύθυνση του Νότιου Ντόνετσκ στην περιοχή Priyutnoye.

Πληροφορίες για την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή Priyutnoye έφτασαν το προηγούμενο βράδυ.

Ομάδες επίθεσης από τα στρατεύματα Vostok αντεπιτέθηκαν και κατάφεραν να καταλάβουν ορισμένα ισχυρά σημεία, χτυπώντας  μονάδες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ουκρανικός Στρατός υποχώρησε και άρχισε να ανασυντάσσεται, αναμένονται επιθέσεις στις θέσεις μας.

Η αντεπίθεση έγινε με πεζικό και αναγνώριση με ενεργό υποστήριξη πυροβολικού. Ο ουκρανικός Στρατός προφανώς δεν περίμενε αντεπίθεση.

Σύμφωνα με πηγές, η ρωσική αντεπίθεση προετοιμάστηκε για αρκετές ημέρες, οι θέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από το  πυροβολικό και την αεροπορία καθώς και από βαριά φλογοβόλα συστήματα TOS-1.

Στο τμήμα Priyutnoye-Malinovka, την άμυνα κρατούσαν μονάδες της 127ης Ταξιαρχίας Εδαφικής Άμυνας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, κάνουν λόγο για πρόοδο των Ρώσων και στο Σταρομαγιόσκ.

Οι Ρώσοι ανακατέλαβαν θέσεις και στο Νοβοντόνετσκ

Τέλος, οι Ρωσικές δυνάμεις βελτίωσαν την θέση τους στην εξέχουσα Vremevsky, στη διασταύρωση της περιοχής Ζαπορίζια και Νότιο Ντονέτσκ.

Η επιθετική δραστηριότητα του ουκρανικού Στρατού έχει μειωθεί αισθητά.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκκαθαρίζουν την ζώνη γύρω από το Νοβοντόνετσκ έχοντας ανακτήσει μέρος των εδαφών που είχαν χαθεί στο παρελθόν

Σε απάντηση, ο ουκρανικός Στρατός προσπαθεί να ανοίξει νέο μέτωπο κτυπώντας τους Ρώσους στην περιοχή Kermenchik.

Σύμφωνα με τους Ρώσους “ο ρωσικός στρατός ανακαταλαμβάνει εδάφη στη συμβολή της Ζαπορίζια και του Νότιου Ντονέτσκ, ο εχθρός χάνει έδαφος και προσπαθεί να αντεπιτεθεί.

Στη νότια κατεύθυνση του Ντόνετσκ, οι ειδικές δυνάμεις και το πεζικό συνεχίζουν την επιθετική επιχείρηση που ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου κοντά στο χωριό Priyutnoye, καταστρέφοντας εχθρικές δυνάμεις και αναγκάζοντας τους επιζώντες μαχητές των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να υποχωρήσουν.

Με την ενεργό υποστήριξη πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων, Πεζικό και μηχανοκίνητες δυνάμεις επιτίθενται σε εχθρικές θέσεις.

Ως αποτέλεσμα των τελευταίων μαχών, οι δυνάμεις μας κατάφεραν να ανακαταλάβουν σημαντικό αριθμό θέσεων.

Χθες οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπάθησαν να αντεπιτεθούν, αλλά υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας