Ουκρανία: Βομβαρδίζει ρωσικές εξέδρες φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

1048
Ουκρανία: Βομβαρδίζει ρωσικές

Στην ουσία, αυτό το χτύπημα ολοκλήρωσε την πρώτη προσπάθεια της Ουκρανίας να ανατινάξει την «Tavrida» στις 20 Ιουνίου, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επιδρομής που είχε ως στόχο ακόμη δύο εξέδρες φυσικού αερίου.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας έπληξε τον Ιούνιο μια ρωσική εξέδρα εξόρυξης φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της 26ης Ιουνίου και προκάλεσε ζημιές στην «Tavrida», μια jack-up πλατφόρμα που οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει το 2014 – κατά την αρχική φάση του πολέμου για την Κριμαία – αποσπώντας την από μια ουκρανική εταιρεία, αναφέρει σε άρθρο του το Forbes.

Με πύραυλο Neptune «χτύπησαν» οι Ουκρανοί

Η επίθεση στην «Tavrida» εντάσσεται στην ευρύτερη ουκρανική επιχείρηση, με στόχο την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από το δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.

Μια jack-up πλατφόρμα είναι μια πλωτή εξέδρα γεώτρησης με αυτόνομη ισχύ, που βυθίζει τις τηλεσκοπικές της στήλες προς τον πυθμένα μόλις βρεθεί πάνω από ένα κοίτασμα φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Με αρκετά κοντές – για γεωτρύπανο – διατρητικές στήλες, αφού το ύψος τους δεν ξεπερνά μερικές εκατοντάδες πόδια, οι jack-up πλατφόρμες συνήθως πραγματοποιούν γεωτρήσεις στην ανοιχτή θάλασσα.

Πράγματι, η «Tavrida» φέρεται να βρισκόταν σε απόσταση περίπου 70 μιλίων νότια της Οδησσού όταν τη χτύπησαν οι Ουκρανοί, με αντιπλοϊκό πύραυλο Neptune, όπως επιβεβαιώνεται από βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η Νότια Διοίκηση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Δύο Neptune είχαν βυθίσει και το καμάρι της Ρωσίας, Moskva

Ο υβριδικής κατασκευής Neptune – που συνδυάζει έναν προωθητήρα αντιαεροπορικού πυραύλου, στροβιλοκινητήρα για πλοήγηση, ανιχνευτή ραντάρ και κεφαλή βάρους 330 κιλών – μπορεί να πλήξει στόχο σε απόσταση 60 μιλίων. Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό ακόμη δοκίμαζε τον πολλαπλό εκτοξευτή πυραύλων Neptune, όταν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Προφανώς, ο συγκεκριμένος εκτοξευτής «επιβίωσε» και ο ίδιος – ή κάποιος άλλος, που συναρμολόγησαν οι μηχανικοί του Κιέβου – μπήκε στη μάχη στις 13 Απριλίου, όταν δύο Neptune έπληξαν και βύθισαν το Moskva, τη ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ο ουκρανικός στόλος, ο οποίος δεν διαθέτει πλέον ούτε ένα μεγάλο πολεμικό πλοίο επιφανείας, έχει διευρύνει το πυραυλικό του οπλοστάσιο με νέους και μεταχειρισμένους εκτοξευτές για τους αντιπλοϊκούς Harpoon, που του έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δανία.

Ωστόσο, ένας Neptune ήταν που χτύπησε την «Tavrida» στις 26 Ιουνίου, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια τρύπα στο ελικοδρόμιο της πλατφόρμας. Κατά τη στιγμή της επίθεσης, φαίνεται πως δεν υπήρχαν άνθρωποι στην εξέδρα.

Στην ουσία, αυτό το χτύπημα ολοκλήρωσε την πρώτη προσπάθεια των Ουκρανών να ανατινάξουν την «Tavrida» στις 20 Ιουνίου, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επιδρομής που είχε ως στόχο ακόμη δύο εξέδρες φυσικού αερίου.

Υπάρχουν τραυματίες και αγνοούμενοι

Ο απολογισμός είναι μια κατεστραμμένη πλατφόρμα και δύο εξέδρες με ζημιές. Αρκετοί από τους περίπου 100 ανθρώπους που βρίσκονταν στις άλλες δύο πλατφόρμες, είτε τραυματίστηκαν, είτε παραμένουν αγνοούμενοι, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά ΜΜΕ.

Στη συνέχεια, τα πληρώματα εκκένωσαν τις εξέδρες και η Chernomorneftegaz, η εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα την Κριμαία που διαχειρίζεται τις εν λόγω πλατφόρμες, ανέστειλε τη λειτουργία τους.

Όπως η Ρωσία διεξάγει μια μορφή οικονομικού πολέμου, καταλαμβάνοντας καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Ουκρανία και μπλοκάροντας πλοία που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά, έτσι και το Κίεβο αντεπιτίθεται παρεμποδίζοντας τη Ρωσία να εξορύξει φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η πλατφόρμα είχε μετατραπεί σε ρωσικό κατάσκοπο

Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ρωσικός στρατός είχε εγκαταστήσει στην «Tavrida» ραντάρ Neva και κάμερες, μετατρέποντάς την σε υπεράκτια πλατφόρμα παρατήρησης, ικανή να κατασκοπεύει πλοία που θα αναχωρούσαν από την Οδησσό.

Υπό αυτό το πρίσμα, η «Tavrida» ήταν ένας νόμιμος στρατιωτικός – πέραν από οικονομικός – στόχος. Από τον Απρίλιο, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει αντεπίθεση κατά των Ρώσων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Οδησσού και Φιδονησιού, σε μια ακτίνα 80 μιλίων.

Οι Ουκρανοί δεν βύθισαν μόνο το Moskva, αλλά κατέστρεψαν ή προκάλεσαν ζημιές – με πυραύλους, drones και βλήματα πυροβολικού – σε αρκετά πλοία υποστήριξης, καθώς και αποβατικά ή περιπολικά σκάφη, ενώ στις 30 Ιουνίου κατάφεραν να εκδιώξουν τους Ρώσους κατακτητές από το Φιδονήσι.

Απωθώντας σταδιακά τα ρωσικά πλοία προς την Κριμαία, το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας – έστω, εύθραυστης – στο δυτικότερο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.

Πλέον, αυξάνονται τα φορτηγά πλοία που συρρέουν για να προσεγγίσουν τα λιμάνια της Ουκρανίας στον ποταμό Δούναβη κοντά στη Ρουμανία, μόλις 20 μίλια στην ενδοχώρα από τη Μαύρη Θάλασσα, για να φορτώσουν σιτηρά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας