Όπλα μετέφεραν οι Τούρκοι στη Λιβύη; Bayraktar στη Μισράτα κατά Ελλάδας

898

Πλήρης επιβεβαίωση των άνομων προθέσεων της Τουρκίας κατά της Ελλάδος, της Ανατολική Λιβύης ( Στρατάρχης  Χαφτάρ), και της Αιγύπτου, είχαμε με την χθεσινή εκφόρτωση άγνωστης ποσότητας εξοπλισμού κάτω από άκρα μυστικότητα στην Μισράτα, στην τουρκική ναυτική βάση.

Πρωταγωνιστής της όλης επιχείρησης ήταν το τουρκικής ιδιοκτησίας πλοίο “φάντασμα”«MATILDE A», για το οποίο οι Τούρκοι όχι μόνο αρνήθηκαν τον έλεγχο από πολεμικά πλοία της επιχείρησης IRINI ( λόγω Έλληνα διοικητή της επιχείρησης), αλλά λοιδόρησαν και την ίδια επιχείρηση, θεωρώντας την ουσιαστικά ως  παράνομη για τα τουρκικά συμφέροντα.   

Ο λιβυκός τύπος, ανέφερε πως η επίλεκτη ταξιαρχία «Militia 444»( δημιούργημα των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων), μετακινήθηκε προς το λιμάνι της Μισράτα, στο Μπάνι Ουαλίντ την Παρασκευή, όταν το τουρκικό εμπορικό πλοίο εμπορευματοκιβωτίων «MATILDE A» έδεσε στο λιμάνι της Μισράτα την Τετάρτη γύρω στη 1:30 μ.μ., εκφορτώνοντας άγνωστο είδος οπλισμού, σύμφωνα με το Ίδρυμα Μελετών και Ερευνών «Libyan Silphium».

Το πλοίο «MATILDE A», θεωρείται επίσημα ως ύποπτο για μεταφορά τουρκικών όπλων, αφού αρνήθηκε να επιθεωρηθεί από την Επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «IRINI» στη Μεσόγειο και δύο ημέρες μετά την άφιξή του στη Μιστράτα.

Το Ίδρυμα Silphium της Λιβύης που αντιμάχεται την Τουρκική παρουσία, ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει ειδική αναφορά για τους τύπους των τουρκικών όπλων που μεταφέρθηκαν.

Πιθανή περίπτωση μεταφοράς τουρκικών UAV στην Λιβύη

Σύμφωνα με τουρκική ιστοσελίδα σε κοινωνικό δίκτυο η “ Λιβύη (GNA) πρόκειται να παραλάβει 50 μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-2 και συναφή πυρομαχικά εντός του 2022, ως  πληρωμή μίσθωσης από την Τουρκία για την πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην λιβυκή ΑΟΖ”.

Μετά την Κύπρο, η Τουρκία φέρεται να έχει πρόθεση να μεταφέρει δεκάδες μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στην Τρίπολη της Λιβύης, τα οποία θα χειρίζονται Τούρκοι αξιωματικοί, σε μια  προσπάθεια να περικυκλώσει την χώρα μας από τα Νότια.

Υπάρχουν υπόνοιες για την μεταφορά τους το επόμενο διάστημα στην λιβυκή πρωτεύουσα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Άγκυρα έχει σχεδιάσει εδώ και πολλούς μήνες την μεταστάθμευση τουρκικών F-16 στην αεροπορική βάση της Αλ Βατίγια.

Το  ύποπτο παιχνίδι διαδραματίζεται εδώ και μερικές ημέρες με την ανάληψη της ηγεσίας της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ με την επωνυμία ΕΙΡΗΝΗ από Έλληνα Αξιωματικό.

Τουρκική ιστοσελίδα σε κοινωνικό δίκτυο ανέφερε ότι δήθεν η Λιβύη ζήτησε από την Τουρκία να εμποδίσει τα σκάφη της Επιχείρησης Ειρήνη ( της οποίας ηγείται Έλληνας Αξιωματικός και ελληνικό πλοίο) να εισέλθουν στα χωρικά της ύδατα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε αυτή την εβδομάδα, η Τουρκία υποχρεούται να βοηθήσει.
Η Λιβύη απέρριψε επίσης το εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ, και δημιουργεί ήδη μια σύγχρονη ένοπλη δύναμη με τη βοήθεια της Τουρκίας”
αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα.

Πρόκειται σαφέστατα για στρατιωτικές κινήσεις που έχουν στόχο να προκαλέσουν την Ελλάδα, σε κάθε τουρκική προσπάθεια έρευνας ή εξόρυξης στην λιβυκή ΑΟΖ.

Η Τουρκία αναζητά εναγωνίως μία πρόκληση για να ξεκινήσει να ξεδιπλώνει το σχέδιο της κατά της ελληνική ΑΟΖ, θέτοντας θέματα όπως η κυριαρχία εντός ελληνικών νησιών, ενώ οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται με ειδικές ασκήσεις σε σενάρια κατάληψης μικρονήσων.

Το Σάββατο, ο Επιτετραμμένος των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) στη Λιβύη, Λέσλι Όρντμαν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη συνεργασία με έναν ενοποιημένο λιβυκό στρατό που θα μπορεί να προστατεύσει την χώρα και να αποτελέσει πηγή σταθερότητας και υπερηφάνειας.

«Είναι ένας δύσκολος δρόμος, αλλά αυτός που θα βοηθήσει βαθιά τη Λιβύη μόλις γίνει αντιληπτός», ανέφερε η Πρεσβεία των ΗΠΑ σε tweet.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης χαιρέτισε την αποστολή κοινής λιβυκής στρατιωτικής αντιπροσωπείας για να συμμετάσχει στην Διεθνή Έκθεση Αεροδιαστημικής και Άμυνας (IADE) στην Τυνησία.

Ο Γενικός Διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, μίλησε σε ομιλία το Σάββατο για την 8η επέτειο της λαϊκής εξέγερσης της Επιχείρησης Αξιοπρέπεια στις γειτονιές της Βεγγάζης στις 15 Οκτωβρίου 2014, κατά των τρομοκρατικών ομάδων.

Ο Χάφταρ είπε σε μια ομιλία του προς τα πλήθη που συμμετείχαν στην επέτειο: «Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ευτυχία μου με αυτές τις χαρούμενες εικόνες όπου βλέπω αξιωματικούς από τις ένοπλες δυνάμεις με τα αδέρφια μας  τους αστυνομικούς και μια ομάδα αξιότιμων αδερφών πολιτών.

Αυτή η τιμητική εικόνα αυτής της χαρούμενης σκηνής πρέπει να εμπνεύσει στους Λίβυους αισθήματα υπερηφάνειας και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η εξεγερμένη Βεγγάζη, η οποία έγινε στόχος της τρομοκρατίας, έχει γίνει σήμερα η πρωτεύουσα της ασφάλειας, σταθερότητας, ζωτικότητας και δραστηριότητας».

Ένας πιθανός νέος πόλεμος μεταξύ Χαφτάρ και Τρίπολης είναι πιο πιθανός από ποτέ, ειδικά λόγω της παρουσίας των Τούρκων που ελέγχουν πλήρως την λιβυκή κυβέρνηση, υποχρεώνοντας την να υπογράφει μέχρι και παράνομες συμφωνίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας