Οι Ρώσοι έστησαν παγίδα στους Ουκρανούς στο Φιδονήσι και τους εξουδετέρωσαν

1365
Οι Ρώσοι έστησαν παγίδα στους Ουκρανούς

Μια έξυπνη παγίδα έστησαν οι δυνάμεις των Ρώσων, οι οποίοι παρέσυραν μια ουκρανική ομάδα αποβίβασης από εναέρια και ναυτικά μέσα στο Φιδονήσι και την εξουδετέρωσαν λίγο μετά την προσγείωση της. 

Οι Ρώσοι αποχώρησαν -τεχνητά- από το νησί, κάτι που «προσκάλεσε» τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες όμως έπεσαν σε παγίδα, καθώς χτυπήθηκαν σφοδρά. Οι ελάχιστοι Ουκρανοί που επέζησαν εκκένωσαν το νησί με φουσκωτά τύπου Zodiaks.

Είναι η δεύτερη παγίδα αυτού του τύπου που καταγράφεται, μετά την υποτιθέμενη υποχώρηση των Ρώσων από θέσεις στο Ντόνετσκ, που οδήγησε τους Ουκρανούς σε αντεπίθεση σε ανοιχτό πεδίο, με αποτέλεσμα να υποστούν τεράστιες απώλειες από το πυροβολικό και πυραυλικά χτυπήματα.

Το Φιδονήσι φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως δέλεαρ.

Οι ρωσικές μονάδες είχαν αποσυρθεί από το νησί χθες το πρωί.

Είχαν προηγηθεί επιθέσεις των Ουκρανών με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, από τις οποίες καταστράφηκαν ένα αντιεροπορικό σύστημα ΤΟΡ, πιθανότατα Μ2, που είχαν εγκαταστήσει οι Ρώσοι στο νησί, καθώς και ένα αποβατικό ρώσικο σκάφος.

Οι Ουκρανοί θεώρησαν ότι οι Ρώσοι θα εγκατέλειπαν πλήρως το νησί και έτσι θα μπορούσε να καταγραφεί μία νίκη με μεγάλη επικοινωνιακή σημασία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο νησί είχε μετατραπεί σε σύμβολο αυτοθυσίας των ουκρανών μαχητών, καθώς τις πρώτες ημέρες της επέμβασης, υποτίθεται ότι οι υπερασπιστές του προτίμησαν να πεθάνουν από το να παραδοθούν. Γεγονός που εντέλει δεν ίσχυε, αφού οι Ουκρανοί παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις μόλις αποβιβάστηκαν στο νησί.

Τα ουκρανικά μεταγωγικά ελικόπτερα Mi-8 και το αποβατικό σκάφος Stanislav φτάνουν στις ακτές του νησιού και ξεκίνησαν την αποβίβαση των στρατευμάτων.

Στη συνέχεια, οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν την ουκρανική ομάδα απόβασης. Τα ελικόπτερα και το σκάφος προσγείωσης καθηλώθηκαν αμέσως. Οι λίγοι επιζώντες που κατάφεραν να διαφύγουν το έκαναν χρησιμοποιώντας φουσκωτές βάρκες.

Είναι η δεύτερη φορά που η ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πέφτουν σε παρόμοια παγίδα. Αυτός έχει μία σοβαρή συνέπεια για την εξέλιξη του πολέμου. Εκτός από τις μεγάλες απώλειες του ουκρανικού στρατού, υπάρχει πλέον και ο διάχυτος φόβος σε κάθε υποχώρηση των Ρώσων από εδάφη που κατέχουν, ότι πρόκειται για παγίδα. Οι επιπτώσεις αυτών των χτυπημάτων θα φανούν τις αμέσως επόμενες μέρες, με το κατά πόσον ο ουκρανικός στρατός θα προελαύνει σε περιοχές που υποτίθεται ότι εγκαταλείπουν οι Ρώσοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας