Οι προτεραιότητες Ερντογάν, οι νέοι άνθρωποι και τα σχέδια για «αιώνα Τουρκίας»

569

Ο «Αιώνας της Τουρκίας» ξεκίνησε με την κυβέρνηση που επέλεξε ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan να τον υλοποιήσει και τον νέο υπουργό Οικονομικών Mehmet Şimşek να δίνει το στίγμα του νέου αιώνα θέτοντας τις προτεραιότητες νωρίς το πρωί της Κυριακής 4/6 με αφορμή την ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου και τις τελετές παράδοσης παραλαβής των υπουργείων: «ο κύριος στόχος της κυβέρνησής μας είναι η αύξηση της κοινωνικής πρόνοιας και τόνισε ότι θα ξεκινήσουν τις μεσοπρόθεσμες μελέτες του προγράμματος “χωρίς να χάνουν χρόνο”.
«Είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα μεσοπρόθεσμα…
Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σε ορθολογικό έδαφος», τόνισε ο Şimşek.

Όπως το έθεσε ο πρόεδρος Erdogan κατά την ορκωμοσία του, «θα συνεχίσουμε να παράγουμε έργα και υπηρεσίες για την Τουρκία…
Η Τουρκία μπήκε σε νέο δρόμο αφού τελείωσε η ψηφοφορία και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.
Με την έναρξη του «Αιώνα της Τουρκίας, οι πόρτες για την άνοδο της χώρας έχουν ανοίξει», υπερτόνισε ο Erdogan, ο οποίος υποσχέθηκε ένα νέο φιλελεύθερο και κυρίως πολιτικό Σύνταγμα που θα συνδυαστεί, όπως είπε, με τη νέα εποχή».
Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεν θα ξεχάσει την έκρηξη υποστήριξης που ένιωσε στην Τουρκία στις 28 Μαΐου.
Στην πρώτη του ομιλία μετά την τελετή ορκωμοσίας στο τουρκικό Κοινοβούλιο  ο Erdogan υπογράμμισε πως η Τουρκία χρειάζεται την ενέργεια και τη συμβολή όλων των πολιτών της.
«Χρειαζόμαστε ενότητα και αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ.
Πιστεύουμε ότι η Τουρκία χρειάζεται μια μεγάλη κινητοποίηση στον αιώνα της που μόλις αρχίζει», σημείωσε και κάλεσε όλους τους πολίτες και στις 81 επαρχίες να ξεκινήσουν μια εκστρατεία αδελφότητας.
«Αναλαμβάνουμε να προστατεύσουμε με κάθε μέσο την ύπαρξη του κράτους, την ακεραιότητα της πατρίδας μας και την άνευ όρων κυριαρχία του έθνους μας», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να κάνει πράξη το σύνθημα του Kemal Ataturk, «ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο» διευρύνοντας τη σφαίρα επιρροής της ανθρωπιστικής διπλωματίας.

«Θα αγκαλιάσουμε και τα 85 εκατομμύρια ανθρώπους (στη χώρα), ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις, την καταγωγή ή την αίρεση», δεσμεύτηκε ο Erdogan.
«Πρέπει να ενωθούν «σαν τα τούβλα ενός τοίχου», καθώς η χώρα χρειάζεται ενότητα και αλληλεγγύη τώρα περισσότερο από ποτέ.
«Το έθνος μας, που πριν από έναν αιώνα ολοκλήρωσε τον εθνικό του αγώνα με την ίδρυση της δημοκρατίας, θα στεφανώσει τον δεύτερο αιώνα της δημοκρατίας με τον αιώνα της Τουρκίας», είπε ο Erdogan, υποσχόμενος να εφαρμόσει το όραμα βήμα προς βήμα κατά τη διάρκεια των πέντε ετών. η θητεία του.
“Όπως κάναμε τα τελευταία 21 χρόνια, ελπίζουμε να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας μία προς μία”, είπε, αναφερόμενος στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002, οι οποίες σάρωσαν το ΑΚ Κόμμα του στην εξουσία.
«Θα σώσουμε τη δημοκρατία μας από το σημερινό σύνταγμα, το οποίο είναι προϊόν του πραξικοπήματος (1980), και θα το ενισχύσουμε με ένα ελευθεριακό, πολιτικό και χωρίς αποκλεισμούς», δεσμεύτηκε περαιτέρω.
«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη χώρα μας μέσω επενδύσεων, απασχόλησης, παραγωγής, εξαγωγών και πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών.
Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε την αρχή του Γάζι Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) για «Ειρήνη στο σπίτι, Ειρήνη στον κόσμο» στην πράξη αληθινό νόημα», πρόσθεσε.

Η νέα κυβέρνηση, οι προτεραιότητες η δέσμευση και οι… «μάγκες»

«Θα υλοποιήσουμε «τον αιώνα της Τουρκίας» με το νέο μας υπουργικό συμβούλιο», είπε ο Erdogan, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του την Τρίτη 6/5.
Ο Erdogan υποσχέθηκε να εργαστεί με αφοσίωση τα επόμενα πέντε χρόνια για να τιμήσει την Τουρκία, δίνοντας την υπόσχεη «να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να προστατεύσουμε τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας, να προωθήσουμε τη φήμη της και να δοξάσουμε το όνομά της στον κόσμο για πέντε χρόνια».
Για να το κάνει αυτό ο Τούρκος πρόεδρος στη τρίτη και τελευταία του θητεία, απομάκρυνε εκείνους που τρέφουν μεγαλύτερες φιλοδοξίες ανόδου όπως ο Mevlut Cavusoglu, ο Hulusi Akar και ο Suleiman Soilu που είχαν μια «ρητορική» περισσότερο αντιδραστική στη Δύση για πρόσωπα περισσότερο φιλικά και προς αυτήν, σε ισορροπία με την προς ανατολάς προσέγγιση, ώστε να μην εμποδίσει την ανατολή του αιώνα της Τουρκίας.

Οι προτεραιότητες 1: Οικονομία

«Ο κύριος στόχος της κυβέρνησής μας είναι η αύξηση της κοινωνικής πρόνοιας και τόνισε ότι θα ξεκινήσουν τις μεσοπρόθεσμες μελέτες του προγράμματος “χωρίς να χάνουν χρόνο”, δήλωσε νωρίς το πρωί ο νέος υπουργός Οικονομικών.
«Είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα μεσοπρόθεσμα…
Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σε ορθολογικό έδαφος», τόνισε ο Şimşek, προσθέτοντας πως, «η διαφάνεια, η συνέπεια, η προβλεψιμότητα και η συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες θα είναι οι βασικές μας αρχές για την επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών.
Ο 56χρονος Mehmet Simsek αναλαμβάνει το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών.
Ο πρώην οικονομολόγος στη Merrill Lynch κατείχε το συγκεκριμένο πόστο και την περίοδο (2009-2015) ενώ στη συνέχεια ανέλαβε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για την Οικονομία (έως το 2018).
Το όνομά του είχε ήδη ακουστεί πριν από την διεξαγωγή των εκλογών, αλλά ο Şimşek φέρεται να διαπραγματεύθηκε σκληρά σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Ερντογάν, ώστε να εξασφαλίσει, προτού αποδεχθεί την πρόταση επανόδου στην κυβέρνηση, την απαιτούμενη ελευθερία κινήσεων για τον ίδιο και την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας (απ’ όπου έχουν περάσει τρεις διαφορετικοί διοικητές σε μία τετραετία).

Οι προτεραιότητες 2: Εξωτερική πολιτική

Νέος υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Hakan Fidan πρώην διευθυντής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (ΜΙΤ), διαψεύδοντας τα σενάρια που έφεραν τον προεδρικό εκπρόσωπο Ibrahim Kalin να αναλαμβάνει επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
55χρονος Φιντάν, διευθυντής της ΜΙΤ από το 2010, υπήρξε ο άνθρωπος ο οποίος σε παλαιότερη φάση διεξήγαγε εμπιστευτικές επαφές στο Όσλο με αντιπροσωπεία του ΡΚΚ για την διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος, αλλά και ότι προέστη της τεράστιας επιχείρησης στρατολόγησης, εξοπλισμού και χρηματοδότησης ισλαμιστών μαχητών εναντίον του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.
Σπουδασμένος στις ΗΠΑ, χωρίς “φιλοδυτικός” αμιγώς, ο Fidan είναι έμπειρος διαπραγματευτής και γνώστης πολλών μυστικών των αυριανών διεθνών συνομιλητών του.
Στο υπουργείο Άμυνας τοποθετείται στη θέση του Akar o στρατηγός Yaşar Güler Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Ο  προέστη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ.
Fidan και Güler είναι πιστοί στον Erdogan και έχουν αποδείξει την ικανότητα χειρισμού δύσκολων χαρτοφυλακίων και έργων.

Οι προτεραιότητες 3: Αλλαγή συντάγματος

Ο Erdogan πιέζει για τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος υπό πολιτική εξουσία για να αντικαταστήσει το σημερινό που εισήχθη μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1980.
Από το 1982, το σημερινό Σύνταγμα, που συντάχθηκε μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, έχει υποστεί αρκετές τροποποιήσεις.
Το αιματηρό πραξικόπημα του 1980, που οδήγησε στην κράτηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μαζί με μαζικές δίκες, βασανιστήρια και εκτελέσεις, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια σκοτεινή περίοδο στην τουρκική πολιτική ιστορία, αναφέρει η Daily Sabah.

Ο Erdogan όρισε τον Cevdet Yilmaz ως αντιπρόεδρό του

Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του Erdogan και αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Cevdet Yilmaz.
Ο Yilmaz έχει διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Ανάπτυξης, αντιπρόεδρος του Κόμματος Adalet ve Kalkınma (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Κόμμα AK) του Erdogan για τις οικονομικές υποθέσεις και ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιο για την οικονομία.
Ο Yilmaz, 56 ετών, είναι πρόεδρος της Επιτροπής Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού του Τουρκικού Κοινοβουλίου από τον Νοέμβριο του 2020.
Ο Ziya Meral, ανώτερος συνεργάτης στο European Leadership Network, περιέγραψε τους Fidan, Guler και Yilmaz ως «μάγκες στους οποίους μπορεί να βασιστεί ο Erdogan».
«Το μήνυμα για όλα αυτά για τους επόμενους 10 μήνες, και αν όχι, για τα επόμενα χρόνια θα είναι ότι ο Erdogan εστιάζει στην ενίσχυση έναντι της πολιτικής αντιπολίτευσης, αντιμετωπίζοντας ορισμένες από τις ανησυχίες που σχεδόν τους κόστισαν αυτές τις εκλογές και να ακολουθήσουν το όραμά του για αυτόν τον νέο αιώνα της Δημοκρατίας», είπε η Meral στο Al Jazeera.
«Και δίνει όλα αυτά τα βασικά χαρτοφυλάκια σε ανθρώπους που εμπιστεύεται ότι θα φέρουν εις πέρας το έργο τους».

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης:

Αντιπρόεδρος: Cevdet Yilmaz
Υπουργός Δικαιοσύνης: Yılmaz Tunç
Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών: Mahinur Özdemir Göktaş
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Vedat Işıkhan
Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής: Mehmet Özhaseki
Υπουργός Εξωτερικών: Hakan Fidan
Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Alparslan Bayraktar
Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού: Osman Askin Bak
Υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών: Mehmet Şimşek
Υπουργός Εσωτερικών: Ali Yerlikaya
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Mehmet Nuri Ersoy
Υπουργός Εθνικής Παιδείας: Yusuf Tekin
Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Yaşar Güler
Υπουργός Υγείας: Fahrettin Koca
Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Mehmet Fatih Kacır
Υπουργός Γεωργίας και Δασών: İbrahim Yumaklı
Υπουργός Εμπορίου: Ömer Bolat
Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών: Abdulkadir Uraloğlu

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας