Οι μισοί Αμερικάνοι θέλουν να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

1011

Ακόμα και με κόστος εδαφικών παραχωρήσεων από Κίεβο

Oι Αμερικανοί φοβούνται το ξέσπασμα ενός Γ΄ΠΠ

Οι μισοί Αμερικανοί απαιτούν να εξαναγκαστεί το Κίεβο σε συμβιβασμό με τη Μόσχα, ακόμη και με κόστος εδαφικών παραχωρήσεων, όπω; αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας.

Ο φόβος ενός Γ’ ΠΠ έχει αρχίσει να τρομάζει μεγάλο μέρος της αμερικανικής μεσαίας τάξης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις χθες να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, λέγοντας ότι το οπλοστάσιο της χώρας είναι «αποτρεπτικός παράγοντας» που προστατεύει την ύπαρξη της Ρωσίας, τονίζοντας όμως ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της και τους συμμάχους της με όλα τα μέσα εάν χρειαστεί.

Οι Αμερικανοί πολίτες αυτό το έχουν καταλάβει σε αντίθεση με την διακυβέρνηση Μπάιντεν που όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα πιέζεται για να το καταλάβει και η ίδια.

Για τους Αμερικανούς, τα εσωτερικά προβλήματα γίνονται όλο και πιο σημαντικά και πολλοί από αυτούς θεωρούν τη βοήθεια στο Κίεβο ως το προσωπικό σχέδιο διαφθοράς του Μπάιντεν μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τον ρόλο που έπαιζε στην Ουκρανία ο γιος του Χάντερ Μπάιντεν.

Η αμερικανική κοινή γνώμη για τα γεγονότα στην Ουκρανία διχάζεται περίπου στο μισό. Αυτό ανέφερε τη Δευτέρα το TASS , επικαλούμενο τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από το Συμβούλιο Παγκόσμιων Υποθέσεων του Σικάγου στις 18-20 Νοεμβρίου.

Έτσι, σχεδόν οι μισοί (δηλαδή το 47%) των Αμερικανών πιστεύουν ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να πείσει αμέσως τις αρχές του Κιέβου να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την αντιπροσωπεία της Μόσχας.

Υποστηρίζουν την άποψη που διατυπώθηκε ως εξής: «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να παροτρύνουν την Ουκρανία να κάνει ειρήνη το συντομότερο δυνατό, ώστε το κόστος για τα αμερικανικά νοικοκυριά να μην είναι τόσο μεγάλο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία θα χάσει κάποια εδάφη.”

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τον Ιούλιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 38%.

Το 48% των Αμερικανών που είναι αποφασισμένοι να υποστηρίξουν την Ουκρανία ” όσο χρειαστεί ” και έχουν διαφορετική γνώμη, ακόμα κι αν τα αμερικανικά νοικοκυριά πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τρόφιμα και καύσιμα ως αποτέλεσμα.

Τον Ιούλιο το ποσοστό αυτό ήταν 58%, δηλαδή μειώθηκε κατά 10 μονάδες.

Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (26% ο καθένας) πιστεύει ότι η Ρωσία διατηρεί ένα πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης.

Ωστόσο, ακριβώς ο ίδιος αριθμός ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ουκρανία έχει ένα πλεονέκτημα. Το 46% των κατοίκων των ΗΠΑ πιστεύει ότι καμία χώρα δεν έχει επιτύχει πλεονέκτημα.

Η πλειοψηφία των Αμερικανών εγκρίνει την προμήθεια όπλων και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο (65% και 66% αντίστοιχα), την ιδέα της αποδοχής Ουκρανών προσφύγων (73%) και την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας (75%).

Ταυτόχρονα, σχεδόν τρεις στους δέκα λένε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υποχρεωμένες να παρέμβουν στη σύγκρουση οι ίδιες για να βοηθήσουν το Κίεβο «να τερματίσει τον πόλεμο» το συντομότερο δυνατό (27%).

Σχεδόν ο ίδιος αριθμός, 32% των ερωτηθέντων, θεωρεί μάλιστα αποδεκτή την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τον στρατό της.

Αλλά περίπου ο ίδιος αριθμός (29%) των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον, αντίθετα, θα πρέπει να αρνηθεί οποιαδήποτε βοήθεια προς το Κίεβο.

Οι Δημοκρατικοί που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση είναι γενικά κάπως πιο αντι-Ρώσοι από τους Ρεπουμπλικάνους, σημειώνει το περιοδικό Foreign Affairs.

Ο Αντρέι Κορτούνοφ, γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, δεν εκπλήσσεται που η ιδέα ενός συμβιβασμού μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας αυξάνεται στην αμερικανική κοινωνία. Αυτό θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί από τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης.

«Για τους Αμερικανούς, τα εσωτερικά ζητήματα γίνονται σταδιακά πιο σημαντικά, όπως η μετανάστευση, οι αμβλώσεις, το έγκλημα του δρόμου και οι φόβοι μιας ύφεσης που συνεπάγεται την ανεργία. Η διάθεση στην κοινωνία εξαρτάται από το πόσο οξεία γίνονται τα εσωτερικά προβλήματα. Σταδιακά θα ωθήσουν την ουκρανική ατζέντα στο παρασκήνιο», είπε ο Kortunov.

Εάν ο πληθωρισμός ή η ανεργία συνεχίσουν να αυξάνονται, το μεταναστευτικό πρόβλημα επιδεινώνεται, επεσήμανε ο ειδικός, ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών «θα είναι υπέρ της επίτευξης τουλάχιστον κάποιου είδους συμβιβασμού γύρω από την Ουκρανία, ακόμα κι αν είναι ατελής και, από τη δική τους άποψη, όχι εντελώς δίκαιη».

Αυτή η μέτρηση της κοινής γνώμης δείχνει ότι το θέμα της Ουκρανίας γίνεται όλο και πιο τοξικό στην Αμερική, είπε ο ειδικός επί αμερικανικών θεμάτων Ντμίτρι Ντρομπνίτσκι.

«Η υποστήριξη για την Ουκρανία ταυτίζεται άμεσα με τις πολιτικές του Τζο Μπάιντεν. Και όσοι είναι δυσαρεστημένοι με το έργο της κυβέρνησής του είναι επίσης δυσαρεστημένοι με την απόφαση των ΗΠΑ να συνεχίσουν αυτή τη σύγκρουση. Γενικά, η βοήθεια προς το Κίεβο εκλαμβάνεται από πολλούς Αμερικανούς ως προσωπικό σχέδιο διαφθοράς της οικογένειας του Αμερικανού προέδρου. Ως εκ τούτου, οι πολίτες είναι αντίθετοι με τα δισεκατομμύρια δολάρια που ρέουν στην Ουκρανία », εξήγησε στην εφημερίδα VZGLYAD.

«Επιπλέον, η ίδια η Ουκρανία τοποθετείται ενεργά από πολλούς Ρεπουμπλικάνους ως κράτος ληστών, που δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία. Αυτή τη θέση, για παράδειγμα, υπερασπίζεται ο εξαιρετικά δημοφιλής τηλεοπτικός παρουσιαστής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Τάκερ Κάρλσον, και μια σειρά από άλλους σημαντικούς ομιλητές. Έτσι, ασκούν πίεση και στην κοινή γνώμη», είπε ο Drobnitsky.

Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να θέλουν να βλέπουν τη χώρα τους ως την κύρια δύναμη στην παγκόσμια σκηνή, αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στο γεγονός ότι η τρέχουσα σύγκρουση μπορεί να εξελιχθεί σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο – μια τέτοια προοπτική τους τρομάζει.

«Οι απλοί Αμερικανοί έχουν ισχυρή μνήμη, δεν θέλουν πόλεμο. Ειδικά λόγω της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται τόσο μακριά από αυτούς», εξήγησε.

Ωστόσο, μια τέτοια αλλαγή στην κοινή γνώμη είναι απίθανο να οδηγήσει σε ενεργές διαμαρτυρίες, αλλά η ηγεσία της χώρας θα διαβεβαιώσει ότι ακούει, προσθέτει ο Ντρομπνίτσκι. «Οι Αμερικανοί σε αυτή την περίπτωση θα είναι παθητικοί. Οι κοινωνιολόγοι τους ρώτησαν – απάντησαν. Και αυτό είναι όλο, τα πράγματα δεν θα πάνε παρακάτω», κατέληξε.

Όπως έγραψε πρόσφατα η εφημερίδα VZGLYAD, τα φιλορωσικά αισθήματα ενισχύονται σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, ειδικά στη Γερμανία.

Η γερμανική έκδοση RND δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας, σύμφωνα με την οποία η βαθμολογία της Μόσχας στη Γερμανία έχει αυξηθεί σημαντικά, ειδικά στην Ανατολή, στο έδαφος της πρώην ΛΔΓ.

Ο Κορτούνοφ υπενθύμισε την πρόσφατη δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ ότι «δεν έχει σημασία τι σκέφτονται οι Γερμανοί ψηφοφόροι για αυτό» όταν πρόκειται να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, οι ηγέτες των ΗΠΑ δεν έχουν την πολυτέλεια να λένε τέτοια πράγματα δυνατά, αν και στην πράξη μπορούν να ακολουθήσουν αυτή την αρχή «για κάποιο διάστημα».

«Οι ενδιάμεσες εκλογές έληξαν καλύτερα για τους Δημοκρατικούς από ό,τι προέβλεπαν οι περισσότεροι αναλυτές.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει λάβει συγκεκριμένη εντολή που μπορεί να χρησιμοποιήσει για τα επόμενα δύο χρόνια.

Αλλά την ίδια στιγμή, οι Δημοκρατικοί έχασαν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων», είπε ο Κορτούνοφ.

«Ούτε οι Δημοκρατικοί ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν να αγνοήσουν εντελώς τη θέση των ψηφοφόρων.

Η Αναλένα Μπέρμποκ καυχιέται, αλλά θα γίνουν εκλογές και στη Γερμανία».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την άποψη ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι πιθανό να  τελειώσει  με διαπραγματεύσεις. Και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν  δήλωσε έτοιμος να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το ενδεχόμενο τερματισμού των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Ο πολιτικός επιστήμονας Malek Dudakov εξήγησε σε ένα σχόλιο στην εφημερίδα VZGLYAD ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να θυμούνται τα συμφέροντα της Μόσχας και τα ρωσικά ζητήματα ασφάλειας στην Ανατολική Ευρώπη.

«Θα ήταν ανόητο από τον Μπάιντεν να αρνηθεί εντελώς τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δείξει ότι δεν είναι έτοιμος για διάλογο εδώ και τώρα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, αυτό θα οδηγούσε σε «απώλεια προσώπου» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ήταν πλήγμα για την εικόνα της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ως εκ τούτου, ο Μπάιντεν δεν είναι έτοιμος να μιλήσει σοβαρά για συμβιβασμούς», είπε ο ειδικός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας