Οι Brics ελέγχουν την ροή ενέργειας: Σ.Αραβία-Αργεντινή πλεύση για Bricks

1332
Οι Brics ελέγχουν την ροή ενέργειας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επιβεβαίωσε πως η Αργεντινή έχει ουσιαστικά “κλείσει” στους BRICS ενώ αποκάλυψε πως η δεύτερη χώρα που βρίσκεται πολύ κοντά για ένταξη στον Οργανισμό είναι η Σαουδική Αραβία.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, έχει προκύψει σοβαρό ζήτημα με το Ριάντ για τη Δύση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως Ρωσία και ειδικά Κίνα έχουν υποσχεθεί στην Αργεντινή την εξοπλιστική γιγάντωση της χώρας ώστε να καταλάβει κάποια στιγμή τα νησιά Φώκλαντ, και να ελεγχθεί η δίοδος μεταξύ Γροιλανδίας, Ισλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας. Η περιοχή άλλωστε διαθέτει αποθέματα πετρελαίου ύψους 8 δισεκατομμυρίων βαρελιών.

Μετά την Αυστραλία και τα Νησιά Σολομώντα, η Κίνα θα ανοίξει μέτωπο και στην Βρετανία;

BRICS: Θα ελέγξουν την παγκόσμια ροή ενέργειας – Και δικό τους νόμισμα…

Αν όντως το Ριάντ ενταχθεί στους BRICS αυτό σημαίνει ότι θα συμπαρασύρει και άλλα αραβικά κράτη.

Και το κυριότερο:

Η Σαουδική Αραβία προ δύο μηνών ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσε την μετάβαση από το πετροδολάρια σε ένα νέο νόμισμα, το κινεζικό γουάν. Θα τιμολογούσε δηλαδή τον “μαύρο χρυσό” σε Γουάν δημιουργώντας πετρελαϊκή συμμαχία με Ρωσία-Κίνα.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, Κίνα και Σαουδική Αραβία είχαν διάφορες συναντήσεις . Συμφώνησαν να συνεργαστούν για το θέμα των Χούθι της Υεμένης. Για το θέμα υπήρξε επικοινωνία του Κινέζου προέδρου και του Σαουδάραβα Βασιλιά.

Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να υποστηρίξει ΗΠΑ-Βρετανία στο θέμα της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου. Ουάσινγκτον και Λονδίνο εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στο Ριάντ πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Συνεπώς τα όσα είπε ο Σ.Λαβρόφ έχουν βάση. Αν όντως η Σ.Αραβία ενταχθεί τότε οι BRICS θα ελέγξουν την ροή ενέργειας σε ποσοστό άνω του 50% καθώς θα ακολουθήσει προς ένταξη και το Ιράν!

Όλες αυτές οι χώρες φυσικά δεν θα συναλλάσσονται σε δολάρια. Θα έχουν το δικό τους νόμισμα.

Σ.Λαβρόφ: Σαουδική Αραβία, Αργεντινή στους BRICS

“Tο Ριάντ και το Μπουένος Άιρες δείχνουν ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες των BRICS” δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο RT Arabic.

«Το ενδιαφέρον για τους BRICS δείχνουν οι Σαουδάραβες φίλοι μας και η Αργεντινή.

Η Αργεντινή δήλωσε την επιθυμία να γίνει πλήρες μέλος των BRICS, το αίτημα προήλθε από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών της Σαντιάγο Καφιέρο», είπε ο Σ.Λαβρόφ.

Η επόμενη σύνοδος κορυφής των BRICS προετοιμάζεται. Η μορφή προσέγγισης θα καθιερωθεί στο πλαίσιο της, όπου θα συμμετάσχει μια ντουζίνα αναπτυσσόμενων οικονομιών», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι πολλές χώρες του αραβικού κόσμου (ποιες άραγε;) δείχνουν ενδιαφέρον για τη σύναψη συνεργατών με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης.

«Πρόκειται για διαδικασίες οικοδόμησης ουσιαστικών και θετικών, μη ανταγωνιστικών συμμαχιών, που δεν στοχεύουν εναντίον κανενός», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

 

“ΟΧΙ” Σαουδικής Αραβίας σε ΗΠΑ-Βρετανία

Εδώ και δύο μήνες, η Σαουδική Αραβία έχει σηματοδοτήσει ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας ως μέλος της ομάδας παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ παρά τις αυστηρότερες κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα και την πιθανή απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ο Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ο υπουργός Ενέργειας, δήλωσε στους Financial Times ότι το Ριάντ ελπίζει «να επεξεργαστεί μια συμφωνία με τον ΟΠΕΚ+». . . που να περιλαμβάνει τη Ρωσία», επιμένοντας ότι «ο κόσμος πρέπει να εκτιμήσει την αξία» της συμμαχίας των παραγωγών χωρών.

Μια νέα συμφωνία παραγωγής βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη καθώς οι ποσοστώσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ+ που τέθηκαν σε ισχύ τον Απρίλιο του 2020 πρόκειται να λήξουν σε τρεις μήνες και οι καταναλωτές ενέργειας παλεύουν με τις τιμές του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Τα σχόλια του πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ είναι μια σημαντική ένδειξη υποστήριξης προς τη Ρωσία από έναν παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ, καθώς η Δύση προσπαθεί να απομονώσει τη χώρα.

Το Ριάντ αντιστέκεται στις πιέσεις της Δύσης να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου για να βοηθήσει στη μείωση των τιμών στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει έλλειψη προσφοράς.

Ο πρίγκιπας Abdulaziz είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια νέα συμφωνία δεδομένων των αβεβαιοτήτων στην αγορά, αλλά πρόσθεσε ότι ο OPEC+ θα αυξήσει την παραγωγή μόνο «αν υπάρχει ζήτηση».

«Με τον όλεθρο που βλέπετε τώρα, είναι πολύ πρόωρο να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε [μια συμφωνία]», είπε ο πρίγκιπας Abdulaziz σε συνέντευξή του.

«Αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτό που καταφέραμε να προσφέρουμε είναι αρκετό για να πουν οι άνθρωποι μέχρι στιγμής ότι υπάρχει αξία, υπάρχει αξία να είμαστε εκεί, να δουλεύουμε μαζί».

Ο ΟΠΕΚ+ έχει επιμείνει στη συμφωνία του 2020, βάσει της οποίας τα μέλη της συμμαχίας αυξάνουν τη συνολική παραγωγή κάθε μήνα κατά το μέτριο ποσό των 430.000 βαρελιών την ημέρα.

Ωστόσο, η παραγωγή της Ρωσίας έχει μειωθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, από περίπου 11 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα τον Μάρτιο σε κατά μέσο όρο 10 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων OilX.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω, με μείωση έως και 3 εκατομμύρια b/d εάν οι δυτικές δυνάμεις επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις για να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής απαγόρευσης της ΕΕ στις εισαγωγές πετρελαίου.

Η Ινδία, ωστόσο, έχει αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από την έναρξη του πολέμου.

Η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ και ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, συντονίζει τις ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου με τη Ρωσία, από το 2016, μέσω του ΟΠΕΚ+.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ είπε ότι η πολιτική θα πρέπει να μείνει μακριά από τον ΟΠΕΚ+, προσθέτοντας ότι η συμμαχία θα χρειαστεί για να επιφέρει «ομαλές προσαρμογές» στο μέλλον εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τα lockdown του κορωνοϊού στην Κίνα, την παγκόσμια ανάπτυξη και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Είπε ότι για να μειώσουν τα σημεία συμφόρησης στην παραγωγική ικανότητα και την ικανότητα των διυλιστηρίων, οι κυβερνήσεις έπρεπε να ενθαρρύνουν τη βιομηχανία να επενδύσει σε υδρογονάνθρακες ακόμη και όταν τα έθνη στρέφονται σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.

«Αυτή η κατάσταση επιβάλλει ο κόσμος να καθίσει μαζί, να επικεντρωθεί, να βγάλει τη λεγόμενη πολιτική ορθότητα». . . έχει να κάνει με την προσπάθεια να συσχετιστούμε με την υπάρχουσα πραγματικότητα και να βρούμε λύσεις για αυτήν».

 

Ανεξαρτητοποίηση Σ.Αραβίας: Δημιουργεί τη δική της στρατιωτική βιομηχανία

Παράλληλα, σε ένα όχι και τόσο άσχετο θέμα με τους BRICS, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν τη δημιουργία της δικής τους Εθνικής Ακαδημίας Στρατιωτικής Βιομηχανίας, η οποία θα εκπαιδεύει φοιτητές σε πολλούς επιστημονικούς κλάδους σε τεχνικές ειδικότητες.

Στόχος είναι η κατασκευή ενός δικού της ανεξάρτητου στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος, αυτόνομου από ξένες προμήθειες.

Ανακοινώνοντας την ίδρυση του νέου ινστιτούτου σε μια μεγαλειώδη τελετή στις 22 Μαΐου, η Γενική Διεύθυνση Στρατιωτικών Βιομηχανιών του Βασιλείου (GAMI) δήλωσε ότι το ίδρυμα θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων υποκατάστασης των εισαγωγών, καθώς και στη βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού .

Στην τελετή ίδρυσης, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ακαδημίας στο Ριάντ, συμμετείχαν περισσότερες από 35 τοπικές και διεθνείς εταιρείες και συναφή ιδρύματα.

Ο επικεφαλής μηχανικός της GAMI Ahmad Abdulaziz Al Ohali είπε ότι η δημιουργία μιας ανεξάρτητης και εξειδικευμένης ακαδημίας στον αμυντικό τομέα αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα τα μέσα ενημέρωσης επέκριναν την εξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από ξένα, κυρίως αμερικανικά όπλα. Επισημάνθηκε ότι άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ασία -Τουρκία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία- προσπαθούν εδώ και καιρό να μειώσουν την εξάρτηση αυτή στο ελάχιστο. Και μόνο η Σαουδική Αραβία άρχισε να κάνει κάτι μόλις την τελευταία δεκαετία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Στρατιωτικής Βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας (SAMI) Abu Khalid είπε επίσης ότι η νέα ακαδημία στρατιωτικής βιομηχανίας θα είναι ένα στρατηγικό εργαλείο για την εξασφάλιση προμηθειών για τον στρατό και τη συμβολή στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας.

Αναφέρεται επίσης ότι η Εθνική Ακαδημία Στρατιωτικής Βιομηχανίας καλύπτει αυτή τη στιγμή έκταση 65.000 τετραγωνικών μέτρων και φιλοξενεί περίπου 2.000 φοιτητές.

Image

Πηγή: warnews – Βασίλης Καπούλας 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας