Απειλές ΗΠΑ σε Κίνα-Σκληρή απάντηση Πεκίνου-Αερομαχία F-35 με κινεζικό J-20

1624
Σκληρή απάντηση Πεκίνου

«Oι χώρες που θα έπρεπε πραγματικά να αισθάνονται άβολα, είναι εκείνες που πιστεύουν ότι έχουν κερδίσει τον Ψυχρό Πόλεμο και μπορούν να κυριαρχήσουν στον κόσμο αγνοώντας τις ανησυχίες των άλλων χωρών» λέει το Πεκίνο

«Κυρώσεις στην Κίνα θα επιβάλουν οι ΗΠΑ αν το Πεκίνο βοηθήσει τη Μόσχα» προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν πριν από λίγο.

Συγκεκριμένα ο ισχυρός άνδρας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για πρώτη φορά είπε με σαφήνεια ότι θα υπάρξουν σκληρές κυρώσεις κατά της Κίνας αν δοθεί οικονομική, στρατιωτική και πολιτική βοήθεια στην Ρωσία για να εκφύγει των κυρώσεων.

Στο μεταξύ, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα πως «Το Πεκίνο θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει τα εμπορικά συμφέροντα και τα νόμιμα δικαιώματα των εταιρειών της, αν αυτά πληγούν από τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας.

Η Κίνα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή μονομερών κυρώσεων που δεν έχουν καμιά βάση στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ακόμα πως «Απορρίπτει κατηγορηματικά το σχόλιο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι η απροθυμία της Κίνας να καταδικάσει τη Ρωσία είναι ασύμβατη με τη θέση της εν λόγω χώρας όσον αφορά τον χάρτη του ΟΗΕ.

Oι χώρες που θα έπρεπε πραγματικά να αισθάνονται άβολα, είναι εκείνες που πιστεύουν ότι έχουν κερδίσει τον Ψυχρό Πόλεμο και μπορούν να κυριαρχήσουν στον κόσμο, αγνοώντας τις ανησυχίες των άλλων χωρών».

Αυτό δήλωσε ο Ζαο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

Σε συνέντευξή του στο NPR χθες, Τετάρτη, ο Α.Μπλίνκεν δήλωσε πως «Το γεγονός ότι η Κίνα δεν εναντιώθηκε έντονα στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιβαίνει στις δεσμεύσεις της Κίνας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας.

Είναι εντελώς ασύμβατο με αυτό που η Κίνα λέει και επαναλαμβάνει ξανά και ξανά περί της ιερότητας του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των θεμελιωδών αρχών, περιλαμβανομένης της κυριαρχίας των κρατών», είχε δηλώσει ο Μπλίνκεν.

Όλα αυτά ενώ για πρώτη φορά το stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F- 35 δέχθηκε αναχαίτιση στην Ανατολική Σινική Θάλασσα από κινεζικό μαχητικό πέμπτης γενιάς τύπου J-20, το οποίο πετούσε μαζί με ένα αεροσκάφος τύπου KJ-500.

Ο Πτέραρχος Kenneth Wilsbach, Διοικητής των Αεροπορικών Δυνάμεων Ειρηνικού της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) προχώρησε στην αποκάλυψη ότι αυτό συνέβη στις 14 Μαρτίου 2022 κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης του Ινστιτούτου Αεροδιαστημικών Μελετών Mitchell:  

Ο Αμερικανός αξιωματικός είπε ότι η απρόσμενη αυτή «συνάντηση» σημειώθηκε στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Στην συνέχεια ο ίδιος πρόσθεσε: «Είμαστε σχετικά εντυπωσιασμένοι από την διοίκηση και τον έλεγχο που σχετίζεται με το κινεζικό μαχητικό».

Στην περιοχή πετούσε επίσης και ένα κινεζικό αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ τρίτης γενιάς (Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου – AEW&C) τύπου Shaanxi KJ-500, το οποίο αναπτύσσεται στο πεδίο επιχειρήσεων από την PLAAF (Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας) προκειμένου να συνεργάζεται σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο με μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη για την εκτέλεση πληγμάτων ακριβείας αλλά και για τον εντοπισμό και αναχαίτιση εχθρικών εναέριων στόχων και απειλών.

Αυτό εξάλλου επισημαίνει και ο Αμερικανός Πτέραρχος στις δηλώσεις του: «Το KJ-500 παίζει σημαντικό ρόλο σε ορισμένες από τις ικανότητές των συγκεκριμένων μαχητικών για χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας, αφού τόσο το J-20 όσο και άλλα κινεζικά αεροσκάφη μπορούν να εξοπλιστούν με πύραυλους αέρος – αέρος πολύ μεγάλου βεληνεκούς [όπως ο πύραυλος τύπου  PL-15 που θεωρείται ότι έχει βεληνεκές άνω των 200 χιλιομέτρων] και που υποστηρίζονται από τα συστήματα του KJ-500 για την επίτευξη kill-chain».

Η κλιμάκωση και στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ είναι κάτι παραπάνω από έντονη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας