Οι «7» λόγοι που οι Ρώσοι άλλαξαν τη ροή του πολέμου

971

Ποια συστήματα καθήλωσαν τους Ουκρανούς

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην περιοχή του Χάρκοβου, όπου οι Ρώσοι πλέον ελέγχουν μια περιοχή 260 τετραγωνικών χιλιομέτρων μετά από τετραήμερες επιχειρήσεις και δείχνουν ότι έχουν αλλάξει την πορεία του πολέμου υπέρ τους, για τα καλά.

Παράλληλα, η εκκαθάριση συνεχίζεται στην άλλη πόλη στρατηγικής σημασίας, το Βόβτσανσκ, το οποίο δέχεται σφοδρές επιθέσεις από τη ρωσική Αεροπορία με κατευθυνόμενες βόμβες. 

Πώς όμως έφτασαν οι Ρώσοι μετά την ήττα του φθινοπώρου του 2022 και την εκδίωξή τους από το 60% των εδαφών που είχαν καταλάβει από τις αρχές του πολέμου, να αντιστρέψουν την τακτική και στρατηγική κατάσταση;

Πώς οι Ρώσοι άλλαξαν την κατάσταση του πολέμου

1) Χρήση FPV και σμηνών drone

Οι Ρώσοι έχουν ενσωματώσει τη χρήση FPV (First Person View) drones για την ενίσχυση της επιχειρησιακής τους ικανότητας. Τα FPV drones επιτρέπουν την άμεση παρακολούθηση του πεδίου της μάχης από απόσταση, δίνοντας τη δυνατότητα για στοχευμένες επιθέσεις με ελάχιστο κίνδυνο για το προσωπικό.

Επίσης, σε αντιαρματικό ρόλο, η χρήση FPV drones προσφέρει σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα (ATGM).

Το χαμηλό κόστος (πολλές φορές κάτω των 1000 ευρώ) επιτρέπει τη μαζική παραγωγή και χρήση τους, ενώ η οικονομική αποδοτικότητα τους τα καθιστά ιδανικά για παρατεταμένες συγκρούσεις.

2) Μαζική τοποθέτηση κιτ UMPK για τη μετατροπή σοβιετικών βομβών FAB σε κατευθυνόμενα όπλα

Η Ρωσία έχει εφαρμόσει κιτ μετατροπής που επιτρέπουν τη μετατροπή παλαιών σοβιετικών βομβών σε κατευθυνόμενες βόμβες με δυνατότητα πλήγματος εκτός των ζωνών αεράμυνας (standoff capability).

Αυτά τα κιτ αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια των επιθέσεων, επιτρέποντας την πλοήγηση του όπλου με τη χρήση GLONASS και εμβέλεια ως και 70 χιλιόμετρα, ανάλογα πάντα με το υψόμετρο άφεσης από το αεροσκάφος.

Η δυνατότητα μετατροπής παλαιών πυρομαχικών μειώνει την ανάγκη για την παραγωγή νέων όπλων, κάνοντας τη στρατιωτική προσπάθεια πιο οικονομική και αποτελεσματική.

3) Τα κατευθυνόμενα βλήματα πυροβολικού Krasnopol αξιοποιήθηκαν από τη χρήση FPV

Τα κατευθυνόμενα βλήματα πυροβολικού Krasnopol έχουν βελτιωθεί σημαντικά μέσω της χρήσης FPV drones για αναγνώριση και καθοδήγηση.

Τα drones επιτρέπουν τoν ακριβή εντοπισμό στόχων και την καθοδήγηση των βλημάτων με μεγαλύτερη ακρίβεια, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων πυροβολικού.

4) Η τοποθέτηση περιμετρικής προστασίας anti-drone στα άρματα μάχης

Για την αντιμετώπιση των απειλών από FPV drones, οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει νέα περιμετρικά συστήματα θωράκισης για τα άρματα μάχης τους.

Αυτά τα συστήματα, γνωστά και ως «άρματα χελώνα» παρέχουν μια επιπλέον ασπίδα κατά των εναέριων απειλών σε περιβάλλοντα μάχης με αυξημένο κίνδυνο αεροπορικού πλήγματος από drone.

5) Η επιστροφή της ρωσικής Αεροπορίας

Η ρωσική αεροπορία έχει επιστρέψει στο πεδίο της μάχης μετά από μια απουσία 1.5 ετών, λόγω δύο κύριων παραγόντων.

Ο πρώτος παράγοντας είναι πως η καταστολή της ουκρανικής αεράμυνας και ιδιαίτερα το πλήγμα του περασμένου φθινοπώρου που κατέστρεψε 16 ουκρανικά συστήματα S-300, σχεδόν το σύνολο των S-300 της Ουκρανίας, «ελευθέρωσε» τον εναέριο χώρο πάνω από τα μέτωπα των ρωσικών επιχειρήσεων εδάφους.

Κατά δεύτερον, η χρήση των UMPK (Universal Modular Precision Kit) αύξησε την ικανότητα των χειρουργικών χτυπημάτων χωρίς να υπάρχουν οι περιορισμοί που είχαν παλαιότερα όπλα, ιδίως σε αποστολές υποστήριξης χερσαίων δυνάμεων.

6) Η ευρεία χρήση προηγμένων πυραυλικών όπλων

Η Ρωσία έχει αυξήσει τη χρήση προηγμένων πυρομαχικών, όπως το υπερ-υπερηχητικό KH-47M2 Kinzhal, εκμεταλλευόμενη την αυξημένη διαθεσιμότητά τους. Αυτά τα βλήματα, λόγω των μοναδικών δυνατοτήτων τους, επιτρέπουν τη διεξαγωγή πληγμάτων με παραμέτρους που άλλα συστήματα δεν διαθέτουν.

7) Η ρωσική αμυντική βιομηχανία σε πλήρη ρυθμό παραγωγής

Η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει τεθεί σε πλήρη ρυθμό παραγωγής, επιτρέποντας την αντικατάσταση των ποσοτήτων πυρομαχικών που είχαν αναλωθεί, όπως στην περίπτωση των βαλλιστικών πυραύλων Iskander.

Αυτή η αυξημένη παραγωγή έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας των ρωσικών δυνάμεων, επιτρέποντας την διατήρηση της έντασης των επιχειρήσεων και την ανανέωση των αποθεμάτων.

Οι Ουκρανοί δεν έχουν καταρρεύσει αλλά αμύνονται σκληρά και οργανωμένα

Σε κάθε περίπτωση, με τον ρυθμό που εξελίσσονται οι επιχειρήσεις, αναμένεται ότι οι μάχες θα συνεχιστούν για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αμύνονται ηρωικά και το πείσμα τους ήδη έχει δυσκολέψει τον ρωσικό Στρατό.

Σύμφωνα με τον Ολεξάντρ Σίρσκι, το Βόβτσανσκ «δεν έχει στρατηγική σημασία», όπως δεν είχαν και οι πόλεις Μαριούπολη, Αβντίιβκα και Μπαχμούτ, οι οποίες κόστισαν τη ζωή 100.000 Ουκρανών στρατιωτών για την άμυνά τους, πριν τελικά πέσουν στα χέρια των επιτιθέμενων.

Στην επίθεση στο Χάρκοβο, ο στόχος διαφέρει: δεν είναι η κατάληψη της ίδιας της πόλης, αλλά ο έλεγχος του περιφερειακού δρόμου.

Οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν αποφασίσει ότι δεν υπάρχει λόγος για αστικές συγκρούσεις, προτιμώντας να περικυκλώσουν την ουκρανική άμυνα και να περιμένουν.

Αυτή η στρατηγική φαίνεται λογική, καθώς όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η δυναμική των ουκρανικών αντεπιθέσεων έχει εξαντληθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας