OHE: Παράνομη και αυθαίρετη η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σολεϊμανί

857
οηε

Ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί σκοτώθηκε με αυθαίρετο και παράνομο τρόπο στη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στο Ιράκ, υποστηρίζει ο ΟΗΕ.

Η Ουάσινγκτον δεν κατέδειξε ότι ο Κασέμ Σουλεϊμανί αντιπροσώπευε έναν άμεσο κίνδυνο, εκτιμά μια εμπειρογνώμων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε έκθεση που εστάλη σήμερα από τον ΟΗΕ στα μέσα ενημέρωσης, η Ανιές Καλαμάρ, Ειδική Εισηγήτρια για εκτελέσεις εξωδικαστικές, με συνοπτικές διαδικασίες ή αυθαίρετες, καταλήγει στο συμπέρασμα πως «απουσία μιας επικείμενης απειλής που να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, ο τρόπος δράσης των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν παράνομος» και παραβίασε τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν αποτελεί επίσημη θέση του ΟΗΕ, η έκθεση για τον Σολεϊμανί

Η ειδικός, η οποία έχει λάβει εντολή από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά δεν ομιλεί εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, πρόκειται να παρουσιάσει μεθαύριο, Πέμπτη, την έκθεσή της σ’ αυτό το όργανο του ΟΗΕ, από το οποίο οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018. Η έκθεση αφορά γενικότερα τη χρήση μη επανδρωμένων αεροπλάνων για στοχοποιημένους φόνους, όμως σχεδόν η μισή αφορά τον Σολεϊμανί.

Η δολοφονία Κασέμ Σουλεϊμανί όξυνε τις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν

«Αρχιτέκτονας» της ιρανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή, ο ισχυρός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος διοικούσε τον κλάδο των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης που είναι αρμόδιος για τις εξωτερικές επιχειρήσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σκοτώθηκε στις 3 Ιανουαρίου από αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα μπροστά από το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, μαζί με τον υπαρχηγό του, τον Ιρακινό Αμπού Μέχντι αλ-Μουχάντις, επικεφαλής φιλοϊρανών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα αυτή.

«Υπό το φως των αποδείξεων που έχουν παράσχει μέχρι τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η στοχοποίηση του στρατηγού Σολεϊμανί και ο θάνατος αυτών που τον συνόδευαν αποτελούν αυθαίρετη δολοφονία για την οποία είναι υπεύθυνες βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου οι Ηνωμένες Πολιτείες», υπογραμμίζει η Καλαμάρ στην έκθεσή της.

Απειλή για Αμερικανούς διπλωμάτες ο Κασέμ Σουλεϊμανί, σύμφωνα με τον Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για να δικαιολογήσει τη διαταγή για τον φόνο του Κασέμ Σουλεϊμανί, είχε διαβεβαιώσει εκ των υστέρων πως αυτός ο τελευταίος, τον οποίο χαρακτήρισε «υπ’ αριθμόν ένα τρομοκράτη» στον κόσμο, προετοίμαζε «επικείμενες» επιθέσεις εναντίον Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικών.

Στην έκθεσή της, η Καλαμάρ απορρίπτει το επιχείρημα του Τραμπ, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν κατέδειξαν ότι ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί «αντιπροσώπευε μια επικείμενη απειλή», ότι δεν μπορούσαν να περιμένουν για να τον πλήξουν και ότι δεν ήταν σε θέση να ζητήσουν «την άδεια» από την ιρακινή κυβέρνηση για να τον σκοτώσουν. Σύμφωνα με τη Γαλλίδα ειδικό, η Ουάσινγκτον δεν κατάφερε να καταδείξει πως ο φόνος του ήταν «απαραίτητος».

«Καμιά απόδειξη» για τις αιτιάσεις Ντόναλντ Τραμπ

«Καμιά απόδειξη δεν παρασχέθηκε ότι ο στρατηγός Σουλεϊμανί σχεδίαζε ειδικά μια επικείμενη επίθεση εναντίον αμερικανικών συμφερόντων, ιδιαίτερα στο Ιράκ, εξαιτίας της οποίας ήταν απαραίτητη και δικαιολογημένη η ανάληψη άμεσης δράσης», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Επίσης, συνεχίζει το κείμενο, «δεν παρασχέθηκε καμιά απόδειξη που να δείχνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν τον χρόνο να ζητήσουν τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να αντιμετωπίσουν θεωρούμενες επικείμενες απειλές».

Η Καλαμάρ θεωρεί εξάλλου πως, ακόμη και σε περίπτωση επικείμενου κινδύνου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στο ιρακινό έδαφος, “τίποτε δεν αποδεικνύει πως το Ιράκ δεν ήταν σε θέση ή δεν ήθελε να υπερασπισθεί τις αμερικανικές δυνάμεις στην επικράτειά του”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας