Ο Netanyahu οδηγεί το Ισραήλ στον γκρεμό-Βάζει φωτιά με εισβολή στον Λίβανο

578
O Netanyahu σχεδιάζει εισβολή στον Λίβανο για να σωθεί πολιτικά αλλά θα κάψει τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο ολόκληρο
Η ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο φημολογείται εδώ και οκτώ μήνες αλλά μόλις τώρα έχει αυξηθεί πραγματικά η πιθανότητα να συμβεί.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και η Hezbollah ανταλλάσσουν χτυπήματα όλο αυτό το διάστημα και το Ισραήλ απειλεί συνεχώς με εισβολή.
Ωστόσο, οι πιθανότητες να ξεκινήσει μια επίθεση στο βορρά πριν από το τέλος των εχθροπραξιών στο νότο, στη Λωρίδα της Γάζας, έμοιαζαν πάντα μικρές και ενώ το Ισραήλ πραγματοποιεί κυρίως βομβαρδιστικές και τιμωρητικές επιχειρήσεις στη Γάζα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjiamin Netanyahu αντιλαμβανόταν πως δεν μπορεί να διαχειριστεί δύο πολεμικά μέτωπα.

Όμως τις τελευταίες εβδομάδες κατέστη σαφές ότι δεν γίνεται λόγος για «νίκη στη Γάζα» ενώ και η Hamas δεν θα καταστραφεί.
Πρόσφατα, το λεγόμενο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Netanyahu κατέρρευσε και η πίεση των ΗΠΑ στο Ισραήλ προκειμένου να τερματίσει την επιχείρηση στη Γάζα έφτασε στο μέγιστο βαθμό.
Ωστόσο, ο Netanyahu δεν έχει πλέον προς τα πού να υποχωρήσει.

ταστροφικός πόλεμος

Το τέλος των εχθροπραξιών με τη σύναψη συμφωνίας εκεχειρίας και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της Γάζας θα είναι η αρχή του τέλους όχι μόνο της πρωθυπουργίας του αλλά και της πολιτικής του σταδιοδρομίας και πιθανώς της ελευθερίας του.
Πολλοί πιστεύουν ότι σε αυτή την κατάσταση ο Netanyahu θα χρησιμοποιήσει το τελευταίο του ατού: θα ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Λιβάνου.
Επομένως, οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Αφότου η Hezbollah δημοσίευσε πρόσφατα ένα βίντεο που δείχνει ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό και εγκαταστάσεις να έχουν χτυπηθεί από drone (συμπεριλαμβανομένων των προαστίων της Haifa, όπου βρίσκονται ισραηλινά στρατιωτικά εργοστάσια), η ένταση των ισραηλινών απειλών έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Israel Katz δήλωσε ότι οποιαδήποτε επίθεση στη Haifa θα έχει παγκόσμιες συνέπειες.
«Είμαστε πολύ κοντά στο σημείο να αποφασίσουμε να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ενάντια στη Hezbollah και τον Λίβανο.
Σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, η Hezbollah θα καταστραφεί και ο Λίβανος θα χτυπηθεί βάναυσα».
Ο Ισραηλινός υπουργός μιλά για αυτό που δεν μπορεί να γίνει.
Το Ισραήλ δεν είναι ικανό να καταστρέψει τη Hezbollah.

Το Ισραήλ παίζει με τη φωτιά

Ακόμη και η Hamas στη Γάζα δεν ηττήθηκε σε οκτώ μήνες και  σημειώνεται πως  ήταν μια επιχείρηση εναντίον σχηματισμών ανταρτών που δεν είχαν αεράμυνα, πυροβολικό ή βαρύ οπλισμό.
Η Hezbolllah είναι κατά πολύ ισχυρότερη από τη Hamas και ένας πόλεμος μαζί της θα ήταν καταστροφικός για το Ισραήλ, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία του πολέμου το 2006 που έληξε με ήττα του Τελ Αβίβ.
Οι IDF μπορούν να βομβαρδίσουν πολλούς στόχους στον Λίβανο αλλά δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν πολύ βαθιά στο λιβανικό έδαφος χωρίς να υποστούν τεράστιες απώλειες.
Ταυτόχρονα με την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στον Λίβανο, θα ξεκινήσουν πολύ πιο ισχυροί βομβαρδισμοί των ισραηλινών πόλεων, δηλαδή θα υπάρξουν θύματα στον ισραηλινό άμαχο πληθυσμό.
Η συγκεκριμένη κατάσταση θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο Ισραήλ και θα οδηγήσουν στην πτώση του Netanyahu.
Γιατί λοιπόν το Τελ Αβίβ παίζει με τη φωτιά;

Το Ισραήλ θέλει εμπλοκή των ΗΠΑ

Ο Netanyahυ ευελπιστεί πως θα παρασύρει τις ΗΠΑ στον πόλεμο.
Ελπίζει ότι μόλις αρχίσουν οι εχθροπραξίες και αρχίσουν να πεθαίνουν Ισραηλινοί άμαχοι, η Αμερική θα παρέμβει και θα διατάξει τα στρατεύματά της να υποστηρίξουν τις IDF.
Πιστεύει πως οι Αμερικανοί θα ξεκινήσουν μαζικές επιθέσεις με πυραύλους και βόμβες στον Λίβανο ή θα πραγματοποιηθεί ακόμα και μια αμερικανική απόβαση.
Η Hezbollah δεν θα καταστραφεί, αλλά θα υποστεί πολύ μεγάλες απώλειες και θα αναγκαστεί να ζητήσει εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός.
Το σχέδιο είναι απλό, αλλά εντελώς μη ρεαλιστικό.
Μόνο και μόνο επειδή η Αμερική δεν θέλει κατηγορηματικά να συμμετάσχει στον πόλεμο με τη Hezbollah.
H κυβέρνηση Biden δεν το χρειάζεται, είτε για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους (οι εκλογές πλησιάζουν και η υποστήριξη προς το Ισραήλ κοστίζει ήδη στον πρόεδρο πολλές ψήφους των Δημοκρατικών) είτε για λόγους εξωτερικής πολιτικής.
Η έναρξη ενός πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου (και έτσι ακριβώς θα γίνει αντιληπτός σε όλο τον κόσμο) θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην ήδη αισθητά εξασθενημένη αμερικανική επιρροή στον ισλαμικό κόσμο.
Οι Άραβες θα περιμένουν από τις ΗΠΑ πραγματική πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει την επίθεση.
Δηλαδή, ακόμη και χωρίς να συμμετάσχουν άμεσα στην ισραηλινή επίθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χάσουν και εάν το Ισραήλ υποστηριχθεί από τις ενέργειες του στρατού τους, η Ουάσιγκτον θα πρέπει απλώς να κλείσει τις πρεσβείες στις αραβικές χώρες.

Αυτοκτονικό πείραμα Netanyahu

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο θα αυξήσει απότομα τις πιθανότητες να ξεσπάσει ένας πόλεμος σε όλη την περιοχή, δηλαδή με την είσοδο του Ιράν σε αυτόν.
Και αυτό έχει ήδη απολύτως απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.
Αποδεικνύεται ότι κανείς δεν χρειάζεται την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο εκτός από τον Netanyahu και ακόμη και γι ‘αυτόν είναι αποδεκτή μόνο υπό απολύτως μη ρεαλιστικές συνθήκες.
Και όμως μπορεί να συμβεί; Ναι, μπορεί.
Το Ισραήλ παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τρομερές συνέπειες – και καθώς ανεβαίνει τη σκάλα της κλιμάκωσης, κινδυνεύει να το μετατρέψει σε πείραμα αυτοκτονίας.
Δεν υπάρχει διέξοδος από την επιχείρηση στη Γάζα για τον Netanyahu, το μόνο ερώτημα είναι πόσο μεγάλη καταστροφή μπορεί να προκαλέσει στη χώρα του.

Οι Ταλιμπάν έτοιμοι να ενισχύσουν τη Hezbollah – Απόφαση ορόσημο για τις σχέσεις σιιτικών και σουνιτικών οργανώσεων

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν προσφέρεται να παράσχει μαχητές για να πολεμήσουν στο πλευρό της Hezbollah στην κλιμακούμενη σύγκρουσή της με τις ισραηλινές δυνάμεις.
Αυτή η εξέλιξη, εάν επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει μια άνευ προηγουμένου αλλαγή στην πολιτική των Ταλιμπάν, με τη σουνιτική ισλαμιστική ομάδα να είχε προηγουμένως θεωρήσει τους μουσουλμάνους από τη σιιτική οργάνωση (Hezbollah) ως αποστάτες, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε σιιτικές μειονότητες στο Αφγανιστάν.
Αυτά τα σεχταριστικά ζητήματα ήταν η κύρια αιτία για την ευθυγράμμιση μιας σειράς τζιχαντιστικών ομάδων στη Μέση Ανατολή ενάντια στη Hezbollah, αναγκάζοντας τη σιιτική οργάνωση να πολεμήσει σε δύο μέτωπα τόσο εναντίον τζιχαντιστών όσο και εναντίον του Ισραήλ.
Αυτός ο διχασμός οδήγησε κυρίως το Ισραήλ να ενωθεί με τους συμμάχους του στην Τουρκία και στον δυτικό κόσμο για να χρηματοδοτήσει σουνιτικές ισλαμιστικές ομάδες στη Συρία τη δεκαετία του 2010 για να αποδυναμώσει τη Hezbollah, όπως επιβεβαίωσε ο αρχηγός του επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, αντιστράτηγος Gadi Eisenkot το 2019.
Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν, πολεμώντας στο πλευρό της Hezbollah θα μπορούσαν να γράψουν μία ιστορική στιγμή στις σχέσεις σουνιτών – σιιτών.
Πάντως υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες ως προς την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.
Η πολυπλοκότητα του εξοπλισμού της Hezbollah και των τεχνικών μάχης που έχει, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ενσωμάτωση των μαχητών Ταλιμπάν ενώ υπάρχουν και άλλα εμπόδια, όπως το γλωσσικό.
Ο Γενικός Γραμματέας της Hezbollah, Hassan Narsallah τόνισε στις 19 Ιουνίου τις τεράστιες προσφορές υποστήριξης που είχε λάβει η οργάνωσή του του στον αγώνα της εναντίον του Ισραήλ, αλλά κατέστησε σαφές πως δεν χρειάζεται τέτοια υποστήριξη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να χειριστεί μόνη της πιθανά απρόοπτα.
Η Hezbollah έχει επίσης μια πολύ θετική εμπειρία να λειτουργεί παράλληλα με σουνιτικές οργανώσεις, αφού μοιράστηκε βασική στρατιωτική τεχνογνωσία με την παλαιστινιακή ομάδα πολιτοφυλακής Hamas τη δεκαετία του 2000.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας