Ο Ν.Ρουμπινί βλέπει κατάρρευση 40% της Wall-Street και “μακρά άσχημη” ύφεση

1310
Ο Ν.Ρουμπινί βλέπει κατάρρευση

Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, που έγινε διάσημος προβλέποντας την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αναμένει στα τέλη του 2022 μια “μακρά και άσχημη” ύφεση στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως που θα μπορούσε να διαρκέσει όλο το 2023, καθώς και μια ισχυρή διόρθωση στον S&P 500.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Bloomberg, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates δήλωσε ότι “ακόμη και σε μία τυπική ύφεση ο S&P 500 μπορεί να πέσει κατά 30%”. Σε μια “πραγματική σκληρή προσγείωση” δε, την οποία αναμένει, ο γενικός δείκτης της αμερικανικής αγοράς θα μπορούσε να πέσει κατά 40%.

Ο Ρουμπίνι, στον οποίο αποδόθηκε το παρατσούκλι “Dr. Doom” από όταν προέβλεψε το κραχ της στεγαστικής φούσκας των ΗΠΑ το 2007 έως το 2008, είπε ακόμα ότι όσοι αναμένουν μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ θα πρέπει να κοιτάξουν τους μεγάλους δείκτες χρέους των εταιρειών και των κυβερνήσεων.

Καθώς ανεβαίνουν τα επιτόκια και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αυξάνεται, “πολλά ιδρύματα ζόμπι, νοικοκυριά ζόμπι, εταιρείες, τράπεζες, σκιώδεις τράπεζες και χώρες ζόμπι πρόκειται να πεθάνουν”, είπε. “Οπότε θα δούμε ποιος κολυμπά γυμνός”, προσέθεσε παραπέμποντας στη διάσημη ρήση του Γουόρεν Μπάφετ (“Ποτέ δεν ξέρεις ποιος κολυμπά γυμνός μέχρι να περάσει η παλίρροια”).

Σύμφωνα με τον Νουριέλ Ρουμπινί, η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% χωρίς σκληρή προσγείωση θα είναι μια “αδύνατη αποστολή” για την Federal Reserve. Ο ίδιος αναμένει αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας κατά 75 μονάδες βάσης στην τρέχουσα συνεδρίαση (αύριο) και στη συνέχεια 50 μονάδες βάσης τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο. Αυτό θα οδηγήσει το επιτόκιο της Fed στην περιοχή του 4% με 4,25% μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, ο επίμονος πληθωρισμός, ειδικά στους μισθούς και στον τομέα των υπηρεσιών, σημαίνει ότι η Fed “μάλλον δεν θα έχει άλλη επιλογή” από το να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια, όπως είπε, φτάνοντας στο 5%.

Επιπλέον, τα αρνητικά σοκ στην προσφορά από την πανδημία, τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και την πολιτική zero covid της Κίνας, θα οδηγήσουν σε υψηλότερα κόστη και χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη. Αυτό θα καταστήσει δύσκολο τον τρέχοντα στόχο για “αναπτυξιακή ύφεση” της Fed – δηλαδή μια παρατεταμένη περίοδο ελάχιστης ανάπτυξης και αύξησης της ανεργίας προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

Από τη στιγμή που ο κόσμος θα βρεθεί σε ύφεση, ο Ρουμπίνι δεν περιμένει διορθωτικά δημοσιονομικής μέτρα τόνωσης, καθώς οι κυβερνήσεις με υπερβολικό χρέος “ξεμένουν από δημοσιονομικά βέλη”. Ο υψηλός πληθωρισμός σήμαινει επίσης ότι “αν προχωρήσετε σε δημοσιονομική τόνωση, υπερθερμαίνετε τη συνολική ζήτηση”.

Ως αποτέλεσμα, ο Ρουμπίνι βλέπει έναν στασιμοπληθωρισμό όπως στη δεκαετία του 1970 και τεράστια αύξηση χρέους όπως στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

“Δεν πρόκειται να είναι μια σύντομη και ρηχή ύφεση, θα είναι σοβαρή, μακρά και άσχημη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ρουμπίνι αναμένει ότι η ύφεση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως θα διαρκέσει όλο το 2023, ανάλογα με το πόσο σοβαρά θα είναι τα σοκ της προσφοράς και οι χρηματοοικονομικές δυσκολίες.

Όπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008 τα νοικοκυριά και οι τράπεζες δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, αλλά τη φορά “πρόκειται να εκραγούν” οι εταιρείες και οι σκιώδεις τράπεζες, όπως τα hedge funds, τα private equity και τα πιστωτικά κεφάλαια.

Τέλος, η συμβουλή του Ρουμπινί προς τους επενδυτές είναι να έχουν “μικρή έκθεση στις μετοχές και να έχετε περισσότερα μετρητά”. Παρόλο που τα μετρητά διαβρώνονται από τον πληθωρισμό η ονομαστική τους αξία παραμένει στο μηδέν, “ενώ οι μετοχές και άλλα assets μπορεί να υποχωρήσουν κατά 10%, 20%, 30%”. Στο σταθερό εισόδημα, συνιστά να μείνουν μακριά από ομόλογα μακράς διάρκειας και να αναζητήσουν προστασία από τον πληθωρισμό σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα ή ομόλογα με δείκτη πληθωρισμού όπως τα TIPS.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας