Ο Ν.Μεντβέντεφ ζήτησε να κηρυχθούν «Νόμιμοι στόχοι Ρωσίας» Λάρισα, Σούδα, Αλεξανδρούπολη

3533

O Ρώσος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος της χώρας Ν.Μεντβέντεφ χαρακτήρισε ως «νόμιμο στόχο της Ρωσίας τις υποδομές των χωρών του ΝΑΤΟ, λιμένες και αεροδρόμια οι οποίες χρησιμοποιούνται για την μεταφορά πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και την εξόρμηση εναέριων μέσων, καθώς και του στρατιωτικού προσωπικού της Συμμαχίας που στάλθηκε στην Ουκρανία».

Αυτό σημαίνει ότι πλέον για την Μόσχα υπάρχει η επιλογή πλήγματος στην λιμένα της Αλεξανδρούπολης που μεταφέρει όλη την αμερικανική βοήθεια από τον νότο στην Ουκρανία, στην 110 ΠΜ στην Λάρισα που χρησιμοποιείται από τα αναγνωριστικά MQ-9 των ΗΠΑ για αποστολές στην Μαύρη Θάλασσα, ο λιμένας και το αεροδρόμιο της Σούδας και λοιπές εγκαταστάσεις της ελληνικής επικράτειας.

Σημείωσε ότι «η Μόσχα δεν πρόκειται να επιτεθεί σε καμία χώρα της συμμαχίας, αλλά εάν παρασυρθούν καταπατήσουν την ακεραιότητα της Ρωσίας, θα λάβουν αμέσως μια επαρκή απάντηση.

Αυτό θα σημαίνει μόνο ένα πράγμα, έναν μεγάλο πόλεμο, από τον οποίο το ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσει να απομακρυνθεί πλέον. Το ίδιο πράγμα θα συμβεί εάν οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ αρχίσει να παρέχει τα αεροδρόμιά της στους υποστηρικτές των Ουκρανών ή βοηθήσει τα ουκρανικά στρατεύματά.

Σίγουρα θα γίνουν νόμιμος στόχος για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και θα καταστραφούν ανελέητα ως εχθροί. Όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ που σήμερα κροταλίζουν τα όπλα τους όχι μακριά από τα σύνορά μας πρέπει να το θυμούνται αυτό», έγραψε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Υπερβολές;

Σίγουρα ο Ν.Μεντβέντεφ, εκφράζει τα «γεράκια» του Κρεμλίνου, που θέλουν μια «πιο δυναμική» αντιμετώπιση του ΝΑΤΟ από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, αντίθετα με τον υπουργό Εξωτερικών Σ.Λαβρόφ που δεν θέλει η Μόσχα «να πατήσει το κουμπί» πριν εξαντληθεί και το τελευταίο περιθώριο διαπραγμάτευσης.

Ο Β.Πούτιν δεν συμμερίζεται πλήρως τις απόψεις ούτε το Ν.Μεντβέντεφ, ούτε του Ν.Πατρούσεφ, γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θεωρεί ότι «Τώρα είναι η ώρα» για να σπάσει η «πολιορκία» της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ, με την πρόσδεση στο άρμα της συμμαχίας όλων των όμορων προς δυσμάς κρατών της Ρωσίας, πλην Λευκορωσίας.

Αλλά στην ρωσική πρωτεύουσα, όλο και λιγοστεύουν εκείνοι που θα ήθελαν μία «πιο διπλωματική προσέγγιση» του όλου θέματος από ρωσικής πλευράς.

Ήδη το φιάσκο της Κωνσταντινούπολης, τον Μάρτιο του 2022, στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν, έχει αδυνατίσει τις φωνές που καλούν σε «μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση από πλευράς Ρωσίας».

Όλα αυτά ενώ ξεκίνησε η άσκηση της συμμαχίας Steadfast Defender 2024 την οποία ο Ν.Μεντβέντεφ χαρακτήρισε «ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά»

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2024 σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Θα λάβουν σε αυτήν μέρος 90 χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό από 31 χώρες του ΝΑΤΟ και τη Σουηδία, περισσότερα από 50 πλοία, περισσότερα από 80 μαχητικά, ελικόπτερα και drones και περίπου 1,1 χιλιάδες στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 133 αρμάτων μάχης και 533 οχημάτων μάχης πεζικού.

Αυτή άσκηση θα είναι οι μεγαλύτερη από το 1988, όταν 125 χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην άσκηση REFORGER.

Πόσο μπορεί να εκτραχυνθεί η κατάσταση; Όσο πλησιάζουμε προς τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024, σίγουρα η ομάδα περί τον Αμερικανό πρόεδρο Τ.Μπάιντεν, η Β.Νούλαντ και ο Α.Μπλίνκεν που «κάνουν κουμάντο στην Ουάσιγκτον», θα κάνουν ότι μπορούν για να δώσουν μία ευκαιρία επανεκλογής στον Τ.Μπάιντεν. Ακόμα και πόλεμο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας