Ο Μπάιντεν υπέκυψε στον εκβιασμό Ερντογάν για F-16-Σε ομηρία τα ελληνικά F-35

5884

 πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, υποκύπτοντας στον εκβιασμό του Ταγίπ Ερντογάν, έκανε ένα βήμα προς τα εμπρός, ως μη όφειλε.

Έτσι ξεκίνησε την ανταπόκριση του στο κανάλι Omega της Κύπρου, ο Μιχάλης Ιγνατίου, ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μετέδωσε και τα εξής:

Ο κ. Μπάιντεν έστειλε επιστολή τους προέδρους και αντιπροέδρους των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, από τους οποίους ζήτησε να συνεργαστούν μαζί του για να προωθήσουν την πώληση των μαχητικών F-16 στην κατοχική Τουρκία.

Απαράδεκτη ενέργεια εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου όταν την ίδια στιγμή δεν λέει τίποτα για την παραχώρηση των F-35 στην Ελλάδα. Η οποία Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην Αμερική και γενικότερα στη Δύση.

Ο κ. Μπάιντεν σπεύδει να βοηθήσει την Τουρκία και δεν λέει τίποτα για την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδεσε πάνω στην πώληση των τουρκικών F-16 τα ελληνικά F-35. Καταλαβαίνει ο καθένας πόσο απαράδεκτη είναι αυτή η ενέργεια.

Εκμεταλλεύεται το γεγονός αυτό που είπα παραπάνω: ότι η Ελλάδα δεν παραπονείται, και ότι δεν δημιουργεί προβλήματα. Ίσως να έφτασε η ώρα να ξεκινήσει να απαιτεί όσα δικαιούται.

  • Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες, χαιρέτισε το αποτέλεσμα του τουρκικού εκβιασμού. Μία κίνηση που υποβαθμίζει την ίδια την Αμερική.

Χαιρέτισαν λοιπόν το βήμα που έκανε το Τουρκικό Κοινοβούλιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Προσβλέπουμε, είπε, στον Πρόεδρο Ερντογάν να πάρει όποια μέτρα χρειάζεται στο πλαίσιο αυτού του συστήματος για να οριστικοποιήσει επίσημα αυτή τη διαδικασία. Ανυπομονούμε να λάβουμε το έγγραφο επικύρωσης των Τούρκων στην Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι χαιρετίζουμε την πρόοδο που είδαμε από την Τουρκία, και προσβλέπουμε στους Ούγγρους εταίρους μας, οι οποίοι θα προχωρήσουν και αυτοί σε αυτή τη διαδικασία. Η Ουγγαρία δεν έχει ακόμα εγκρίνει τη σουηδική ένταξη.

  • γάν αναγκάστηκε να υπογράψει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτή η πράξη του, πιθανότατα θα ανοίξει το δρόμο για να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά.
  • Την ίδια στιγμή θα σταλεί και το ελληνικό αίτημα για τα F-35. Το θέμα είναι πια στα χέρια των νομοθετών. Θα δούμε τις επόμενες ημέρες τι θα συμβεί.

Οι οργανώσεις ομιλούν για τον εκβιασμό της Τουρκίας με αφορμή την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και προτρέπουν τους νομοθέτες να ζητήσουν μηχανισμούς που θα καθιστούν υπεύθυνη την ‘Αγκυρα εάν συνεχίσει να αγνοεί τη νομοθεσία, τα συμφέροντα και τις συμμαχίες των ΗΠΑ.

Οι πρόεδροι και οι επικεφαλής της μειοψηφίας των συγκεκριμένων επιτροπών είναι οι γερουσιαστές και οι βουλευτές που κρατούν τα κλειδιά για τα αμερικανικά μαχητικά που απαιτεί να αγοράσει η Τουρκία. Είναι οι γερουσιαστές Μπεν Κάρντιν και Τζιμ Ρις, και οι βουλευτές Μάικ Μακόλ και Γκρέγκορι Μικς.

Η επίσημη ειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο αναμένεται να σταλεί ταυτόχρονα και με το ελληνικό αίτημα για τα ελληνικά F-35. Εάν οι νομοθέτες δεν αντιδράσουν ή δεν διατυπώσουν ενστάσεις μέσα σε ένα διάστημα 15 ημερών, οι πωλήσεις αυτές θα έχουν εγκριθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας