Ο Αζέρος Aliyev χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως άλλοθι-Ψευδείς κατηγορίες για εξοπλισμό Αρμενίας

617
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν καταφέρθηκε κατά της Ελλάδας της Γαλλίας και της Ινδίας για τον «εξοπλισμό της Αρμενίας»
Mέτωπο με την Ελλάδα, την οποία κατηγορεί, από κοινού με άλλα κράτη όπως η Γαλλία και η Ινδία, ότι εξοπλίζει την Αρμενία, ανοίγει o πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev.
«Δεν μπορούμε να καθόμαστε ήσυχοι και να τους κοιτάμε ενώ η Γαλλία, η Ινδία και η Ελλάδα εξοπλίζουν την Αρμενία για να παραβιάσουν την ασφάλεια των πολιτών μας» τόνισε ο Αζέρος πρόεδρος εν μέσω εντάσεων με το Ερεβάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Nagorno Karabakh στα αζερο-αρμενικά σύνορα.
«Το κάνουν ανοιχτά και επιδεικτικά και σαν να προσπαθούν να μας αποδείξουν κάτι με αυτόν τον τρόπο» επεσήμανε στην συνέχεια ο Aliyev.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως «δεν μπορούμε απλά να καθόμαστε με ηρεμία. Έχουμε κοινοποιήσει ξεκάθαρα αυτή τη θέση στην κυβέρνηση της Αρμενίας και σε όλες τις πλευρεές που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την Αρμενία σήμερα.»

Τέλος στη σχετική του δήλωση, ο Αζέρος πρόεδρος εξαπέλυσε σοβαρές απειλές τόσο προς την Αρμενία, όσο και προς τα κράτη που, όπως επισημαίνει, την υποστηρίζουν, προειδοποιώντας πως «αν δούμε μια σοβαρή απειλή για το κράτος μας, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά μέτρα».
Επισημαίνεται πως η ελληνική διπλωματία δεν έχει σχολιάσει επίσημα τις δηλώσεις του Αζέρου ηγέτη.

«Ρεαλιστική η ειρηνευτική συμφωνία Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας έως τον Νοέμβριο 2024»

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev διαμήνυσε ότι η χώρα του μπορεί να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με την Αρμενία πριν από τη διάσκεψη COP29 που θα φιλοξενηθεί στο Μπακού τον Νοέμβριο του 2024.
«Η επίτευξη συμφωνίας, τουλάχιστον για τις θεμελιώδεις αρχές της ειρήνης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας πριν από την εκδήλωση COP29 φαίνεται αρκετά ρεαλιστική», δήλωσε ο Ilham Aliyev σε διάσκεψη στο Μπακού, σύμφωνα με το Tass.
Σύμφωνα με τον ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν, εξετάζεται επίσης η δυνατότητα συντονισμού μιας βασικής συμφωνίας.
«Και αργότερα, θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε τον χρόνο για την οριστικοποίηση των προτάσεων», πρόσθεσε, καθώς ενθάρρυνε τις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες να «εργαστούν από καρδιάς» προς την κατεύθυνση αυτή, συμπλήρωσε.

Η στάση της ΕΕ στη σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτρέψει το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να αποφεύγουν «τη βία και την εμπρσυστική ρητορική», τη στιγμή που η Ρωσία ασκεί πιέσεις για να διατηρήσει τον κυρίαρχο ρόλο της σε αυτήν την περιοχή του Καυκάσου.
Άλλωστε τον περασμένο Ιούλιο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel υποδέχτηκε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyn και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan για συνομιλίες με στόχο να τερματιστεί μια αντιπαλότητα που κρατάει εδώ και τρεις δεκαετίες.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι δύο χώρες πολέμησαν δύο φορές για τον έλεγχο του Nagorno – Karabakh, ενός ορεινού θύλακα που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, όμως οι περίπου 120.000 κάτοικοί του είναι αρμενικής καταγωγής.
Η Αρμενία λέει ότι θα πρέπει να παρασχεθούν ειδικά δικαιώματα στους Αρμένιους του Nagorno – Karabakh και να δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν J. Bayramov, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε τον Ιούνιο στο πρακτορείο Reuters, απέρριψε το αίτημα λέγοντας ότι είναι αχρείαστο και ισοδυναμεί με παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.
«Η πραγματική πρόοδος εξαρτάται από τα επόμενα βήματα που θα χρειαστεί να κάνουμε στο εγγύς μέλλον.
Προτεραιότητα είναι να σταματήσει η βία και η σκληρή ρητορική ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον για ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε ο Michel.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας