O Κορονοϊός ως ασύμμετρη επίθεση βουλιάζει την ασθμαίνουσα μνημονιακή ελληνική οικονομία

1041
εξάμηνο

Οικονομικοί κύκλοι χαρακτηρίζοντας την ελληνική οικονομία στη σημερινή συγκυρία, τόνιζαν ότι ήταν στραβό το κλίμα και τώρα το τρώει και ο γάιδαρος, αναφερόμενοι στην πανδημία του κορονοϊού.  Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτήριζαν τον κορονοϊό, όχι μόνο ως μια μεγάλη απειλή για τους ανθρώπους και τη ζωή τους αλλά και ως μια μεγάλη ασύμμετρη απειλή η οποία απειλεί να βουλιάξει στην κυριολεξία την ελληνική οικονομία και να την ρίξει ξανά σε βαθιά ύφεση.

Ακόμα και ο ΣΕΒ, φτάνει στο σημείο να κρούει ανοιχτά τον κώδωνα του κινδύνου για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και ειδικότερα, για τις βαριές συνέπειες από την εξάπλωση του κορονοϊού σε βιομηχανία και γεωργία, τονίζοντας πως ήδη τουρισμός, εμπόριο και ναυτιλία έχουν πάρει μεγάλο κατήφορο.

Αρμόδιοι οικονομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι οι ελληνικές εξαγωγές έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν μεγάλη βουτιά και αυτό διότι η γειτονική μας Ιταλία, η οποία βρίσκεται σε καραντίνα και είναι κορυφαίος προορισμός και βασική οδός μέσω της οποίας διοχετεύονται τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, προκαλεί εκρηκτικά προβλήματα στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας.

Σε επίπεδο ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγικός προσανατολισμός για τη χώρα μας, έχει αρχίσει μεγάλη εξαγωγική καθίζηση για κρίσιμα ελληνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο και τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, με εκπρόσωπο του κλάδου των τελευταίων να λέει όσον αφορά τις εξαγωγές στις ισχυθυοκαλλιέργειες, έχουν σταματήσει τα πάντα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην αγορά είναι ότι ο κλάδος της μαζικής εστίασης καταγράφει ήδη απώλειες άνω του 50%, πάνω από 40% είναι η μείωση στις προκρατήσεις στα ξενοδοχεία, στο ίδιο ποσοστό κινείται η πτώση στις μεταφορές, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα εξοφληθούν τα τιμολόγια για προϊόντα που έχουν παραδοθεί.

Αρκετές επιχειρήσεις από τον κλάδο της μαζικής εστίασης, εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματά τους κάποιες μέρες της εβδομάδας ή και να διακόψουν τη λειτουργία τους για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Ήδη αρκετές επιχειρήσεις από τον τουριστικό κλάδο και τη μαζική εστίαση, έχουν δώσει αναγκαστικές άδειες σε εργαζόμενους, ενώ κάποιες άλλες μετατρέπουν τις συμβάσεις εργασίας, σε εργασιακές σχέσεις μερικής απασχόλησης, η και σε εργασία εκ περιτροπής. Περιττό να πούμε ότι οι ανακοινώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για διακοπή πτήσεων με την Ευρώπη, έχουν προκαλέσει σοκ και δέος στον τουριστικό κλάδο και όχι μόνο.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή απουσιάζουν από την παγκόσμια αγορά γύρω στα δυο εκατομμύρια κοντέινερ, τα οποία είναι εγκλωβισμένα στην Κίνα, κάτι το οποίο δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις εμπορευματικές μεταφορές, πράγμα που έχει αρνητικές επιπτώσεις και στο λιμάνι του Πειραιά.

Η κυβέρνηση δείχνει, τουλάχιστον, φαινομενικά να εφησυχάζει και να περιορίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην ασθμαίνουσα μνημονιακή ελληνική οικονομία, η οποία είχε αρχίσει την επιβράδυνση πριν από την έλευση του φονικού ιού στη χώρα μας, προσκολλημένη στο απατηλό αφήγημα της “κανονικότητας“.

Είναι τραγικό, ότι κυβέρνηση και κατεστημένα κέντρα στη χώρα εφησυχάζουν και τώρα, όπως εφησύχαζαν και την περίοδο πριν την επιβολή των μνημονίων, όταν υποβάθμιζαν ή αγνοούσαν τα προβλήματα.

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο εφιαλτικό οικονομικό και κοινωνικό τσουνάμι και η ειρωνεία είναι ότι το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο όχι μόνο δεν είναι έτοιμο να προχωρήσει στα απαραίτητα δραστικά μέτρα για να κρατήσει την οικονομία και την κοινωνία στα πόδια τους αλλά και βλέπει την επερχόμενη οικονομική κρίση ως “ευκαιρία” για να επιρρίψει ακόμα περισσότερα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.

Τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι τώρα, όσο ποτέ, για την Ελλάδα θα ήταν αναγκαίο το εθνικό νόμισμα, για να χρηματοδοτήσει σε ένα μεγάλο επενδυτικό και κοινωνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης της οικονομίας. Φυσικά, μια τέτοια συζήτηση δεν είναι μόνο εκτός δημόσιας ατζέντας αλλά θεωρείται ότι ξεπερνά και την πιο καλπάζουσα φαντασία.

Πάντα στην Ελλάδα καταλαβαίνουμε τι έπρεπε να είχαμε κάνει σε κάθε δύσκολη συγκυρία μόνο εκ των υστέρων.

 

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας