Ντόμινο εξελίξεων-Κατέρρευσε η μεγαλύτερη Γερμανική εταιρεία αερίου–Ξεκινά μπαράζ κρατικοποιήσεων!

1613
Κατέρρευσε η μεγαλύτερη Γερμανική

Το μεγάλο σοκ στην παγκόσμια αγορά ενέργειας έχει ακόμα έναν νοσούντα κι αυτός δεν είναι άλλος από τον ενεργειακό κολοσσό φυσικού αερίου Uniper, ο οποίος τελεί σε διαπραγματεύσεις με τη γερμανική κυβέρνηση για πιθανή ενίσχυσή του με κονδύλια έως και 9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

To Βερολίνο εξετάζει την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των δανείων, της ανάληψης εκ μέρους του τμήματος του μετοχικού κεφαλαίου και επίσης της μετακύλισης μέρους της αύξησης του κόστους στο καταναλωτικό κοινό, είπαν καλά πληροφορημένες πηγές.

Η τιμή μετοχής της Uniper εμφάνισε άνοδο έως και 9,5% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης χθες, όταν γνωστοποιήθηκαν οι εξελίξεις κι αφότου στις συναλλαγές της Δευτέρας είχε απώλειες σχεδόν κατά ένα τρίτο. Χθες με τα κέρδη της μετοχής η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου προσέγγισε τα σχεδόν 4 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει ρευστότητα.

Η Γερμανία, η οποία έχει εδραιώσει το οικονομικό της μοντέλο στο φθηνό ρωσικό αέριο, καλείται να αντεπεξέλθει στη συμπίεση των προμηθειών και την άνοδο των τιμών των καυσίμων, διότι η Μόσχα τιμωρεί την Ευρώπη για τη στήριξή της προς την Ουκρανία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει προειδοποιήσει ότι η κρίση φυσικού αερίου κινδυνεύει να προκαλέσει κατάρρευση στην αγορά, ακριβώς όπως η τράπεζα Lehman Brothers πυροδότησε την οικονομική κρίση το 2008-2009.

Βάσει του σχεδίου της, η κυβέρνηση προετοιμάζει νομοθεσία που θα επιτρέψει στο γερμανικό κράτος να προωθεί προγράμματα διάσωσης και να αποκτάει μερίδια σε χειμαζόμενες ενεργειακές εταιρείες, σύμφωνα με δύο ανώτερους αξιωματούχους.

Θα προβλέπει, επίσης, τουλάχιστον τμήμα της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου να μετακυλίεται στους καταναλωτές. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι περιορισμένες ρωσικές ροές κοστίζουν στην Uniper 30 εκατ. ευρώ την ημέρα. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες το σχέδιο νόμου και θα ακολουθήσει η Ανω και η Κάτω Βουλή την Παρασκευή.

‘Aλλωστε, τα περιθώρια κινήσεων δεν είναι πολλά. Ο βασικός αγωγός Nord Stream 1 πρόκειται να κλείσει για συντήρηση στις 11 Ιουλίου, οξύνοντας έτι περαιτέρω τις πιέσεις στις ήδη ταραγμένες αγορές.

Γερμανοί αξιωματούχοι αναφέρονται στο ενδεχόμενο η Μόσχα να μην ξανανοίξει ποτέ τον αγωγό μετά τη συντήρηση, αφήνοντας τη χώρα χωρίς την κύρια πηγή φυσικού αερίου. Ενώ η Uniper συνιστά το κατά προτεραιότητα πρόβλημα, η ευρύτερη οικονομία βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές και τη βιομηχανία.

Εχουν εκπονηθεί σχέδια για τον περιορισμό της χρήσης ενέργειας, ενώ η τεράστια βιομηχανία της Γερμανίας προετοιμάζεται να αντεπεξέλθει σε ελλείψεις. «Δεν έχουμε να κάνουμε με αβέβαιες αποφάσεις, αλλά με έναν σαφή και ορθολογικό οικονομικό πόλεμο», δήλωσε, τέλος, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ το Σάββατο. «Μετά τη μείωση κατά 60% των προμηθειών του αερίου, λογικά ακολουθεί η επόμενη κίνηση».

«Η Γερμανία προετοιμάζεται για έκτακτη ανάγκη»

Tι θα συμβεί εάν πράγματι σταματήσει η ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία και τι πρέπει να κάνoυν το κράτος, τα νοικοκυριά, η βιομηχανία; «Η Γερμανία προετοιμάζεται για την έκτακτη ανάγκη» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στη Süddeutsche Zeitung, το οποίο σημειώνει: «Την Τρίτη η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τροποποίηση νόμου, που της παρέχει εκτεταμένες εξουσίες: από την εισαγωγή νέας επιβάρυνσης σε πελάτες φυσικού αερίου μέχρι ένα πακέτο διάσωσης εταιρειών ενέργειας και αναγκαστικούς περιορισμούς στην κατανάλωση φυσικού αερίου». Όπως παρατηρεί η SZ oι νομοθετικές παρεμβάσεις που αναμένονται να περάσουν εσπευσμένα από Βουλή και Ομοσπονδιακό Συμβούλιο «είναι προετοιμασίες για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπορεί να μην είναι τόσο μακριά».

Ο Γερμανός υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ «δεν αποκλείει επιδείνωση της κατάστασης» και ένα οριστικό κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 με πρόσχημα τις εργασίες συντήρησης. «Πρώτα θα χτυπηθούν οι εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία (…) Eάν ένας εισαγωγέας γονατίσει, οι συνέπειες για το σύνολο της παροχής φυσικού αερίου δύσκολα μπορούν να υπολογιστούν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα η δέσμη μέτρων ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για δύο επιλογές: «άμεση παρέμβαση του κράτους και επιβολή εισφοράς, για μια ευρύτερη κατανομή του πρόσθετου ενεργειακού κόστους στους πολίτες».

Όπως σημειώνει: «Είναι σημαντικό να αποτραπεί μια δεύτερη επανάληψη της υπόθεσης Lehman Brothers, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους. Η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας το 2008 επέφερε την παγκόσμια οικονομική κρίση. Εκείνη την εποχή, η αμερικανική κυβέρνηση απέφυγε να τη διασώσει».

Πρώτα «θα κρυώσει» η βιομηχανία και μετά τα νοικοκυριά

Το ίδιο δημοσίευμα αναλύει εκτενώς και τις συνέπειες μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στους πολίτες. Σε περίπτωση ανάληψης από το κράτος κρίσιμων δομών ενέργειας δεν θα επιβαρύνονταν καταρχήν οι καταναλωτές, αλλά ένα διαφορετικό θέμα είναι εάν αργότερα οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας οδηγήσουν σε μετακύλισή τους στους καταναλωτές, παρατηρεί η SZ. «Σε μια κατάσταση έλλειψης φυσικού αερίου μπορεί να σημειωθούν υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές αγοράς, αναφέρει το σχετικό νομοσχέδιο».

Σε πρώτη φάση πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου η κυβέρνηση θα στραφεί αρχικά στη βιομηχανία και τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού, με την επιστροφή στον άνθρακα.

Πάντως βασική αρχή για ενδεχόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει η εξής: «Πρώτα θα πρέπει να απέχουν από το φυσικό αέριο η βιομηχανία και τελευταίοι οι ‘προστατευόμενοι καταναλωτές’, στους οποίους ανήκουν τα νοικοκυριά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας