- Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία απ’ αυτή τη δήλωση του Ντ.Κάμερον, η οποία μόνο ως σαρκαστικό Βρετανικό χιούμορ μπορεί να εκληφθεί. Και αυτό γιατί η Βρετανία είναι πρωτοπόρος στην παρουσία Βρετανών ειδικών , στρατιωτικών και μισθοφόρων στην Ουκρανία , οι οποίοι παίζουν , μαζί με τον Βρετανικό εξοπλισμό τον οποίο χειρίζονται και εκπαιδεύουν, ένα πολύ κρίσιμο και άμεσο ρόλο στο πεδίο .
Κ.Τ.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι αντιτίθεται πλήρως στην αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ακόμη και για εκπαιδευτικές αποστολές, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.
Ο Κάμερον είπε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών είναι καλύτερα να πραγματοποιείται εκτός Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι η Βρετανία έχει εκπαιδεύσει 60.000 Ουκρανούς στρατιώτες με αυτόν τον τρόπο.
«Η τοποθέτηση ξένων στρατιωτών στην Ουκρανία απλά θα έδινε περισσότερους στόχους για τη Ρωσία», είπε.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε σάλο στους συμμάχους του στις 26 Φεβρουαρίου, όταν δεν απέκλεισε την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία για να την βοηθήσει να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.
Η Βρετανία επιβεβαίωσε αργότερα ότι είχε στείλει μικρές μονάδες στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην ιατρική εκπαίδευση, αλλά ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Rishi Sunak είπε ότι η χώρα δεν προβλέπει μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις.
Την Παρασκευή, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια προς το παρόν για αποστολή στρατευμάτων, αλλά ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο ειδικής εκπαίδευσης ή αποστολών αποναρκοθέτησης.
Στη συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung, ο Κάμερον είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το Βερολίνο για να άρει την επιφυλακτικότητα του στην προμήθεια πυραύλων κρουζ Taurus γερμανικής κατασκευής.
Το Βερολίνο αρνήθηκε να παραδώσει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, φοβούμενο ότι το βεληνεκές των 500 χιλιομέτρων (310 μίλια) θα χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Από τον περασμένο Μάιο, η Γαλλία και η Βρετανία προμήθευσαν στην Ουκρανία τα Storm Shadow — που στα γαλλικά ονομάζονται Scalp και με εμβέλεια 250 χιλιομέτρων — ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει το ATACMS, το οποίο έχει εμβέλεια 165 χιλιομέτρων.