Εκλογές Πορτογαλίας: Άνοδο της δεξιάς και κυρίως ακροδεξιάς δείχνουν τα exit-polls!

1106

Η βαθιά κρίση της Αριστεράς  και Κεντροαριστεράς απότοκος της ενσωμάτωσης τους στον ”ευρωπαϊσμό” ,  τον αμερικανισμό, τον παραπλανητικό δικαιωματισμό ,  της αποεθνοποίησης , της απουσίας σύγχρονης παραγωγικής οικονομικής στρατηγικής, της υποταγής τους στα κελεύσματα ενός ακραίου καταστροφικού νεοφιλελευθερισμού , ανοχής τους στον ”εποικισμό” της Ευρώπης και των χωρών της κλπ., αυτή, λοιπόν, η βαθιά κρίση του αριστερού προοδευτικού χώρου ( συμπεριλαμβανομένων και των ΚΚΕ) αφήνει ανοικτό το έδαφος στην άνοδο δεξιάς και κυρίως ακροδεξιάς που ασύστολα δημαγωγούν , χωρίς όμως να μπορούν ως εναλλακτική λύση να προσφέρουν τίποτε άλλο παρά ανελευθερία , σκοταδισμό και ενίσχυση ολιγαρχών και ολιγαρχιών !                                                                        K.M.

 

Πρώτη η κεντροδεξιά αλλά χωρίς αυτοδυναμία στις εκλογές της Πορτογαλίας

Η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία (AD) της Πορτογαλίας εμφανίζεται να κερδίσει οριακά τις σημερινές βουλευτικές εκλογές, αλλά δείχνει να απέχει πολύ από τα να εξασφαλίσει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τρία exit polls.

Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις η AD κινείται μεταξύ 27,6%-33%, ακριβώς μπροστά από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) που συγκεντρώνει ποσοστά μεταξύ 24,2% έως 29,5%.

Οι δημοσκοπήσεις από τα τρία μεγαλύτερα πορτογαλικά τηλεοπτικά δίκτυα SIC, RTP και TVI δείχνουν ότι συγκεντρωτικά τα όλα τα δεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού Chega, είναι πιθανό να εξασφαλίσουν μαζί απόλυτη πλειοψηφία. Το Chega κινείται σε ποσοστά μεταξύ 14%-21,6%, σε ένα πελώριο ποσοστιαίοα άλμα από το 7,2% που κατέγραψε στις τελευταίες εκλογές του Ιανουαρίου του 2022.

Ωστόσο, η AD έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με το Chega.

Τα ζητήματα που κυριάρχησαν κατά την προεκλογική εκστρατεία στη φτωχότερη χώρα της δυτικής Ευρώπης ήταν η στεγαστική κρίση που προκάλεσε η αύξηση των ενοικίων, οι χαμηλοί μισθοί, η υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης και η διαφθορά.

Οι πρόωρες εκλογές, τέσσερις μήνες μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα – έπειτα από έρευνα για φερόμενες παρανομίες στη διαχείριση από την κυβέρνησή του μεγάλων επενδυτικών σχεδίων – φέρνουν ξανά αντιμέτωπες τις δύο παρατάξεις που εναλλάσσονται στην εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες.

Την Παρασκευή, ο συντηρητικός πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα τόνισε στην εφημερίδα Expresso πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην επιτρέψει στο Chega να αποκτήσει εξουσία, προκαλώντας επικριτικά σχόλια.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδος) και έκλεισαν στις 7 το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα. Μία ώρα αργότερα έκλεισαν οι κάλπες στις Αζόρες, νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται περίπου 1.500 χιλιόμετρα δυτικότερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας