Nouriel Roubini: Το 2020 ήταν μόνο η αρχή του χάους

1603
Το 2020 ήταν μόνο η αρχή του χάους

Ανάκαμψη τύπου K το 2021 – Τα εμβόλια δεν θα βελτιώσουν την κατάσταση

Tο 2020 ήταν μόνο η αρχή της έλευσης του χάους στις αγορές, υποστηρίζει με άρθρο του στους Japan Times ο διακεκριμένος οικονομολόγος Nouriel Roubini, προειδοποιώντας για τη βαλκανοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Στη δύση της χρονιάς που έφυγε, οι χρηματαγορές, κυρίως στις ΗΠΑ, έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα, λόγω των θετικών εξελίξεων σε ό,τι αφορά την πανδημική κρίση.

Τα εμβόλια κατά της COVID19 γέννησαν ελπίδες για μια ανάκαμψη τύπου V.
Με τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες να διατηρούν μια ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική και λαμβάνοντας αντισυμβατικά μέτρα, οι μετοχές και τα ομόλογα έλαβαν μεγάλη ώθηση.

Ωστόσο, αυτές οι τάσεις δημιούργησαν ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ της Wall Street και της Main Street, αντανακλώντας μια ανάκαμψη τύπου K για την πραγματική οικονομία.
Όσοι βγάζουν τα προς το ζην από οθόνες στα γραφεία τους, φορώντας κοστούμια, δεν έχουν πρόβλημα, υποστηρίζει ο Roubini.

Από την άλλη, όσοι περιμένουν να ζήσουν από το μεροκάματο δεινοπαθούν.
Η πανδημία, σε κάθε περίπτωση, υπόσχεται μεγάλη κοινωνική αναταραχή και το 2021.
Κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης COVID-19, το 84% του πλούτου στο αμερικανικό χρηματιστήριο ανήκε στο 10% των μετόχων (και το 51% σε 1%).
Ο κορωνοϊός επιτάχυνε αυτή τη συγκέντρωση πλούτου, γιατί αυτό που είναι καλό για τη Wall Street είναι, δυστυχώς, κακό για τη Main Street.

Εξαιρουμένων των καλών μισθωτών θέσεων εργασίας και, στη συνέχεια, της πρόσληψης εργαζομένων, οι επιχειρήσεις μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη και την τιμή των μετοχών τους.

Αυτές οι τάσεις θα επιταχυνθούν προϊόντος του χρόνου, με την ευρύτερη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης (AI / ML), καθώς και άλλων τεχνολογιών, που πρόκειται να αντικαταστήσουν την εργασία.

Όσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες, η COVID-19 δεν προκάλεσε μόνο ύφεση…

Η Παγκόσμια Τράπεζα το απεκάλεσε «πανδημική κατάθλιψη», αφήνοντας περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους στο έλεος της ακραίας φτώχειας (λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα).

Μετά την ελεύθερη πτώση στην οικονομική δραστηριότητα το α’ εξάμηνο του 2020, η παγκόσμια οικονομία άρχισε να υφίσταται ανάκαμψη σε σχήμα V το γ’ τρίμηνο – αλλά μόνο επειδή πολλές οικονομίες άνοιξαν ξανά πολύ σύντομα.

Μέχρι το δ’ τρίμηνο, μεγάλο μέρος της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου κατευθυνόταν ολοταχώς σε μια ύφεση διπλής εμβύθισης, σχήματος W, εξαιτίας της επανάληψης των lockdown.

Και ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχει διάθεση ούτε πολιτική βούληση για νέους περιορισμούς, η αύξηση 7,4% το γ’ τρίμηνο πιθανότατα θα ακολουθηθεί από αύξηση 0,5%, στην καλύτερη περίπτωση, το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021 – μια μέτρια ανάκαμψη σε σχήμα U.

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα αμερικανικά νοικοκυριά μεταφράζονται σε μειωμένες δαπάνες – και, κατά συνέπεια, λιγότερες προσλήψεις, παραγωγή και κεφαλαιουχικές δαπάνες.
Και τα υψηλά χρέη στον εταιρικό τομέα και σε πολλά νοικοκυριά συνεπάγονται περισσότερη απομόχλευση, η οποία θα μειώσει τις δαπάνες, και περισσότερες αθετήσεις υποχρεώσεων, οι οποίες θα προκαλέσουν πιστωτική κρίση λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατακλύζουν τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί από το 320% του ΑΕΠ το 2019 σε 365% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020.

Μέχρι στιγμής, οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές έχουν αποτρέψει ένα κύμα αθετήσεων υποχρεώσεων από εταιρείες, νοικοκυριά, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ακόμα και ολόκληρες χώρες, αλλά αυτά τα μέτρα τελικά θα οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό, ως αποτέλεσμα της δημογραφικής γήρανσης και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της κόντρας Κίνας – ΗΠΑ.

Είτε οι μεγάλες οικονομίες βιώσουν μια ανάκαμψη σε σχήμα W είτε σε σχήμα U, θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα.

Η μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών θα μειώσει την παραγωγή αγαθών.
Οι μακροχρόνια άνεργοι θα αυξηθούν.

Τα εμβόλια COVID-19 δεν θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση

Τα εμβόλια COVID-19 δεν θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση – ακόμα και αν χορηγηθούν σε όλους του πολίτες του κόσμο.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα που παρουσιάζεται ότι έχουν είναι εξωραϊσμένη έως πλασματική.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που έχω συμβουλευτεί, θα είμαστε τυχεροί εάν η πρώτη γενιά εμβολίων COVID-19 είναι ακόμη 50% αποτελεσματική.

Ακόμη χειρότερα, υπάρχει ο κίνδυνος στα τέλη του 2021, οι περιπτώσεις COVID-19 να εκτοξευτούν ξανά καθώς οι «εμβολιασμένοι» (που μπορεί να εξακολουθούν να είναι μεταδοτικοί και να μην είναι πραγματικά άνοσοι) θα αρχίσουν να εμφανίζουν επικίνδυνες συμπεριφορές.

Αλήθεια, το εμβόλιο της Pfizer είναι τόσο αποτελεσματικό που ο διευθύνων σύμβουλός της ξεπούλησε τις μετοχές που είχε στη διάθεσή του;

Εκλογή προέδρου ΗΠΑ

Τέλος, υπάρχει το μεγάλο πολιτικό γεγονός του 2020: η εκλογή του Joe Biden στην προεδρία των ΗΠΑ.

Δυστυχώς, αυτό δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά για την οικονομία.

Παρά το μπλε σκούπισμα, ο νέος πρόεδρος θα έχει πάντα να αντιμετωπίσει το εμπόδιο της ισχνής πλειοψηφίας στη Γερουσία.

Ούτε στη συμφωνία των Παρισίων δεν θα μπορέσουν να ξαναμπούν οι ΗΠΑ.
Με την πάροδο του χρόνου, ο κόσμος θα διαιρεθεί μεταξύ δύο ανταγωνιστικών συστημάτων.
Το ένα θα ελέγχεται από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και από μερικές δημοκρατικές αναδυόμενες αγορές.

Το άλλο θα ελέγχεται από την Κίνα, η οποία θα κυριαρχήσει έχοντας ως στρατηγικούς συμμάχους τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Η παγκόσμια οικονομία θα βαλκανοποιηθεί, εξαιτίας του λαϊκισμού και της τεχνολογικής απειλής.

Το 2020 ήταν μόνο η αρχή του χάους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας