Nomura: Προειδοποιεί για sell-off αλά Lehman Brothers στη Wall Street

797
nomura

Για το ενδεχόμενο ενός sell off σε μια εβδομάδα στη Wall Street, χειρότερο από αυτό του Δεκεμβρίου, προειδοποιεί η Nomura. 

«Κυρίως το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει έρθει αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη δοκιμή του έτους» επισημαίνει ο αναλυτής της Nomura Masanari Takada σε ενημερωτικό σημείωμα. Υποστηρίζει ότι το αρνητικό κλίμα αναμένεται να προκαλέσει πωλήσεις πανικού από επενδυτές που βασίζονται στα θεμελιώδη και συστηματικές πωλήσεις από επενδυτές που ακολουθούν την τάση.

Η άποψη του Takada, η πιο απαισιόδοξη στη Wall Street, βασίζεται στα μακροοικονομικά και ποσοτικά δεδομένα μεταξύ των οποίων οι ροές από hedge funds και άλλους παίκτες, που δείχνει ότι το κλίμα πλησιάζει το χαμηλότερο επίπεδο του τρέχοντος κύκλου.

Επιπλέον, αυτή η εβδομάδα είναι η τελευταία πριν το Σαββατοκύριακο της Labor Day. Τυπικά, οι όγκοι είναι χαμηλοί στα τέλη Αυγούστου, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις κινήσεις της αγοράς.

Σύμφωνα με τον Takada, οι επιδόσεις της αγοράς κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρουσίασαν μια «παράξενη ομοιότητα» με το 2008, όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers.

Οι τεχνικοί επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Commodity Trading Advisors, έχουν ήδη ρυθμίσει τις long θέσεις τους «με επιταχυνόμενο ρυθμό», γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις πωλήσεις.
«Ο συσχετισμός μεταξύ του κλίματος τότε και τώρα παραμένει αρκετά υψηλός» επισημαίνει ο Takata και συμπληρώνει «εάν αυτή η ασυνήθιστη ομοιότητα μεταξύ των δύο μοτίβων συνεχιστεί, το κλίμα θα μπορούσε σύντομα να υποχωρήσει σε ένα επίπεδο που δεν έχει δει από τον Δεκέμβριο του 2018».

Ήδη από τις 24 Αυγούστου η Nomura προειδοποιούσε για σοκ και δέος στις αγορές μετοχών τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ εδώ και λίγες εβδομάδες συστηματικά προειδοποιεί ότι έρχεται Lehman Shock. Με αφορμή την επίθεση του Τραμπ στην Κίνα και το sell off που έπληξε τις διεθνείς αγορές και ειδικά την Wall Street ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος Nomura προειδοποιούσε για δύσκολο Σεπτέμβριο για τις αγορές, αναφέροντας ότι η συμπεριφορά των μετοχών και ο δείκτης Gamma δείχνουν ότι τα σημάδια επιδεινώνονται και  ότι κάτι αρνητικό έρχεται στις αγορές.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι

  • Ο δείκτης φόβου VIX, εμφανίζει την καλύτερη μέση μηνιαία απόδοση
  • Ένας προφανής μακροοικονομικός καταλύτης είναι τα αντίποινα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο εμπορικός πόλεμος θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια σταθερότητα.
  • Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στις αγορές.
  • Η FED συνεδριάζει στις 18 Σεπτεμβρίου και η ΕΚΤ 12 Σεπτεμβρίου δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις πολύ μεγάλες προσδοκίες των αγορών.Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι αγορές μετοχών θα απογοητευτούν από τις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών.
  • Στα μέσα Σεπτεμβρίου – συγκεκριμένα από 17 Σεπτεμβρίου –  απαγορεύεται το bay back δηλαδή οι επαναγορές ιδίων μετοχών από τις εταιρίες στην Wall Street οπότε οι κίνδυνοι για τις μετοχές αυξάνονται κατακόρυφα. Οι επαναγορές μετοχών στην Wall Street σε ετήσια βάση έχουν φθάσει στο 1 τρισεκ. δολάρια το μεγαλύτερο ποσό που έχει επενδυθεί από τις ίδιες τις εταιρίες στην στήριξη των μετοχών τους, στην παγκόσμια ιστορία.
  • Αυτή η “συσσώρευση” των κινδύνων αποτελεί ηχηρή προειδοποίηση.

Με βάση την Nomura οι επενδυτές λίαν συντόμως θα κληθούν να αγοράσουν προστασία για να αντισταθμίσουν τους κινδύνους που έρχονται, ενώ σημείωνε ότι αυτό που βιώνουμε είναι πραγματικά μια εξέλιξη που συνεχίζει να «ομοιάζει» με άλλες περιόδους συντριβής των μετοχών.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που προϊδεάζουν για μεγάλη πτώση στις μετοχές, η οποία δυνητικά θα αυτοτροφοδοτηθεί.  Επίσης η σύγκρουση Trump με Powell τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ FED ξεκάθαρα δεν ευνοεί το κλίμα στην Wall Street.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας