Νικητής ο Ερντογάν: 52,28% έναντι 47,72% του Κιλιτσντάρογλου στο 96,01%

5201

Τρίτη προεδρική θητεία εξασφάλισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών που διεξήχθη σήμερα.

Με καταμετρημένο το 98,64% ο Τούρκος πρόεδρος εξασφαλίζει σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, την επανεκλογή του με ποσοστό 52,09 και περίπου 2,2 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που εξασφαλίζει ποσοστό 47,91%.


Ερντογάν: «”Bye -Bye Κεμάλ”» στην επινίκια ομιλία του

Στην επινίκια ομιλία του ανεβασμένος πάνω σε ένα πούλμαν της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Ερντογάν ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του για την εμπιστοσύνη τους ο Ερντογάν, αφού πρώτα τραγούδησε «η αγάπη αυτή δεν τελειώνει».

Και σημείωσε:

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα και το Σκούταρι [όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης] είναι το κάτι άλλο. Αγαπητοί μου φίλοι, με σεβασμό στην εκλογική διαδικασία, την ολοκληρώσαμε και στο δεύτερο γύρο και ανάμεσα σε δύο θρησκευτικές γιορτές μπορέσαμε να γιορτάσουμε σήμερα μια γιορτή δημοκρατίας. Ευχαριστώ όσους πήγαν στις κάλπες για το μέλλον τους και των παιδιών τους.

Ευχαριστώ τους εθελοντές που ήταν πάνω στους κάλπες, τα στελέχη, όλους. Συγχαίρω και τις γυναίκες μας, τους νέους και όλα τα αδέλφια που ψήφισαν το AKP είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή τους και την προτίμησή τους για τα επόμενα πέντε χρόνια, που μου έδωσαν για άλλη μια φορά την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Κάθε μέλος του κόμματος το ευχαριστώ.

Πρώτα ο Θεός, θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη σας, όπως και επί 21 χρόνια. Hαγάπη αυτή δεν τελειώνει εδώ, έτσι δεν είναι; Κοιτάξτε τον bye-bye Κεμάλ [Κιλιτσντάρογλου], αυτή η πορεία δεν τέλειωσε εδώ. Εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία σε εμάς.

Αν θέλετε, ας πούμε άλλη μια φορά bye-bye Κεμάλ. Εσείς δώσατε την απάντηση σε αυτή την πρόσκλησή μας», είπε καταχειροκροτούμενος ο Ερντογάν.

Ο εκλογικός χάρτης στην Τουρκία


Με κίτρινο αποτυπώνονται οι περιοχές όπου κυριάρχησε ο Ερντογάν και με κόκκινο εκείνες, όπου επικράτησε ο Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με το Turkish Elections 2023 o Ερντογάν με καταμετρημένο το 99% επανεκλέγεται με ποσοστό 51,8% έναντι 48,2% του Κιλιτσντάρογλου.

Συγχαρητήρια από τον εμίρη του Κατάρ, τον Όρμπαν και τον πρόεδρο της Σομαλίας στον Ερντογάν
Ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, έσπευσε να συγχαρεί τον Ερντογάν για τη νίκη του στις εκλογές μολονότι τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. «Αγαπητέ μου αδερφέ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγχαρητήρια για τη νίκη σου και σου εύχομαι επιτυχία στη νέα σου θητεία και να πετύχεις σε αυτήν ό,τι φιλοδοξεί ο αδελφός τουρκικός λαός όσον αφορά στην πρόοδο και την ευημερία και για τις ισχυρές σχέσεις των δύο χώρες για περαιτέρω ανάπτυξη και ανάπτυξη», έγραψε στο Twitter ο Ταμίμ, ένας από τους στενότερους διεθνείς συμμάχους του Ερντογάν.

Τη σκυτάλη πήρε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, που έσπευσε και αυτός να συγχαρεί τον Ερντογάν : «Συγχαρητήρια στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αδιαμφισβήτητη εκλογική νίκη του», έγραψε στο Twitter.

 

(Ανανέωση 19:27) Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο μεγάλος νικητής του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, καθώς επιβεβαιώθηκαν τα όσα φαίνονταν από τη στιγμή που βγήκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα. 

Με το 99% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν συγκεντρώνει 51,8% έναντι 48.2% του Κ.Κιλιντσντάρολγου.

Αξίζει αν σημειωθεί ότι αυτή είναι η 11 (!) συνεχόμενη φορά που ο Ρ.Τ.Ερνοτγάν κερδίζει τις εκλογές στην Τουρκία.

«Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού», είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ενώ αναμένονται τα επίσημα τελικά αποτελέσματα για τον β’ γύρο των τουρκικών εκλογών με τον Ερντογάν να προηγείται του Κιλιντσντάρογλου. «Σήμερα είναι η μέρα που θα θυμόμαστε για πάντα», είπε μεταξύ άλλων.

Μια πρώτη δήλωση από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου. Ο εκπρόσωπος του κόμματος ζητά από τους υποστηρικτές του κόμματος να συνεχίσουν να παρακολουθούν την καταμέτρηση στις κάλπες.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, η κούρσα είναι στήθος με στήθος. Συνεχίστε να κάνετε το καθήκον σας μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία», είπε.

Άφησε και μια αιχμή κατά της απόφασης του Ερντογάν να εκφωνήσει νικητήριο λόγο στους υποστηρικτές του από την έδρα του AKP στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του CHP είπε ότι «κανένας δεν πρέπει να προσπαθεί να θολώσει τα νερά με ομιλίες στο μπαλκόνι».

Τη νίκη του Ρ.Τ.Ερντογάν την επιβεβαίωσε μέχρι και το πρακτορείο ΑΝΚΑ που είναι προσκείμενο στην αντιπολίτευση στην Τουρκία, το οποίο του έδωσε 50,64% έναντι 49,36% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ερν

Αλλά και ο πρόεδρος της Σομαλίας συνεχάρη τον Ερντογάν. Οι δύο χώρες ανέπτυξαν στενούς δεσμούς αφότου ο Ερντογάν έγινε ο πρώτος αρχηγός κράτους εκτός Αφρικής που επισκέφτηκε τη χώρα σε διάστημα σχεδόν δύο δεκαετιών το 2011. «Συγχαρητήρια στην φίλο και αδελφή μας Türkiye!», έγραψε ο Σομαλός πρόεδρος.

Τα αποτελέσματα του αντιπολιτευόμενου ΑΝΚΑ
Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Anka, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση με καταμετρημένο το 95,32%

Ερντογάν: 51,52%

Κιλιτσντάρογλου: 48,48%

Στον πρώτο γύρο οι εκτιμήσεις των δύο πρακτορείων απείχαν μακράν στην αρχή, αλλά πλησίασαν όσο προχωρούσε η νύχτα για να καταλήξουν ουσιαστικά στο ίδιο αποτέλεσμα. Στις 14 Μαϊου το Anadolu έδινε εξ’ αρχής μεγάλο προβάδισμα στον Ερντογάν.

Έκκληση του CHP για ηρεμία

Με τον Κιλιτσντάρογλου πλέον πίσω, σύμφωνα τόσο με το Anadolu όσο και με το αντιπολιτευόμενο Anka, ο εκπρόσωπος του CHP Φαίκ Οζτράκ λέει ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, πρέπει να διατηρήσουν την ηρεμία τους. Υπενθυμίζει ότι ο Κιλιτσντάρογλου έχει κερδίσει την υποστήριξη ενός εκ των δύο ψηφοφόρων στη χώρα .

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP Ομέρ Τσελίκ, εν τω μεταξύ, κατηγόρησε το CHP ότι ανακοίνωσε το αποτέλεσμα των εκλογών πριν από την τελική καταμέτρηση. «Κανείς δεν πρέπει να θολώνει τα νερά», είπε.

Ο εκλογικός χάρτης της Τουρκίας με ενσωματωμένο το 86,79%

Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων να συνεχίζεται, καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα παίζουν οι αναποφάσιστοι, εκείνοι που υποστήριξαν τον ηττημένο του πρώτου γύρου, τον εθνικιστή ακροδεξιό Σινάν Ογάν και εκείνοι που απείχαν από τις κάλπες στις 14 Μαϊου.

Φωτορεπορτάζ του AP με πανηγυρισμούς στην Τουρκία

Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 5 το απόγευμα στην Τουρκία στο τέλος του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Παρά την έντονη επιθυμία για αλλαγή από ένα μέρος του εκλογικού σώματος, κουρασμένου από την οικονομική κρίση, τους περιορισμούς στις ελευθερίες και τις υπερεξουσίες μιας προεδρίας που έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή στην εξορία, ο 69χρονος αρχηγός του κράτους είχε επικρατήσει με προβάδισμα πέντε μονάδων στον πρώτο γύρο, στις 14 Μαΐου, λαμβάνοντας το 49,5% των ψήφων και σήμερα επιβεβαίωσε τη νίκη του.

Με το πρόσωπο του να δείχνει κουρασμένο και με αργό βήμα ο Ερντογάν ψήφισε το μεσημέρι στην συνοικία Ουσκουντάρ στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Ένα χαρούμενο πλήθος τον περίμενε εκεί, στο οποίο οι σωματοφύλακές του μοίρασαν παιχνίδια και ο πρόεδρος έριξε μερικά χαρτονομίσματα στα παιδιά.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία σχεδόν τα έχει φτάσει. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να έρθουν να ψηφίσουν», δήλωσε.

Στον πρώτο γύρο το ποσοστό συμμετοχής ήταν 87%.

Σχεδόν ταυτόχρονα, χαμογελαστός παρά τις δυσμενείς προβλέψεις, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα, ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες του να ψηφίσουν «για να έρθει η πραγματική δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτή τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση».

O Ερντογάν βγήκε αλώβητος από τις κρίσεις

Παρά τις μεγάλες κρίσεις που αντιμετώπισε ο Τούρκος πρόεδρος, από την οικονομική κρίση και το διπλό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και την πανδημία, κατάφερε να βγει και πάλι νικητής, ενώ το κόμμα του, αν και έχασε ψήφους, διατήρησε την υπεροχή του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Το αποτέλεσμα θα είναι κομβικό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, και μάλιστα για την τουρκική οικονομία των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ξένο χρήμα πλημμύρισε τις αγορές μετοχών και χρέους της Τουρκίας κατά την πρώτη δεκαετία στην εξουσία του Ερντογάν, αλλά οι επενδυτές αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια καθώς η κυβέρνησή του ακολούθησε μια οικονομική πολιτική ανάπτυξης με κάθε κόστος που ακρωτηρίασε το εθνικό νόμισμα. Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέα χαμηλά ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες. Ο 69χρονος Ερντογάν, έχει υποσχεθεί να τηρήσει την ανορθόδοξη προσέγγισή του μεταξύ άλλων με χαμηλά επιτόκια παρά τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου, είχε πει ότι θα επιστρέψει σε μια πιο ορθόδοξη οικονομική πολιτική και θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, αλλά οι ψηφοφόροι έδωσαν άλλη μια ευκαιρία στον Ερντογάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας