Νεκρός είναι σύμφωνα με ρωσικές πηγές ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές το ελικόπτερο του έχει καταρριφθεί από αντιαεροπορικό πύραυλο πιθανότατα MANPADS.
Υπήρχαν τρία ελικόπτερα στην προεδρική συνοδεία. Το μόνο που δεν τα κατάφερε ήταν το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου. Τα υπόλοιπα δύο προσγειώθηκαν χωρίς προβλήματα στην Ταμπρίζ, τη μεγάλη πόλη του βορειοδυτικού Ιράν.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε πως ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ήταν ανάμεσα στους επιβαίνοντες στο ελικόπτερο, όπως και ο κυβερνήτης της επαρχίας και ο κύριος ιμάμης της περιοχής.
Στην ίδια εκτίμηση περί θανάτου του Ε.Ραισί καταλήγουν δυτικές και ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών. Αναφέρουν όμως ότι αυτό συνέβη λόγω κακών καιρικών συνθηκών και ίσως ελλιπούς συντήρησης.
“Ο πρόεδρος του Ιράν δεν επέζησε από τη συντριβή του ελικοπτέρου” ανέφερε το ισραηλινό ΜΜΕ Kann ενώ η ρεπόρτερ του ισραηλινού Channel 12 Dafna Liel τόνισε ότι “Σύμφωνα με αξιολογήσεις δυτικών υπηρεσιών, ο πρόεδρος του Ιράν δεν επέζησε”.
“Το Ισραήλ δεν σχετίζεται με την συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου” συμπληρώνουν με νόημα ισραηλινοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο ισραηλινό Κανάλι 13.
Ρωσία και Τουρκία δήλωσαν έτοιμες να βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του προέδρου του Ιράν. Μάλιστα η Τεχεράνη ζήτησε ήδη από την Άγκυρα ελικόπτερα με εξοπλισμό νυχτερινής όρασης για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Η Άγκυρα στέλνει ειδική ομάδα 32 ατόμων που θα συνδράμει στην έρευνα και διάσωση καθώς και 6 οχήματα από τις επαρχιακές διευθύνσεις Van και Erzurum AFAD.
Επιπλέον, το προσωπικό έρευνας και διάσωσης ορειβατών, αποτελούμενο από 15 άτομα το καθένα από την Άγκυρα, το Ντιγιαρμπακίρ και το Ικόνιο, βρίσκεται σε επιφυλακή.
Ο Ιρανός αναλυτής άμυνας και ασφάλειας, Farzin Nadimi, τόνισε ότι τα ελικόπτερα που χρησιμοποιούνται για υψηλόβαθμους αξιωματούχους μπορούν να στείλουν την ακριβή θέση τους σε περίπτωση συντριβής, εκτός εάν μια έκρηξη έχει απενεργοποιήσει όλα τα συστήματα του αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος έκτακτης ανάγκης».
«Είναι πιθανό να εξερράγη μια βόμβα μέσα ή λόγω λάθους πιλότου και ανεπαρκούς ορατότητας, το ελικόπτερο να συγκρούστηκε με βράχο ή την κορυφή ενός λόφου, με αποτέλεσμα την ξαφνική καταστροφή του» πρόσθεσε σημειώνοντας πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Γι αυτό σπεύδουν στην περιοχή ειδικά φορτηγά εξοπλισμένα με ενισχυτές λήψης κινητών τηλεφώνων με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουν στις επικοινωνίες έρευνας και διάσωσης καθώς και στην πιθανή επικοινωνία με το σημείο συντριβής.
Στην ευρύτερη περιοχή αναπτύσσεται η 65η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και οι ειδικές δυνάμεις Saberin των Ιρανών Φρουρών που θα συνδράμουν στον εντοπισμό του ελικοπτέρου.
Ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου του Ιράν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Fars ότι 40 ομάδες ταχείας αντίδρασης αναζητούν αυτήν τη στιγμή το ελικόπτερο του Ραΐσ.
Στην πρωτεύουσα Τεχεράνη αναπτύσσονται σημαντικές δυνάμεις του ιρανικού προσωπικού ασφαλείας και στρατιωτικού προσωπικού με μέλη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) να λαμβάνουν θέσεις κοντά σε πολλά κυβερνητικά κτίρια.
Ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι ο χαρακτηρισμός της συντριβής ως «ανώμαλη προσγείωση» ήταν «υποτιμητικός».
«Με δεδομένο ποιοι επέβαιναν στο αεροσκάφος, όχι μόνο ο ίδιος ο Ραΐσι αλλά και άλλα τρία πρόσωπα-κλειδιά, συμπεριλαμβανομένου του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, θα υπάρξει μεγάλη ευαισθησία και, θα έλεγα, μυστικότητα γύρω από το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή», είπε.
Το πρακτορείο Fars έγραψε:
«Σήμερα, Κυριακή, το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο προσγειώθηκε στο έδαφος λόγω της ομίχλης που επικρατούσε στη βόρεια περιοχή του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν και η αυτοκινητοπομπή του προέδρου αναχώρησε για την Ταμπρίζ από την ξηρά. »Μερικά λεπτά πριν, η φήμη για ατύχημα για ένα από τα 3 ελικόπτερα της αυτοκινητοπομπής του προέδρου δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο».
Ιρανός αξιωματούχος μίλησε στο Reuters για το περιστατικό με το ελικόπτερο στο οποίο εμπλέκεται ο Εμπραχίμ Ραΐσι. Ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δήλωσε ότι οι ζωές του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών του «βρίσκονται σε κίνδυνο» μετά από «συντριβή».
Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus
«Μετά από αίτημα του Ιράν για βοήθεια, ενεργοποιούμε την υπηρεσία χαρτογράφησης ταχείας ανταπόκρισης «Κοπέρνικο», μετά το ατύχημα του ελικοπτέρου που φέρεται να μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν και τον υπουργό Εξωτερικών του», ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς.
Τι θα συμβεί αν βρεθεί νεκρός ο Ραΐσι
Ο πρόεδρος Ραΐσι είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός άνθρωπος στο Ιράν, μετά τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Ο θάνατός του, αν επιβεβαιωθεί, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες.
Στο άμεσο μέλλον, ο αντιπρόεδρος Μοχάμαντ Μόχμπερ θα αναλάβει τον έλεγχο και οι εκλογές θα διεξαχθούν εντός 50 ημερών.
«Βαθιά λυπημένος» δηλώνει ο Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι «βαθιά λυπημένος» για τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο εμπλέκεται ο «αδερφός» του Εμπραχίμ Ραΐσι.
Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε πλήρη επαφή με τις ιρανικές αρχές και είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε απαραίτητη υποστήριξη.
«Μεταφέρω τις καλύτερες ευχές μου στον γείτονα, τον φίλο και αδερφό μας, τον ιρανικό λαό και την κυβέρνηση και ελπίζω να λάβω καλά νέα από τον Ραΐσι και την αντιπροσωπεία του το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.
Ποιος είναι ο Ραΐσι
Είναι πρόεδρος του Ιράν από τις 3 Αυγούστου 2021. Εξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου 2021.
Θεωρείται σκληροπυρηνικός στις θέσεις του έναντι των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα. Διετέλεσε μέρος της πολιτικής καριέρας του στη δικαστική εξουσία του Ιράν και είναι εξαιρετικά συντηρητικός όσον αφορά τον ισλαμικό νόμο.
Το 2016, διορίστηκε στην ηγεσία του ιδρύματος Astan Quds Razavi, μιας φιλανθρωπικής εταιρείας και εταιρείας χαρτοφυλακίων που διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων στο Ιράν και διαδραματίζει σημαντικό οικονομικό και πολιτικό ρόλο στη χώρα.
Γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1960 από μία οικογένεια κληρικών στην περιοχή Noghan του Mashhad. Ο πατέρας του, Seyed Haji, πέθανε όταν ήταν μόλις πέντε ετών.
Εκπλήρωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο σχολείο Javadiyeh και στη συνέχεια άρχισε να σπουδάζει στην Ισλαμική Ιερατική Σχολή Hawza. Το 1975, πήγε στο Σχολείο Ayatollah Boroujerdi για να συνεχίσει την εκπαίδευσή του στο σχολείο Qom. Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι έχει λάβει διδακτορικό δίπλωμα ιδιωτικού δικαίου από το Πανεπιστήμιο Motahari. Ωστόσο, αυτό αμφισβητήθηκε.
Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Σεμινάριο Qom σε ηλικία 15 ετών. Στη συνέχεια αποφάσισε να σπουδάσει στο σχολείο Navvab για μικρό χρονικό διάστημα. Μετά από αυτό, πήγε στο σχολείο Ayatollah Sayyed Muhammad Mousavi Nezhad όπου σπούδασε, ενώ δίδαξε και άλλους μαθητές.
Το 1976, πήγε στο Qom για να συνεχίσει τις σπουδές του στο σχολείο Ayatollah Borujerdi. Ήταν μαθητής των Seyyed Hossein Borujerdi, Morteza Motahhari, Abolghasem Khazali, Hossein Noori Hamedani, Ali Meshkini και Morteza Pasandideh.